A.P “La două zile după naștere, dimineața m-am trezit că am sânii foarte tari și grei. Iar copilului îi era greu să se atașeze. A venit cineva și m-a apăsat pe mamelon. Nu a ieșit niciun pic de lapte și mi-a zis că am canalele înfundate. Ca să le desfunde mi-a zis că trebuie să îmi facă un masaj. Am acceptat. Nu mi-am imaginat în ce hal poate să doară. Au început să îmi curgă șiroaie de lacrimi dar masajul a continuat, spunându-mi-se că așa e alăptarea.
Pentru că mi-am dorit să alăptez și gândindu-mă la puiul meu, am acceptat acea tortură. Am fost mulțumită, însă, că laptele a început să curgă și copilul meu a primit lapte matern. Pentru că ori de câte ori copilul se atașa, aveam dureri și mi se făcuseră răni, am chemat acasă, după externare, un consultant în lactație. Consultant care m-a ajutat să îmi pun fetița la sân, fără să mai simt vreo durere. Când mi-a arătat și cum ar trebui să îmi fac masajul pentru a detensiona sânii, între mese, când deveneau tari, m-a cuprins furia.
Nu mi-a venit să cred că în spital nu se știe că laptele iese mai ușor când sânul este manevrat cu blândețe și nu frământat de parcă ar fi o bucată de plastic!” Citește și despre: MIT – “Vara bebelușul sub 6 luni are nevoie de apă”
Sfatul consultantului
Simona Ivanciu, IBCLC
La 2-5 zile după naștere, în funcție de cum este stimulat sânul de către bebeluș, se instalează lactația, adică sânul începe să producă o cantitate mai mare de lapte. Pentru ca această cantitate să aibă loc, atunci sânul devine mai mare, mai greu, mai fierbinte. Uneori, poate fi și ușor dureros. Din cauza inflamației și a fluidelor primite, se formează în spatele areolei un fel de perețel care poate să împiedice curgerea laptelui. Nu înseamnă, însă, în niciun caz, că ai canalele înfundate și că ai nevoie de un masaj tortură, cum spunea mama de mai sus!
Înseamnă doar că trebuie să împingem acel edem, mai în spate, pentru a face loc laptelui să iasă. Iar acest lucru se întâmplă aplicând presiune inversă timp de 1-3 minute. Presiunea implică fie folosirea degetelor de la ambele mâini, fie doar cu 5 degete, așezate de jur împrejurul mamelonului și împingerea continuă către spate a acelui edem. Ai să observi cum din mamelon vor începe să curgă picături de lapte.
Dacă ai nevoie să detensionezi sânul, adică să exprimi lapte, îți las imediat un link care te va ajuta să scoți laptele! Cu blândețe!
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE