I.P “Mie mi-a recomandat medicul să îi dau ceai copilului care abia împlinise două luni. Când am întrebat de ce ar avea nevoie să primească așa ceva, mi-a răspuns că laptele meu nu este suficient pentru a-l ajuta să se hidrateze. Norocul a fost că, încă din timpul sarcinii și chiar și după naștere, am citit foarte multe lucruri legate de alăptare și am știut că recomandarea este ca bebelușul să nu primească nimic altceva în afara sânului până la 6 luni. M-a panicat, ce-i drept, sfatul primit, dar am avut încredere în ceea ce se recomandă la nivel internațional și am continuat să alăptez, la cerere, ba chiar la ofertă. Adică îi dădeam eu sânul chiar dacă nu cerea. Am urmărit scutecele de pipi, am urmărit să fie transparente. Știam că nu trebuie să fie concentrate și nici să aibă miros înțepător. Totul a decurs perfect cu bebe pus doar la sân, fără să fie nevoie să primească și altceva”
Sfatul consultantului
Simona Ivanciu, IBCLC
Mămicile ce alăptează exclusiv sunt bombardate cu ideea că bebelușul ce încă nu a împlinit 6 luni să primească și apă. Ba, în unele cazuri, cum este cel al mămicii de sus, se recomandă și ceaiul. Ambele variante sunt total eronate! Bebelușul alăptat exclusiv la sân NU are nevoie de a primi altceva în afara laptelui matern. Acesta conține toți nutrienții de care are nevoie! Chiar și vara. Consumul suplimentar de apă în cazul copiilor cu vârsta de sub 6 luni, poate dezechilibra nivelul electrolitic al organismului, care, mai departe, va conduce la o scădere a sodiului din corp. Pentru că rinichii celui mic nu sunt încă total dezvoltați, acest dezechilibru nu poate fi gestionat de organism, lucru ce poate provoca apariția unor afecțiuni medicale, unele dintre ele fiind extrem de periculoase.
În cazul ceaiului, chiar și dacă vorbim despre un banal ceai de fructe sau plante, acesta poate duce la apariția unor alergii sau chiar poate conține bacterii periculoase pentru sănătatea celui mic, dacă nu au fost păstrate în condiții sigure de igienă, de exemplu. Motiv pentru care nu este indicat să îi oferi ceai. Mama natură ne-a înzestrat corpul cu capacitatea de a produce lapte pentru a le asigura puiuților noștri nu numai supraviețuirea ci și dezvoltarea armonioasă, în toate condițiile posibile. Chiar și când e vorba de cele climaterice. Tocmai de aceea, ai încredere că laptele tău conține tot ce îi trebuie copilului! Atât și nimic mai mult!
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE