Cunoscuta popular si ca „varsat de vant”, varicela este o boala infectioasa si contagioasa care determina aparitia pe piele a unor vezicule pline cu lichid, care ulterior se sparg si formeaza cruste. Ce se intampla insa daca varicela survine in perioada sarcinii sau in perioada perinatala?
Varicela este o boala virala extrem de contagioasa, care se transmite de la un individ la altul prin contact direct sau prin aer, atunci cand persoana bolnava tuseste sau stranuta.
Varicela este contagioasa cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pana cand toate veziculele au format cruste. Gravidele care se imbolnavesc de varicela sunt expuse unui risc serios de a dezvolta complicatii.
Statisticile spun ca 10-20% dintre femeile care fac varicela dezvolta o pneumonie severa, cu risc de mortalitate de pana la 40%.
Ce se intampla daca ma imbolnavesc de varicela in prima jumatate a sarcinii?
Daca viitoarea mamica se imbolnaveste de varicela in prima jumatate a sarcinii, exista un mic risc ca bebelusul sa se nasca cu o problema denumita „sindromul de varicela congenitala”. Riscul este de 0.4 – 2%. Acesti bebelusi se nasc cu o greutate mica, pot avea cicatrice pe piele dar si probleme mai grave cu bratele, picioarele sau ochii.
Varicela in lunile mari de sarcina
Daca gravida contacteaza varicela mai tarziu in cursul sarcinii, riscul de complicatii in ceea ce il priveste pe bebelus este chiar mai mare. In cazul in care eruptia variceloasa se declanseaza in preajma nasterii, nou-nascutii sunt expusi riscului de a contacta boala, care poate avea o mortalitate de pana la 30% la aceasta grupa de varsta.
Varicela in timpul sarcinii poate fi prevenita?
In mod normal, toate gravidele trebuie sa discute cu medicul lor ginecolog despre acest subiect. Medicul trebuie sa stie daca esti sau nu imunizata impotriva varicelei. Dovezi clare de imunizare sunt:
- Faptul ca ti-au fost administrate 2 doze de vaccin anti-varicela
- Prezenta anticorpilor in analizele de sange
- Diagnosticul de varicela primit anterior de la un alt medic.
Ce trebuie sa faci daca nu ai avut niciodata varicela?
Cea mai buna protectie in aceasta situatie este vaccinarea. Vaccinul ar trebui administrat cu cel putin 30 de zile inainte de a ramane insarcinata. In nici un caz vaccinul nu se efectueaza dupa ce ai ramas insarcinata!
Recomandarile medicilor sunt ca, daca nu esti imunizata, sa ti se administreze prima doza de vaccin imediat dupa nastere, cu repetarea vaccinarii dupa 6-8 saptamani.
Daca iti doresti un copil si nu esti imunizata, se recomanda sa te vaccinezi cu macar 1-3 luni inainte de conceptie. Este important ca sarcina sa nu intervina la mai putin de 30 de zile dupa ultima vaccinare.
Daca esti insarcinata si nu esti imunizata impotriva varicelei, anturajul tau apropiat ar trebui sa te protejeze, vaccinandu-se ei insisi (desigur, in cazul in care nu sunt imunizati).
Daca esti gravida, evita contactul cu orice persoana bolnava de varicela, sau cu persoanele care s-au vaccinat recent. Evita si mediile din care este destul de probabil sa contactezi varicela, cum sunt scolile sau gradinitele.
Daca mai ai copii care nu au facut boala si acestia merg in colectivitate, este o idee buna fie sa ii vaccinezi, fie sa ii retragi pentru o perioada (daca nu au inca varsta scolara, desigur).
Daca nu esti imunizata si afli ca ai intrat in contact cu o persoana care avea sau a facut varicela, contacteaza imediat medicul. El este in masura sa te sfatuiasca ce este mai bine sa faci pentru a minimiza riscurile pentru tine si bebelusul din burtica.
Tu ai avut varicela? La ce varsta? Medicul tau obstetrician ti-a vorbit despre oportunitatea vaccinarii inainte de o eventuala sarcina?