Dupa nastere exista situatii care fac ca lactatia sa se instaleze mai greu. Iata ce trebuie sa stii pentru a fi pregatita si a nu renunta la alaptare. De multe ori dupa nastere, mai ales daca s-a petrecut prin cezariana la rece, sau daca a fost nastere indusa, cu oxitocina, ori s-a folosit epidurala, mamele au impresia ca “nu le vine laptele”. Uneori este doar o impresie, alteori intr-adevar lactatia se poate instala greu din diverse motive.
Care sunt cauzele intarzierii lactatiei, lactatiei scazute dupa nastere?
Cauza: Intarzierea initializarii alaptarii, cel mai frecvent in cazul cezarienelor cu anestezie totala sau al nasterilor premature cand bebelusul trebuie mai intai stabilizat si oricum nu are forta sa suga cateva saptamani sau chiar luni, in functie de gradul de prematuritate si alti factori.
Solutia: Chiar daca bebelusul nu a fost pus la san din prima clipa, in asa numita “ora magica”, tot nu inseamna ca alaptarea este sortita esecului. Cum aveti ocazia puneti copilul la san, cat mai repede, caci oferta de lapte se va regla destul de repede pe masura cererii. Daca bebelusul nu poate fi inca hranit la san mulgeti-va regulat, la minimum 3 ore, chiar daca la inceput vi se pare ca e in zadar si ca nu aveti lapte.
Cauza: atasarea incorecta a bebelusului, acesta neluandu-si cantitatea necesara de lapte si nestimuland sanul sa produca asa cum trebuie.
Solutia: informati-va cu privire la semnele atasarii corecte si urmariti modul in care bebelusul suge, incercand sa remediati tehnica. Verificati de asemenea daca bebelusul nu are fren labial sau lingual, care de multe ori ii impiedica la supt.
Cauza: alaptarea la program in loc de alaptare la cerere.
Solutia: puneti copilul la piept de cate ori da semen ca isi doreste, fara a tine cont de ceas. Mai ales la inceputuri alaptarea este extrem de importanta si pe timpul noptii. O frecventa a alaptarii de mai putin de 8 ori in 24 de ore va sabota cu siguranta productia de lapte.
Cauza: obisnuirea nou-nascutului cu biberoane si sau suzete.
Solutia: chiar daca nou-nascutul nu poate fi inca pus la piept se recomanda hranirea lui cu ajutorul unui SNS sau a unei seringi. De asemenea nu este recomandata folosirea suzetei cel putin in primele luni pana se stabilizeaza lactatia deoarece-i formeaza o tehnica gresita de supt care saboteaza alaptarea.
Cauze psihologice: uneori lactatia intarzie sa se instaleze deoarece femeia este stresata, nu are incredere in sine, a facut depresie postnatala sau simte repulsie fata de actul alaptarii.
Solutie: sustinerea si incurajarea familiei ajuta mult in astfel de momente si nu ar trebui sa se ezite nici in apelarea la ajutor din partea psihologului.
Cauze fiziologice: din fericire procentul mamelor care nu pot alapta din motive fiziologice este mic, dar exista cazuri in care lactatia nu se instaleaza din cauza unor probleme endocrine sau a altor probleme de ordin medical. Doar medicul sau consultanul in alaptare poate stabili daca se mai poate face ceva pentru reusita alaptarii.
Ce le face pe mame sa creada ca “nu le-a venit laptele”?
- Nou-nascutul plange mult si nu pare satisfacut cand este pus la san, luat de la san.
- Bebelusul nu doreste sa fie luat de la san sau cere foarte des sa fie pus la san.
- Mama incearca sa se mulga dar nu poate scoate lapte.
- Senzatie de gol in sani.
Toate acestea manifestari pot avea explicatii, apar din diverse motive si nu dovedesc neaparat ca lactatia nu s-a instalat sau ca este insuficienta. In unele cazuri nou-nascutul primeste suficient lapte matern dar mama nu isi da seama de acest lucru. In alte cazuri lactatia e instalata dar nou-nascutul nu isi ia suficient lapte. Exista si cazuri in care lactatia e scazuta din cauze psihologice sau datorita unei conditii patologice. Insa cel mai des lactatia intarzie din cauza unei tehnici defectuoase de alaptare si daca acestea se corecteaza, productia creste automat.
Care sunt semnalele care arata ca intr-adevar bebelusul nu primeste destul lapte matern?
Primul semnal ar fi faptul ca nu ia in greutate. Cresterea in greutate a bebelusilor este variabila, difera de la copil la copil dar si la acelasi copil, cresterea nu este constanta de aceea o singura cantarire nu este relevanta pentru a afirma ca “nu pune in greutate”.Oricum la nou-nascuti se produce scaderea fiziologica in greutate la scurt timp dupa nastere, scadere care va fi recuperata la sfarsitul primei saptamani de viata, daca hranirea s-a facut corect. In cazul bebelusilor care la sfarsitul celei de-a doua saptamani de viata au mai putin in greutate decat la nastere este necesar un examen clinic amanuntit, inclusiv verificarea tehnicii de supt, a atasarii, prezentei frenului lingual sau altei probleme.
Alt semnal ingrijorator este lipsa urinarii suficiente, faptul ca nou-nascutul nu uda suficiente scutece si anume minimum 6 in interval de 24 de ore. Daca bebe urineaza mai rar de 6 ori si mai ales daca urina este inchisa la culoare si cu miros puternic, este clar ca bebelusul nu primeste destule fluide. Deshidratarea la bebelusi este foarte periculoasa si pe langa lipsa urinei are ca semn si adancirea fontanelei si pierderea elasticitatii pielii.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE