Povestea mea cu alăptatul a început dezastruos. Am avut sânii angorjați, probleme cu atașarea și am trecut prin furia laptelui. Toate acestea în contextul în care copilul plângea non stop și eu primeam sugestii din toate părțile că poate ar fi mai bine să îi dau lapte praf. La o lună și jumătate bebe a fost diagnosticat cu reflux silențios sever și APLV (alergie la proteina laptelui de vacă). Când îl atașam la sân, bebe urla efectiv de îl auzeau vecinii la 3 case depărtare. A fost un chin și totuși alăptarea a fost probabil salvarea noastră. Am încercat toate tratamentele de reflux posibile, am fost la toți pediatrii și gastroenterologii renumiți din București. Toți, dar absolut toți, mi-au zis să continuam alăptatul.
Bebelușul a avut zile când sugea foarte mult și zile când sugea mai puțin, dar a luat în greutate foarte bine și s-a dezvoltat superb. Cel mai greu mi-a fost în perioada în care îl atașam la sân și el urla din cauza refluxului iar eu aveam senzația că-i fac rău alăptându-l. Însă, cred că dacă îi dădeam lapte praf, ne-am fi chinuit mult mai tare.
Pentru mine alăptatul n-a fost cea mai frumoasă experiență din univers, însă cred că pentru bebe a fost cel mai bun lucru pe care-l puteam face. Bebelușii vin de la Dumnezeu și laptele ăsta matern vine tot de acolo. Acum situația este alta, suntem bine, deși practic alăptez mai mult din sânul drept. Cel stâng nu prea mai are, ce-i drept puiul meu a avut mereu o predispoziție către sânul drept.
CITEȘTE PE LARG DESPRE: Lista cu cele 14 probleme frecvente care pot să apară în timpul alăptării și soluții pentru ele
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant în lactație IBCLC
În ultima vreme foarte mulți bebeluși sunt diagnosticați cu reflux sau sunt bănuiți că ar avea alergie la proteina laptelui de vacă. Motiv bine întemeiat pentru a face o diferență clară între simptomele acestor afecțiuni și…normalitate. Astfel, dacă bebelușul regurgitează nu înseamnă musai că e anormal. Acest lucru se întâmplă în majoritatea covârșitoare a cazurilor, din cauza imaturității sistemului digestiv, fiind foarte ușor pentru laptele ajuns în burtica puiului să iasă înapoi destul de ușor.
Până pe la 3-4 luni, de regulă, bebelușii pot regurgita cel puțin o dată pe zi, fie imediat după ce au mâncat, fie după o ora sau două după masă. Dacă bebe ia bine în greutate și este mulțumit și fericit, în ciuda regurgitărilor, atunci nu este nicio problemă. În schimb, dacă nou născutul plânge foarte tare când este pus la sân, dacă se hrănește cu dificultate sau dacă nu ia în greutate, deși au fost eliminate toate problemele legate de atașarea la sân, atunci este bine ca părinții să apeleze la un consult medical de specialitate.
Între timp părintele care alăptează poate să își pună puiul la piept la cerere, poate să alăpteze plimbându-se sau legănând copilul, să îl țină cât mai mult piele pe piele și poate folosi poziții de alăptare în care bebe să stea mai pe verticală sau întins pe partea stangă. Mămica de mai sus, a fost sprijinită pentru a alăpta, dar, din păcate, în astfel de situații, se recomandă de foarte multe ori ca părinții să își hrănească bebelușii cu hrană suplimentară reprezentată fie de formulă, fie de alimentație îmbogățită cu cereale.
Deși, la o primă vedere ajută la reducerea frecvenței episoadelor de vomă sau regurgitat, acestea nu rezolvă, însă, problema refluxului. Și pentru că, în practică, aproape în jumătate dintre cazurile de reflux sever (GERD) a fost prezentă și alergia la laptele de vacă, se recomandă să se realizeze investigații și în acest sens.
Deși cei mai mulți dintre bebeluși nu au probleme cu alimentele consumate de mămicile lor, se întâmplă ca unii dintre ei să fie sensibili (în special la proteina laptelui de vacă) și să reacționeze prin episoade de vomă sau regurgitări frecvente, erupții pe piele sau eczeme, plâns neconsolabil, iritabilitate, perioade de somn foarte scurte sau treziri din somn prezentând clar un disconfort. Cu toate că reacțiile alergice se văd în câteva minute, se poate întâmpla că acestea să apară chiar și după o zi de la consumul alimentului la care este bebelușul sensibil.
Dacă nou născutul chiar este sensibil la ceva ce tu ai mâncat, atunci este recomandat să nu mai consumi timp de 2-3 săptămâni alimentul pe care tu îl consideri responsabil de apariția reacțiilor alergice. Cea mai ușoară metodă de a determina dacă bebe este alergic la ceva anume, atunci poți reîncerca introducerea acelui aliment, ținând însă cont de severitatea simptomelor manifestate. Dacă puiul a avut o reacție severă, atunci e bine să amâni reintroducerea acelui aliment, însă, dacă au fost doar simptome ușoare, atunci îl poți consuma la scurt timp, observând dacă mai există manifestări.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE