Refuzul sanului – Avem cateva sfaturi pentru a depasi cu succes aceasta etapa!
Refuzul sanului este motivul pentru care multe mame ajung sa intarce prematur. Descopera care sunt cauzele refuzului sanului si cum il poti convinge pe bebe sa accepte cel mai bun laptic din lume! Multe mamici s-au plans ca au ajuns sa intarce bebelusul mult mai devreme decat ar fi dorit, deoarece micutul pur si simplu refuza sa mai accepte sanul. Refuzul sanului este o problema reala cu care se pot confrunta mamicile, insa poate fi depasita pentru continuarea cu succes a alaptarii. Afla cum!
Refuzul sanului este extrem de frustrant pentru mama. Este greu sa nu privesti refuzul sanului ca pe o problema personala si sa nu te simti vinovata. Insa refuzul sanului este de obicei o problema temporara. De cele mai multe ori exista un motiv anume pentru care bebelusul refuza sanul, asa ca trebuie sa identifici problema si sa incurajezi bebelusul sa accepte din nou sanul.
Uneori bebelusul nu refuza sa se hraneasca, ci mai degraba e agitat si greu de convins sa stea la san.
Toti bebelusii au propriile lor tipare de hranire. Unii sunt foarte cuminti la san, se hranesc neintrerupt pana se satura si apoi sunt calmi pana la urmatoarea masa. Altii se ataseaza greu la san, dar odata atasati se hranesc bine. Altii insa sunt agitati pe tot parcursul alaptarii. Unii bebelusi se satura la un san, altii cer amandoi sanii. Unii prefera un anumit san si il accepta pe celalalt doar in somn. De obicei, dupa primele luni de viata, bebelusii devin brusc mult mai eficienti atunci cand se hranesc si petrec mult mai putin timp la san. Un semn ca bebelusul se hraneste bine desi petrece mult mai putin timp la san este acela ca sanii nu se angorjeaza.
Sanii se angorjeaza.
Daca obiceiul de supt al bebelusului s-a schimbat brusc, este posibil ca sanii sa devina foarte plini intre alaptari. Cand bebelusul isi incepe masa, poate avea dificultati in a se atasa la san, sau poate fi deranjat de fluxul foarte rapid de lapte. Prin urmare, este o idee buna ca pana ce productia de lapte se ajusteaza dupa noile nevoi ale bebelusului, sa detensionezi putin sanul inainte de a-i servi bebelusului masa. Lista cu cele 14 probleme frecvente care pot să apară în timpul alăptării și soluții pentru ele
Bebelusul trebuie hranit la cerere.
Bebelusii nu se hranesc dupa ceas sau dupa program, ci atunci cand dau semne ca le este foame. Atunci cand incerci sa hranesti bebelusul la ore fixe, e posibil ca el sa nu fie flamand deci sa manance putin, sa refuze sa manance sau sa fie agitat la san. Unii bebelusi mananca putin ziua, dar se hranesc foarte bine noaptea. Atata timp cat exista indicii ca bebelusul primeste destul lapte in 24 de ore, nu exista nici un motiv de ingrijorare.
Contactul piele pe piele poate fi de mare ajutor!
Mesele trebuie sa fie un moment placut, pentru ca bebelusul sa creeze o asociere pozitiva. Daca bebelusul refuza sanul, mamica devine stresata, bebelusul percepe asta si intreaga experienta se transforma in una negativa. Atunci cand petreci mult timp in contact piele pe piele cu bebelusul, il ajuti sa va reconectati, ii amintesti ca acolo este sanul mamei, si la propriu, dar si la figurat, ca acolo este in deplina siguranta. Contactul piele pe piele ii „activeaza” instinctele bebelusului, care le va folosi pentru a gasi sanul. Presiunea asupra ta scade, este felul in care ii spui bebelusului ca mancarea e la indemana. Pentru ca nu poti petrece in pat sau in cada cat timp ti-ai dori, o alta optiune este sa porti bebelusul in wrap sau sling, in contact cu pielea ta.
Bebelusul tau este usor distras?
Intre 3 si 6 luni, unii bebelusi sunt atat de atenti la tot ce se intampla in jur, incat percep alaptarea ca pe ceva care le ingradeste libertatea de a studia ce ii inconjoara. In acest caz, te sfatuim sa incerci sa alaptezi intr-o camera linistita, eventual in semiintuneric, sau sa porti un colier din margele colorate care sa il distraga de la altele si sa il faca sa accepte mai usor pozitia de supt. CITEȘTE ȘI DESPRE: Reflexul de ejectie a laptelui matern – Cum stim daca e prea puternic? – Clubul Bebelusilor
Sa fie biberonul de vina?
Suptul din biberon este foarte diferit de suptul la san. In plus, laptele curge mult mai usor din biberon, iar efortul pe care bebelusul trebuie sa il depuna este mult mai mic. Daca bebelusul a primit mancare si din biberon, probabil ca a ajuns sa il prefere pe acesta. Contactul direct piele pe piele poate fi de ajutor si in acest caz. De asemenea e util sa te mulgi putin inainte sa il atasezi la san, astfel laptele va veni de la primele miscari de supt. Il poti ajuta in timp ce suge, comprimand sanul pentru ca sa il ajuti sa primeasca mai repede laptele.
Schimba pozitia de alaptare.
Uneori bebelusul prefera o anumita pozitie de supt, din diverse motive. Alternand pozitiile o vei gasi pe cea mai potrivita pentru el!
Este foarte cald?
Unii bebelusi se enerveaza cand se supraincalzesc de la caldura corpului mamei daca deja este foarte cald. In acest caz poti alapta la umbra, intr-o zona cu aer conditionat sau in pozitia culcat, pentru a reduce suprafata de contact dintre voi.
Bebelusul este prea obosit sau suprastimulat?
Contactul piele pe piele il poate ajuta sa se relaxeze. O plimbare pe afara poate de asemenea fi de ajutor. Odata ce se relaxeaza putin, probabil ca bebelusul va accepta din nou sanul.
Aparitia dintilor de lapte.
Eruptia dentara poate fi destul de dureroasa si daca unii bebelusi cer sa stea non-stop la san, altii il refuza categoric. Un inel de dentitie tinut la frigider poate fi de ajutor, inainte de fiecare hranire. Sau poti apela la medicul pediatru pentru alte sfaturi despre cum poti calma durerea.
Poate sunt de vina hormonii tai?
Unele mamici au descoperit ca in perioada menstruatiei, bebelusii refuza sanul. Secretia lactata scade usor in perioada menstrei, iar laptele se pare ca este ceva mai sarat decat in mod normal. Aceleasi schimbari pot sa apara si la inceputul unei sarcini. Unele mamici nu afla niciodata de ce bebelusul lor a refuzat sanul, in timp ce altele reusesc sa remedieze problema in scurt timp. Acum ai un punct de plecare si cateva solutii care functioneaza in cele mai multe cazuri, deci…spor la alaptare!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE