Alaptarea ar trebui sa decurga lin si fara piedici, doar ascultandu-ne instinctele. Din pacate lucrurile nu stau atat de simplu si fiindca se perpetueaza la infinit “legende urbane” pe tema alaptarii, se dau sfaturi care nu doar ca nu sunt benefice dar punerea lor in practica saboteaza alaptarea, circula afirmatii fara niciun suport dar care par credibile pentru o mama fara experienta si care nu a avut surse de informare valide la indemana. Iata cateva conceptii gresite care circula si sfaturi de care trebuie sa fugi cat poti daca vrei ca alaptarea sa fie posibila pentru tine:
Daca ai facut mastita trebuie sa te mulgi si sa arunci laptele pana te vindeci
In felul asta nu doar ca nu te vindeci dar risti sa ajungi „la cutit” in plus privezi copilul de ce este mai bun pentru el, laptele matern. Chiar daca ai o infectie, chiar daca esti pe tratament cu antibiotic, laptele e in continuare bun pentru bebelus iar faptul ca il pui la san grabeste vindecarea, nu degeaba se spune ca “nu exista pompa mai buna decat copilul”. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Ca sa produci lapte, trebuie sa bei lapte!
Este un mit atat de simplist si de usor de demontat, practic e un “rationament” de genul “ca sa produci must/suc/bere trebuie sa bei must/suc/bere!” Nu, categoric laptele matern nu se produce cu ajutorul altui tip de lapte ba mai mult, unele mame trebuie sa excluda total laptele din alimentatie daca au bebelusi cu intoleranta la lactoza sau alergie la proteina laptelui de vaca.
Laptele nu mai are nicio valoare nutritionala dupa X luni, 1 an, 2 ani …
Posibil cea mai enervanta si nesustinuta stiintific replica referitoare la alaptare, cu siguranta una dintre cele mai vehiculate. Dupa un anumit numar de luni, bum, laptele matern devine o zeama trista, de parca natura are toane si isi bate joc de copil. Adevarul este ca indiferent pe parcursul a cator ani se intinde alaptarea, chiar 5-6 cand se merge pe autointarcare, laptele matern isi mentine aceleasi proprietati benefice copilului. Daca te-ai saturat sa tot contraargumentezi trimite “binevoitorilor” citeste “Cand devine laptele matern apa chioara”.
Trebuie sa intarci cand ii iese primul dinte
Alta vorba absurda, de parca bebe s-ar apuca sa mestece sanul cand ii ies dintii. Cand bebelusii sug activ limba le vine peste dintii de jos asa ca nici vorba sa muste, nu exista diferenta de supt dupa aparitia primilor dinti. Multor bebelusi le apare primul dinte in jur de 4 luni sau chiar mai repede, cum ar fi sa fie lasati fara sursa de hrana, eventual trecuti pe fasole cu ciolan?!
Sugarii ar trebui hraniti “la program”
Trist ca mai exista inca persoane, uneori chiar din domeniul medical, care traiesc cu sloganul de pe vremuri ca bebelusul trebuie alaptat tot la 3 ore, de parca ar fi un robot presetat. Alaptarea se face la cerere, a alapta dupa program poate fi extrem de periculos pentru un nou-nascut, ducand la deshidratare sau malnutritie si in plus in scurt timp acest “program” va sabota productia de lapte. CITEȘTE ȘI: 5 motive importante (și NORMALE) pentru care bebelușii alăptați se trezesc să pape peste noapte
Trebuie sa-ti pregatesti mameloanele pentru alaptare inca din timpul nasterii!
Exces de zel care nu doar ca nu are niciun efect benefic dar se poate lasa cu ragade sau cu provocarea contractiilor premature. Nu, femeia insarcinata nu trebuie sa-si frece sfarcurile cu un prosop aspru pentru “desensibilizare”, nu trebuie nicio pregatire speciala, corpul uman e inteligent si se pregateste singur pentru experienta alaptarii.
Bebelusul are nevoie de apa pe timp de canicula
Pai laptele matern contine apa si este suficient pentru hidratare, bebelusul trebuie alaptat EXCLUSIV in primele 6 luni si asta inseamna fara apa, fara “ceiut” sau “suculet de fructe”. Laptele matern tine si de foame si de sete iar un sugar alaptat la cerere nu are cum sa se deshidrateze oricat de cald ar fi. CITEȘTE ȘI: Necesarul zilnic de apa la bebelusi
Daca ai sani mici nu poti alapta
Nu exista nicio legatura intre marimea sanilor si capacitatea de a alapta sau volumul productiei de lapte. Indiferent de marimea lor sanii produc exact atat cat are nevoie copilul.
E mai bine sa hranesti copilul ca sa stii exact cat mananca!
De ce crezi ca ar fi necesar sa stii exact cati mililitri de lapte mananca bebelusul, chiar trebuie sa fim “freak control” in toate domeniile? Cu siguranta bebelusul stie mai bine cat si cand sa manance, de aceea alaptarea la cerere este modul de hranire ideal. Nu trebuie sa stai cu spaima ca “poate nu suge destul” cata vreme atasarea e corecta, copilul nu da semne de deshitratare si se dezvolta bine.
Intoarcerea la munca inseamna sfarsitul alaptarii
Nicidecum, sunt mame care s-au intors in campul muncii inainte de 6 luni si cu toate acestea au continuat sa alapteze cu succes, cu atat mai mult cu cat intoarcerea are loc dupa 1 an sau 2, nu exista niciun motiv pentru a intarca, reintoarcerea la serviciu nu presupune incetarea alaptarii. Prin urmare cu atata “folclor” pe tema alaptarii nu e de mirare ca multe mame esueaza in alaptare, de aceea este esential sa va luati informatiile din surse documentate si ori de cate ori aveti dubii legate de acuratetea unei informatii nu ezitati sa luati legatura cu o consultanta in alaptare.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE