Bebelusul sta mult la san si asta te face sa te indoiesti ca laptele tau este suficient de hranitor? Iata de ce nu trebuie sa iti faci griji. La inceputurile alaptarii, cand vezi ca bebelusul sta aproape nonstop la san, incepi sa-ti pui aceste intrebari, mai ales daca lumea din jur iti sugereaza ca “nu ai lapte destul/cum de nu se satura?” Cu asemenea indoieli care ti se induc nu e de mirare ca in scurt timp iti pierzi incredera in sine. Afla tot ce trebuie sa stii despre alaptare pentru a nu cadea in capcana lui “nu am destul lapte”.
Cum iti dai seama ca laptele tau este suficient
Urmatoarele lucruri te vor face sa iti recapeti increderea in capacitatile corpului tau de a hrani nou-nascutul.
Toti bebelusii sug des, la interval de maximum 3 ore, de 8-12 ori sau chiar mai mult intr-un interval de 24 de ore. In primele saptamani, cam pana la 3 luni, productia de lapte inca nu este stabilizata si sanii sunt mereu plini, curg, mama simte reflexul de ejectie. Dupa 3 luni productia se stabilizeaza astfel incat mama nu-si mai simte sanii mereu plini fiindca laptele se produce la cerere, cand suge copilul.
Din acest motiv multe femei cred ca “au pierdut laptele” si suplimenteaza cu formula deoarece isi simt sanii moi, “goi” dar de fapt nu este asa. Este doar urmarea faptului ca organismul este inteligent si produce conform cererii, nu mai mult. Laptele nu mai este stocat in sani ci se formeaza cand copilul suge.
Sanii mamei nu sunt niciodata “goi”. Exista mitul conform caruia mama trebuie sa lase distanta mare intre alaptari “sa se umple sanii din nou” dar laptele se produce incontinuu. Cu cat este golit mai des si mai mult cu atat produce mai mult lapte, de aceea in cazul copiilor care au preferinta pentru un singur san celalalt ramane in scurt timp fara lapte. De asemenea, cu cat este golit mai mult sanul cu atat produce lapte mai bogat in calorii, in grasimi. Alaptarea la cerere este normala si este modul perfect de hranire a unui copil.
In plus un bebelus nu suge doar de foame. Alaptandu-l de cate ori vrea nu doar ca nu-i creati “un obicei prost” ci ii asigurati o dezvoltare fizica si psihica optime, ii aratati ca poate sa aiba incredere ca nevoile ii sunt indeplinite. Pentru ca bebelusul sa nu ajunga infometat si sa nu planga neconsolat trebuie sa fiti atente la primele semnale ca bebelusul vrea sa suga si anume: intoarce capul intr-o parte cu gura deschisa, scoate limba, duce degetele sau pumnii la gura, se foieste, scoate sunete. Oferindu-i sanul de la primele semne veti avea un bebelus linistit, echilibrat, nu riscati sa se enerveze ca l-ati amanat si sa refuze sanul chiar daca e flamand. Alaptarea pe timpul noptiieste foarte importanta pentru mentinerea lactatiei. CITEȘTE ȘI: În total am alăptat 6 ani, 2 copii. Aproape 2 ani a fost alăptare în tandem, cel mai frumos lucru din lume
Daca bebelusul are treziri pentru supt nu inseamna ca “nu se satura/laptele e nesatios/trebuie diversificat”. Trezirile pe parcursul noptii fac parte din instinctul de supravietuire, previn sindromul mortii subite, contribuie la reglarea lactatiei, asigura o buna dezvoltare copilului. Laptele matern se digera repede si este normal ca bebelusului sa-i fie foame des, in plus cand este intr-o perioada de achizitii: rostogolit, stat in fund, mers de-a busilea si multe altele trezirile sunt si mai dese dar nu trebuie sa va sperie.
Prin urmare daca alaptati la cerere indiferent de momentul zilei si copilul nu are semne de deshidratare, uda destule scutece si ia in greutate nu trebuie sa va faceti probleme ca “infometati copilul”. Iar daca bebelusul nu ia in greutate sau pare nemultumit dupa supt nu inseamna ca “nu aveti lapte bun” ci fie ca atasarea e deficitara, copilul are fren restrictiv sau exista alte probleme care pot fi identificate cel mai bine de o consultanta in alaptare. CITEȘTE ȘI: Te bate gandul sa renunti la alaptarea de noapte?
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE