Pe parcursul alaptarii mamele se pot confrunta cu diverse probleme, una dintre cele mai neplacute fiind mastita.
Ce este mastita care apare in timpul alaptarii?
Mastita este o inflamatie sau o infectie a tesutului mamar care se manifesta in general la un singur san, simptomele prin care debuteaza fiind:
- O zona rosie, dureroasa, fierbinte pe san
- Frisoane
- Febra
Mastita poate fi atat neinfectioasa cat si infectioasa
Mastita neinfectioasa are drept cauza blocarea unuia sau mai multor dintre canalele de lapte (galactofore) astfel incat laptele stagneaza acolo si tesutul mamar se inflameaza.
Pentru a se evita acest tip de mastita care survine mai ales in primele 3 luni de alaptare este necesar sa prevenim blocarea canalelor si angorjarea sanului astfel:
- Alaptare la cerere, la intervale oricat de dese, daca acestea sunt nevoile sugarului;
- Evitarea sutienelor prea stramte, nepotrivite, care pot traumatiza sanii;
- Evitarea unui interval prea mare de timp intre alaptari. Daca din motive obiective intervalul dintre alaptari se prelungeste, este recomandat sa se practice mulsul (chiar si manual este eficient) pentru a se evita angorjarea sanului.
Mastita infectioasa poate fi cauzata de diferite bacterii care pot patrunde in organism mai ales atunci cand mameloanele sufera de ragade.
Este favorizata de un sistem imunitar deficitar, slabit. Pentru a preveni mastita infectioasa trebuie sa ne fortificam sistemul imunitar si sa prevenim ragadele pozitionand corect copilul la san. Daca nu se intervine in tratarea mastitei se poate ajunge la abces mamar.
Ce este important sa stim si sa facem in caz ca ne confruntam cu o mastita in timpul alaptarii:
In primul rand sa continuam alaptarea. Ablactarea brusca ar agrava situatia si ar duce la abces mamar. Alaptarea frecventa permite detensionarea sanului, reluarea unui flux normal al laptelui. Trebuie sa stim ca infectia este a sanului, nu a laptelui matern care continua sa fie bun si recomandat pentru copil.
Putem sa aplicam comprese calde sau dusuri calde, impreuna cu un masaj usor care ar putea elibera canalele infundate. Sa efectuam un tratament simptomatic constand in consumarea multor lichide, luarea de analgezice precum ibuprofen sau paracetamol, odihna; Si nu in ultimul rand urmarea unui tratament cu antibiotice, la recomandarea medicului. Tratamentul cu antibiotic permite alaptarea in continuare, deoarece se prescriu antibiotic compatibile cu alaptarea.