Te bate gândul să renunți la alăptarea de noapte? Trezirile bebelușului te obosesc?
Trezirile bebelusului noaptea pentru supt te obosesc? Afla de ce alaptatul noaptea este deosebit de important si vei trece mai usor peste ele. Te simti obosita, suferi de deprivare de somn si te bate gandul sa renunti la alaptarea de noapte? Iata de ce nu ar fi o idee buna. Dupa cum am subliniat in atatea articole anterioare si dupa cum afla orice mama pe propria piele, lipsa de somn este una dintre cele mai acute probleme cu care ne confruntam dupa nastere.
Sugarul are numeroase treziri de supt pe noapte si chiar si cand se trezeste doar de 2-3 ori tot inseamna somn interupt pentru mama astfel incat multe mame se intreaba daca nu ar fi bine sa scoata supturile de noapte, sa lase tatal sa dea ceai/apa copilului noaptea sau sa determine bebelusul sa doarma neintrerupt. Raspunsul este: NU. Putem incerca sa ne facem noptile mai putin obositoare, dormind cu copilul de exemplu, pentru a nu trebui sa ne ridicam din pat sa alaptam, dar alaptarea pe timpul noptii nu trebuie “combatuta” ea fiind foarte importanta. Iata cateva motive:
Alaptatul noaptea – Beneficii
Stomacul nou-nascutului este minuscul, la inceput el poate tine aproximativ 20 ml si creste volumul pe parcurs. Laptele supt se digera in aproximativ o ora de aceea este normal ca bebelusilor sa li se faca foame si sa trebuiasca sa fie alaptati din ora in ora chiar si pe parcursul noptii.
Laptele consumat pe timpul noptii are o pondere importanta din totalul de 24 de ore pe care il ia un sugar. Majoritatea bebelusilor se trezesc de aproximativ 3 ori pe noapte in primele 6 luni si isi iau 20% din cantitatea totala de lapte in timpul noptii.
Alaptarea pe timpul noptii ajuta bebelusii la somn! Desi unele mame se ingrijoreaza ca “bebelusii nu se odihnesc bine daca se tot trezesc pe timpul noptii” de fapt este chiar invers, alaptarea din timpul noptii ii ajuta sa doarma mai bine, sa-si regleze somnul. Majoritatea copiilor oricum nu se trezesc total ci sug semi-adormiti. Iar laptele matern contine triptofan, un amino-acid pe care corpul il foloseste pentru a produce melatonina hormonul care ajuta la inducerea si reglarea somnului.
Alaptarea pe timpul noptii este necesara pentru pastrarea amenoreei dupa nastere (lipsa menstruatiei datorata alaptarii). Amenoreea de lactatie este o metoda contraceptiva cu eficienta de 98% in primele 6 luni daca se respecta anumite cerinte: alaptare exclusiva, la cerere, la maximum 3 ore distanta inclusiv noaptea.
Alaptatul noaptea protejeaza sugarul de SIDS. Trezirile dese pentru supt pe timpul noptii sunt de fapt un mecanism de supravietuire, un instinct de auto-protectie. Cercetarile au aratat ca lipsa alaptarii de noapte creste riscul sindromului mortii subite cu 56%.
Mamele care alapteaza noaptea se odihnesc mai bine si dorm mai mult decat cele care ofera formula. Mai ales daca practica dormitul impreuna cu bebelusul trezirile de noapte sunt mult mai usoare decat in cazul unei mame care nu alapteaza si care trebuie sa se trezeasca pentru a prepara lapte praf.
Alaptatul noaptea stabilizeaza lactatia in primele luni, corpul producand atat cat are nevoie copilul. Daca insa mama scoate supturile de noapte de la inceput, daca descurajeaza trezirile bebelusului, risca sa i se diminueze lactatia, uneori pana la disparitie!
A experimenta somnul întrerupt pe durata multor săptămâni, luni sau chiar ani după naștere poate fi o provocare majoră, însă alăptarea pe timp de noapte joacă un rol crucial și aduce beneficii semnificative atât pentru mamă, cât și mai ales pentru copil. Timpul trece foarte repede, iar în curând vei privi cu nostalgie înapoi la acele momente când bebe se cuibărea la sânul tău, zi și noapte, căutând confort și alinare. CITEȘTE ȘI: 5 motive importante (și NORMALE) pentru care bebelușii alăptați se trezesc să pape peste noapte
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE