„Copilul meu se trezește din oră în oră peste noapte și trebuie să-l alăptez.“ Îți sună cunoscut? Cum ți-ar suna însă dacă ți-am spune că este absolut normal. Întreabă orice proaspăt părinte și vei vedea că aproape toți se vor plânge de lipsa somnului. Astfel de părinți sunt îngrijorați de faptul că ceea ce experimentează ei nu este „normal“ și cred că copilul lor are o problemă care trebuie reparată. De unde această gândire greșită? Hai să vedem de ce au dreptate bebelușii care se trezesc pentru alăptare peste noapte.
Îngrijorarea acestor părinți se datorează, pe de o parte, societății. O societate în care părinților li se spune în mod repetat să se îngrijoreze în legătură cu somnul celor mici, dar și al lor în primul an de viață al celui mic. Li se spune că vor fi consecințe cumplite dacă copilul nu va dormi suficient, atât pentru cel mic, cât și pentru ei, ca părinți. O altă problemă este că majoritatea proaspeților părinți, care au avut puțină experiență cu copiii înainte de a-i avea pe ai lor, știu foarte puțin despre ceea ce este cu adevărat „normal“ atunci când vine vorba de somnul sugarului.
Deci, ce este normal?
„Copilul meu se trezește în fiecare oră, toată ziua și noaptea, pentru a fi alăptat.“ Indiferent dacă este vorba de o oră sau două ore, poate chiar trei între mese, părinții sunt deseori îngrijorați atunci când bebelușul se trezește în mod regulat pentru a fi alăptat. Această îngrijorare nu este surprinzătoare, având în vedere accentul pus pe „dormitul peste noapte“ pe care cultura noastră îl promovează: „Cum faci ca bebe să nu se trezească peste noapte“ sau „ Cum îi scoți mesele de noapte“ … Dar a dormi toată noaptea nu este normal din punct de vedere biologic, mai ales pentru un copil care este hrănit cu lapte matern. CITEȘTE ȘI: Cum să crești producția de lapte matern
De ce se trezesc bebelușii ca să fie alăptați noaptea
Când se nasc, cantitatea de lapte pe care un bebeluș o poate primi în stomacul lui este de doar o linguriță, ceea ce înseamnă că va trebui să se hrănească frecvent pentru a avea energia necesară în procesele de creștere. Deși stomacul crește relativ repede, conținutul de grăsimi și proteine din laptele matern este mult mai mic decât în laptele altor mamifere, se digeră repede și ușor și, din această cauză, sugarii se trezesc des ca să mănânce. Se digeră repede
Laptele formulă este fabricat, de regulă din lapte de vacă și are un conținut mai ridicat de grăsimi, pe lângă o mulțime de aditivi care îl fac mai greu de digerat. Acest lucru modifică tiparul de somn al sugarului, rezultând un somn nefiresc, mai profund. Chiar și așa, utilizarea formulelor de lapte nu oferă neapărat părinților mai multe ore de somn. Trezirea bebelușilor atât de des este normală și adaptabilă din punct de vedere biologic. De fapt, deși este adesea raportat că tiparele de somn se consolidează în al doilea an, acest tipar diferă la bebelușii alăptați față de cel al bebelușilor care sunt hrăniți cu lapte formulă.
5 motive importante de care știu bebelușii care se trezesc să pape
Ei bine, chiar există niște motive pentru care aceste ființe drăgălașe, așa mici și neștiutoare cum par ele, se trezesc peste noapte și își cer porția de lapte matern. Înțelegerea acestor motive te-ar putea ajuta să te liniștești și să vezi trezirile nocturne ca pe un lucru absolut firesc. CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină
Alăptarea pe timp de noapte crește producția de lapte
Bebelușii sunt deștepți! Noaptea, și în special în primele ore ale dimineții, prolactina, hormonul care produce laptele crește și deci în această perioadă se produce mai mult lapte. Bebelușii își dau seama că trezirea în acest moment are beneficii și se trezesc să-și ia porția de lapte bun. În plus, laptele matern este mai bogat în grăsimi în această perioadă, ceea ce este excelent pentru creierul micuților în curs de dezvoltare.
Citește pe larg despre: Niciodată laptele praf nu îi va aduce beneficii copilului, așa cum o face laptele de mamă
Alăptarea pe timp de noapte îi ajută pe bebeluși să adoarmă
Acest lucru poate fi greu de crezut, mai ales dacă bebelușul a trecut deja de vârsta la care sperai că va dormi mai mult peste noapte. Deși pare greu de crezut, laptele matern produs în timpul nopții ajută bebelușul să aibă un somn mai bun. Întrucât bebelușii nu produc melatonină – hormonul care induce somnul – în prima parte a vieții lor, să adoarmă și să doarmă nu le este atât de simplu bebelușilor. Însă laptele matern pe care i-l oferi conține multă melatonină, iar aceasta îi ajută să-și regleze ciclul circadian (ciclurile somn-veghe), permițându-le, în timp, să învețe să doarmă perioade mai lungi peste noapte.
CITEȘTE ȘI: Alăptarea poate fi GREA!
Le oferă triptofan, un aminoacid care induce somnul
Pe lângă melatonină, laptele matern mai conține și triptofan, un aminoacid care duce la creșterea numărului de receptori ai serotoninei. Serotonina face ca creierul lor să funcționeze mai bine, le oferă buna dispoziție și le reglează ciclurile de somn-veghe.
CITEȘTE ȘI: Alăptarea este o plăcere când bebe este atașat și poziționat corect la sân
Prelungește durata alăptării
Mamele care alăptează în timpul nopții au mai multe șanse să poată alăpta mai mult timp, deoarece producția de lapte rămâne constantă. Acest lucru are legătură cu principiul cerere și ofertă în alăptare – cu cât mai repede sunt goliți sânii de lapte în 24 de ore, cu atât mama va produce mai mult lapte.
Te ajută și pe tine, mami, să ai un somn de calitate
Da, da, ai citit bine, nu e nicio greșeală! Mamele care alăptează dorm mai bine peste noapte, deoarece oxitocina (hormonul dragostei) ajută mamele să se simtă relaxate în timpul alăptării, contribuind și la un somn mai odihnitor. Adaugă aici și scăderea riscului de a se instala depresia post-partum. Dragă mami, încearcă să-ți amintești toate aceste avantaje când te vei trezi peste noapte să-ți alăptezi bebelușul. Și nu uita, faci ceva minunat atât pentru bebeluș, cât și pentru tine! CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE