- LUNA 1 de sarcină
- LUNA 2 de sarcină
- COPILUL în luna a 2-a de sarcină
- MAMA în luna a 2-a de sarcină
- LUNA 3 de sarcina – COPILUL
- LUNA 3 de sarcina – MAMA
Totul despre Trimestrul I de sarcină – Monitorizarea perioadei de sarcină, sfaturi utile de la experți , îndrumări pentru fiecare stadiu al dezvoltării bebelușului
Bucuria este prima emoție trăită la aflarea veștii că sunteți însărcinată. Abia apoi veți cunoaște, înțelege și planifica viața, cu toate schimbările ei afective și fizice, aferente următoarelor 9 luni. O informare corectă, avizată, completă, poate însemna garanția sănătății sarcinii, de la început și până la sfârșit. Amplul material, structurat în trei părți aferente fiecărui trimestru, îndrumă pas cu pas în această minunată poveste, ai cărei eroi principali sunt mama și copilul ei.
Definim Trimestrul I prin primele 12 săptămâni, incluzând aici și perioada de la începutul menstruației până la concepție (circa doua săptămâni). Deoarece momentul zero nu se cunoaște cu exactitate, evoluția sarcinii se calculează începând de la o dată fixă, și anume prima zi a ciclului menstrual. Evoluția din Trimestrul I de sarcină este una fabuloasă, datorită procesului de formare a organelor importante ale fătului, chiar și așa, în faza incipientă, iar el se dezvoltă atât de rapid cum n-o va mai face în nicio altă etapă a vieții. ÎNCEARCĂ: Calculator sarcină și naștere – Află DPN-ul bebelușului tău
LUNA 1 de sarcină
Rețineți, comportamentul gravidei se răsfrânge asupra stării celui mic.
Acționați astfel încât alegerile făcute să-i fie benefice în primul rând lui. Ne referim aici la o alimentație corespunzatoare, la activitățile sportive potrivite, la evitarea unor posibile pericole. Toate astea vă vor ajuta să-i dați copilului cel mai bun start în viață.
În prima etapă (de după fertilizarea ovulului), embrionul își face simțită prezența prin producerea unui nou hormon, denumit hCG. Acesta e cel care anulează menstruația și păstrează crescut nivelul de progesteron, element esențial pentru menținerea sarcinii, pentru supraviețuirea și evoluția embrionului în uter. Dovada prezenței unei sarcini se efectuează prin testarea nivelului de hCG (relevantă abia după prima lună din cauză că, în primele săptămâni, hormonul este greu de depistat și poate duce testul către un rezultat eronat).
Chiar din T1, se justifică adoptarea unui stil de viață sănătos, păstrarea unei stări de bine, de armonie și liniște sufletească. Ar fi indicat să renunțați la fumat, să evitați băuturile alcoolice și să nu urmați vreo dietă. Nu-i mare lucru dacă ne raportăm la sănătatea bebelușului. Autoritățile din domeniul sănătății recomandă un consum de cofeină de maximum 200 mg pe zi. Cofeina se găsește cel mai des în cafea, ceai, ciocolată, cola. Dacă vă place mult cafeaua, încercați să o înlocuiți cu varianta sa decofeinizată (procesul de înlăturare a cofeinei nu dăunează sănătății).
Restricțiile alimentare ar putea priva fătul de substanțele nutritive necesare.
Studiile efectuate în ultima vreme au demonstrat că numărul de kilograme luate în timpul sarcinii poate fi controlat fără a vă periclita sănătatea. Până și dietele ținute din motive de boală se pot adapta ușor timp de 9 luni, totul fiind ca bebelușul să primească nutrienții de care are nevoie (de exemplu, în caz de afecțiune celiacă, glutenul va rămâne interzis dar va fi nevoie de un plus de B12, calciu și fier, suplimente asigurate din mese frecvente de lactate și carne roșie). Sarcina aduce cu ea un aport în medie de 11-15kg. O mare parte va dispărea odată cu nașterea (greutatea fătului, a sistemului de susținere). O alta va fi suport pentru lactație, consumul fiind de circa 500 calorii pe zi. Gestionarea revenirii la o greutate normală se va face printr-o alimentație sănătoasă și prin practicarea sportului (exerciții ușoare). Nu faceți din cântărire o obsesie.
În aceasta primă lună, nu așteptați să aveți simptome de sarcină.
Cât de conectată considerați că ați fi cu corpul dumneavoastră, este puțin probabil a vă simți sânii umflați ori a avea senzații de rău. Doar testul de sarcină poate dezvălui cu certitudine venirea pe lume a unui copil.
În interiorul uterului au loc schimbări complexe pentru a oferi fătului un mediu sigur și hrănitor. Spre finele L1, pe măsură ce embrionul este complet poziționat în uter, în 25% din cazuri este posibilă apariția unei ușoare sângerari, însă doar pentru o scurtă perioadă de timp. Nu cauzează discomfort și e pusă pe seama celulelor care nu și-au definitivat procesul de încorporare în mucoasa uterină. Foarte probabil, totul decurge normal, dar se recomandă totuși și un control medical. Tot în a patra săptămâna, apar primele simptome ale sarcinii, similare cu cele ale sindromului premenstrual. Din cauza modificărilor hormonale, puteți fi emotivă, stresată, nervoasă.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
LUNA 2 de sarcină
Acum este indicată efectuarea unui test de sarcină.
Valoarea hormonului hCG este stabilită cu o acuratete de 97-99%, așadar metoda de a afla e una sigură. Rezultatul pozitiv (II), apărut în numai câteva minute, arată faptul că sunteți însărcinată. Chiar dacă procedurile sunt similare (negativ prin afișarea unei liniuțe ori, în caz că sunteți gravidă, a două liniuțe) , să citiți oricum instrucțiunile de utilizare recomandate de producător.
În clipa în care sarcina este confirmată, o avalanșă de emoții vă va copleși.
Bucurie și încântare deopotrivă cu anxietate și îndoială, cele din urmă cauzate de grija față de modificările majore ce vor urma, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru partener. Chiar dacă sarcina a fost planificată, este absolut normal ca entuziasmul inițial să fie înlocuit de fel de fel de frământări atunci când vă dați seama că totul e real și chiar veți deveni mămică. Acordați-vă timp să vă obișnuiți cu noutatea de a fi părinte, nu vă îngrijorați căci totul e natural, firesc, bucurați-vă din plin de darul primit. Comunicați și tatălui vestea cea mare. De preferat înaintea bunicilor și prietenelor, chiar dacă tentația de a le informa imediat e una imensă. Se cade totuși ca el să afle primul. Metode de a-l surprinde sunt cu duiumul. Depinde de dumneavoastră cum faceți ca anunțul să aibă impact maxim. Pentru a împărtăși fericirea, vă sugerăm să căutați un moment special, de liniște în doi, de relaxare. Reacțiile sunt memorabile. Trăirile, unice. Pentru nimic în lume, nu interpretați eronat lipsa unei bucurii manifestate excesiv. Comportamentul diferă de la un om la altul. Informația primită poate fi procesată neașteptat de către partener dar s-ar putea ca în realitate el să fie și mai încântat de copil decât sunteți dumneavoastră. Fie din superstiție, fie că riscul de avort spontan scade dramatic după T1, multe cupluri țin secretă sarcina până pe la împlinirea a trei luni. Deoarece destăinuirea în fața celor foarte apropiați este benefică și reprezintă o modalitate la îndemână de a discuta despre stările dumneavoastră, aceasta poate fi făcută chiar de la început.
Dacă aveți fel și fel de temeri pe parcursul sarcinii, încercați sa stați de vorbă cu o apropiată (mama, o prietenă, o rudă). Veți constata că toate au avut îndoielile lor dar au continuat să se bucure de sarcină și de a fi mame. Tații moderni sunt mai implicați în viața de familie față de cei din generațiile anterioare. În prezent, circa 96% asistă la naștere (în 1965, doar 5%) și peste 70% își iau liber de la job după nașterea bebelușului. În anii 70, tații dedicau aproximativ 15 minute zilnic activităților copiilor lor (ne referim la cei mici, cu vârste de până în 5 ani). În anii 90, 2 ore! Studiile relevă că micuții ai căror tătici le acordă mai mult timp, au și o educație mai aleasă, și un randament mai bun în orice întreprind.
COPILUL în luna a 2-a de sarcină
A doua lună de sarcină începe cu schimbări fascinante.
Celulele care vor alcătui fătul se dispun în formă de disc, apoi în straturi, alcătuind și un canal neural. În decurs de 4 zile, discul se extinde și se alungește, formând capul bebelușului. Creierul și sistemul nervos central sunt primele care ușor, ușor, se conturează. Până la prima ecografie, când se va aproxima cu acuratețe data nașterii, puteți estima singură ziua când bebelușul va veni pe lume. Numarați 280 de zile de la prima zi a ultimului ciclu menstrual, nașterea având o marjă de 14 zile în jurul datei rezultate. Sunt considerați la termen cei născuți între săptămânile 37 și 42 ale sarcinii.
Luna a 2-a de sarcină continuă cu formarea placentei, țesut ce va deveni suportul vital pentru făt.
Durează săptămâni până ce aceasta va ajunge la maturitate, asigurând oxigenul și elementele nutritive necesare copilului. Tot acum se constituie și structurile de bază ce vor alcătui coloana vertebrală. Segmente noi, cu mușchi asociați, își fac apariția, în fiecare zi. Embrionul este complet transparent, inimioara și sistemul circulator au o structură primitivă. Mijlocul lunii a doua este extrem de important pentru că atunci se formează tubul neural din care se vor dezvolta creierul și măduva spinarii. Bebelușul începe să crească rapid, tipurile de celule formându-i pielea și sistemul nervos, vasele de sânge, mușchii și oasele, sistemul digestiv. Embrionul de circa 4 mm se spiralează, iar legătura dintre cordonul ombilical și placentă se poate observa la echograf. Evoluția presupune conturarea ochișorilor și a mugurilor membrelor superioare. La finele celei de a șasea săptămâni, inima pompează sânge. Bătăile ei sunt acum mai ușor de recunoscut prin metodele imagistice. Cunoașteți ceva mai minunat de atât? Ați întâlnit vreodată ceva mai fascinant?
Plămânii se vor dezvolta complet abia spre sfârșitul sarcinii, însă bazele sunt puse tot acum.
Aproape de opt săptămâni, sunt clar vizibili mugurii membrelor ce vor forma ulterior brațele și picioarele. Capul este disproporționat de mare în această etapă. Caracteristicile faciale încep să se dezvolte, iar în timpul următoarelor săptămâni vor deveni mai evidente. Se disting acum emisferele creierului dar semnele fizice de gen nu sunt clare. Încă nu aveți răspunsul la întrebarea despre apariția unui băiețel ori a unei fetițe. Trebuie să mai aveți un pic de rabdare!
La sfârșitul celei de-a doua luni de sarcină, bebe măsoară 1,6 cm. Inima i s-a dezvoltat deja, bătând cu aproximativ 160 de bătăi pe minut. Ochii apar deschiși din cauza pleoapelor aflate încă în formare. Creierul se mărește rapid, dând impresia unei frunți prelungite.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
MAMA în luna a 2-a de sarcină
Dacă ați rămas gravidă în timpul administrării de anticoncepționale, este puțin probabil ca sarcina să fie afectată. Pe lângă a vă bucura că veți aduce pe lume o nouă viață, urmăriți ce mai aveți de făcut în astfel de situații. Opriți folosirea pilulelor sau plasturelui contraceptiv. Contactați-vă urgent medicul pentru îndepărtarea implantului, steriletului sau diafragmei, existând riscul unui avort (50-60%). Opriți administrarea injecțiilor contraceptive (cercetările arată că nu afectează fătul, însă evident acestea trebuie stopate). Pastila de a doua zi nu-și mai are rostul. Odată embrionul implantat, metoda nu mai are niciun efect.
Orice femeie însărcinată care a depășit vârsta de 35 de ani este încadrată la categoria de risc, indiferent de starea sănătății ei. Posibilele complicații ar putea fi hipertensiunea arterială, avortul, diabetul gestațional, prezența sindromului Down ori a altui sindrom genetic (am dat câteva exemple). În acest caz, gravidei i se va acorda o atenție sportită, medicul monitorizând-o cu și mai multă responsabilitate. Rețineți că prevenția e mama sănătății. În urma controalelor periodice, orice potențială problemă poate fi depistată la timp și corectată. În prezent, există mai multe gravide ca niciodată cu vârsta de peste 35 de ani, iar rata sarcinilor între femeile de peste 40 a crescut mai rapid față de oricare alt interval de vârsta. Avantajele acestui segment ar fi maturitatea mamelor, stabilitatea lor financiară, siguranța unui cămin propriu. A da naștere înfrumusețează, întinerește, înnobilează, vindecă, echilibrează. A da naștere e definiția împlinirii. Indiferent de vârsta. Medicina a evoluat și pentru ca acest pas important din viață să poată fi făcut la 40+. CITEȘTE ȘI: Sarcina cu risc crescut. Complicații care impun monitorizare minuțioasă și o atitudine specială de-a lungul sarcinii
În altă ordine de idei, consultați-vă medicul, vă va recomanda efectuarea analizelor uzuale și vă va explica ce înseamnă îngrijirea antenatală. Prima vizită la ecograf va fi programată undeva pe la 10-12 săptămâni. Momentul va fi unul special pentru ambii părinți, de profundă conectare cu copilul (am luat în calcul prezența partenerului în cabinetul doctorului). Tatăl, copleșit de emoție, va realiza că sarcina e o realitate. Va fi surprins de avalanșa de trăiri la vederea primei imagini cu noua viață. Va acționa în consecință, protector, afectuos, responsabil, implicat, entuziast.
În caz de îmbolnăviri, țineți cont doar de ceea ce vă prescrie doctorul.
Noi menționăm că, pe timpul sarcinii, nu se iau urmatoarele antibiotice: tetraciclinele, streptomicina, sulfonamidele, toate putând afecta negativ fătul, provocându-i diverse boli. Apelați la remediile naturale, beneficiile sunt nebănuite.
Exercițiile pentru întărire și tonifiere solicită organismului, în mod natural, energia stocată în organe și mușchi. Nu vă îngrijorați, corpul oricum își păstrează suficiente resurse pentru a contribui la creșterea bebelușului. Activitatea sportivă (puține la număr, ușoare, fără stres și epuizare) contribuie la menținerea condiției fizice, la reglarea nivelului de glucoză în sânge, la un somn liniștit. Și după cum deja știți, la buna rezistență din timpul travaliului și nașterii.
Alimentația optimă în sarcină
A mânca la ore fixe, a consuma gustări bogate în proteine, carbohidrați și acizi grași nesaturați, vă va ajuta să luați în greutate atât cât trebuie. Optați pentru alimente bogate în nutrienți (în special iod și vitamina D) precum avocado, lapte gras, carne roșie slabă, pește gras (2 porții/săptămână), alune, semințe, smoothies. Se recomandă și un supliment de 10 mcg de vitamina D pe zi. Tot acum menționăm începerea administrării de acid folic (din S6). Nu uitați să beți multe lichide. Și nu uitați că a mânca pentru doi este un mit.
Gătiți cu grijă sporită, gătiți complet și serviți mâncarea imediat. Carnea trebuie să fie preparată la minimum 70 grade C. Spălați-vă des pe mâini cu apă caldă și săpun. Spălați fructele și legumele cu simț de răspundere. Nu consumați produse expirate. Mâncarea rămasă trebuie rapid refrigerată. Păstrați temperatura frigiderului sub 5 grade C. Sistemul imunitar este pus sub presiune pe parcursul celor 9 luni. Exista o oarecare vulnerabilitate în fața intoxicațiilor alimentare, anumite boli putând trece prin placentă, afectând copilașul. În caz de tulburări alimentare, adresați-vă unui nutriționist.
Remedii pentru grețurile matinale. Alte efecte ale sarcinii
Când suferiți de grețuri (firești de altfel, la orice oră din zi și din noapte), încercați să vă hrăniți cu porții mici, de aperitive (de preferat 5 gustări zilnice, în loc de 3 mese principale și 2 gustări). S-ar putea ca preparatele gătite să aibă un miros care să vă deranjeze. Până și felurile preferate s-ar putea să vă displacă. Studiile au dovedit ca ghimbirul și menta ameliorează stările de rău. Iar o cantitate mare de lichide previne deshidratarea în caz de vărsături frecvente. În această perioadă e normal ca apetitul să scadă. O să treacă, vă garantăm. Rar grețurile se agravează într-atât încât să necesite tratament medicamentos (valabil și pentru durerile de cap, tipice mai ales în T1).
Nu vă speriați de căderea moralului uneori până la pământ. E o stare absolut normală, pusă pe seama hormonilor din timpul sarcinii. Așadar, a plânge din nimic, a fi emotivă, irațională, au toate legătură cu schimbarea majoră din viața și organismul dumneavoastră. Orice dificultate în comunicare/relaționare are așadar o scuză. Cu siguranță, veți găsi înțelegere și toleranță la toți cei din jur. Iubită și ocrotită fiind, veți depași orice obstacol. Un alt efect neplăcut al sarcinii este urinarea frecventă (în special în T1 și T3). Uterul se mărește, apasă vezica urinară, aceasta se umple mai repede decât de obicei, creând discomfort. Apelați medicul doar în caz de dureri ori usturimi, simptome specifice infecțiilor urinare. Nu vă speriați, nu este nimic grav.
În luna 2 de sarcină, singurele ecografii efectuate sunt cele vaginale, la cererea doctorului, și vizează anumite aspecte precum sângerările intense sau asociate cu crampe musculare, avorturile, existența unui istoric al sarcinilor multiple. Altfel, prima ecografie morfologică se va efectua la finele primului trimestru.
Schimbările produse de sarcină
Prima schimbare a corpului, sesizabilă, este creșterea sânilor (chiar din Săptămâna 6 de sarcina). Se simt grei, sunt sensibili la atingere, areolele se închid la culoare (în caz de discomfort, se recomandă masarea cu creme de aloe/romaniță sau purtarea unui sutien special de susținere, chiar și pe timpul nopții). E posibil să observați apariția unor vene albastre. Cât sunteți gravidă, fiecare sân va crește în medie cu 5 cm și va lua în greutate 1,4 kg. Estrogenul stă la baza acestor modificări. Și creierul răspunde la sarcina. S-ar putea ca în acest stadiu să treceți prin stări de amețeală. Evitați mișcările bruște, scăderile nivelului de zahăr din sânge (mâncând o gustare potrivită), sedentarismul, statul mult timp în picioare. Menajați-vă!
Știați că 1 din 10 gravide are simptome de depresie?
Nu vă judecați reacțiile neașteptate, stările schimbătoare, amestecul de emoții. Sunt firești. Îndeletniciți-vă cu lucruri care vă fac bine, care vă plac. Terapia prin muzică este eficientă în reducerea semnificativă a stresului. Ascultați-o pe cea cu ritm asemănător bătăilor inimii. Nu noi, ci studiile spun că aduce mult bine sufletului.
Renunțați pe cât posibil la călătoriile lungi, în zone ale lumii cu risc ridicat de îmbolnăvire și cu asistență medicală locală precară. În caz contrar, administrați-vă vaccinuri orale sau injectabile împotriva diferitelor boli, precum febra tifoidă, febra galbenă, antraxul, poliomielita. Nu anulați vacanțele. Un avantaj al călătoriilor este timpul de calitate petrecut în compania partenerului și trăirea deplină a bucuriei de a deveni părinți.
Fiți prudente cu detaliile amenajării locuinței.
Ordinea, modificările, zugrăvitul, se fac câte puțin, din timp, fără a vă surmena (nu lăsați totul pe ultima lună). Evitați contactul cu vopseluri, poliuretan, diluanți, praf de tencuială. Renovarea casei să rămână în sarcina partenerului, bunicilor, prietenilor. Referitor la job, în caz de oboseală cronică, solicitați un program flexibil pentru a vă desfășura activitatea în condiții optime ori cereți suport colegilor, în special acum în T1, când organismul suferă majore transformări.
LUNA 3 de sarcina – COPILUL
La începutul lunii a treia, bebe începe să facă ușoare mișcari.
Mama nu le conștientizează, însă e interesant să se gândească la acest incredibil aspect. Fătul abia dacă se vede în sacul amniotic. Capul îi este înclinat spre stomac. I se disting pavilioanele urechilor. Placenta continuă să se maturizeze astfel încât să poată îndeplini nevoile micuțului. Degețelele sunt distincte, individuale, dar nu complet separate. Coatele se pot mișca. Măsoară 2,3 cm. Tot acum se conturează caracteristicile faciale unice. Oare cu cine va semăna? La o ecografie realizată cu un aparat performant, mama ar putea recunoaște mai multe trăsături ale feței copilului. Uimitor! Divin!
Evoluția presupune dezvoltarea oaselor.
Și oasele se vor alungi până la adolescență. Scheletul se va calcifia treptat, se va îngroșa, cu excepția părții craniene. Sistemul digestiv e într-o fază incipentă, urmând a funcționa la parametri normali peste ceva timp. Spre finalul T1, stadiul de embrion va trece la cel de făt. Mai departe, drumul de parcurs e unul lung, sistemele de organe maturizându-se treptat. Cordonul ombilical se largește în zona prin care pătrunde în abdomenul bebelușului. În cursul S11, rinichii și sistemul genital suferă cea mai rapidă transformare. Aproape toate organele ar trebui să evolueze pe deplin, creierul, plămânii și rinichii urmând acest proces și după naștere. Capul capătă forma rotunjită, oasele întărindu-i-se puțin câte puțin, de la faza de cartilaj la cea solidificată. Placenta se mărește și începe furnizarea de elemente nutritive. Pleoapele sunt perfect închise și așa vor rămâne până în săptămâna 26 de sarcină. Bebe e activ, se miscă, însă mama nu-i percepe activitatea. Diafragmul e complet, astfel încât devine posibilă respirația. Copilul măsoară 4.1 cm. Odată cu alungirea gâtului, ia o formă de omuleț. Organele aferente văzului, auzului, gustului se dezvoltă rapid. Majoritatea femeilor au acum parte de prima ecografie. Pozele dovedesc că ceva minunat, deosebit, chiar se întâmplă. Se calculează vârsta gestațională cu o marjă de 5-7 zile. Se constată unicitatea sarcinii sau faptul că veți avea gemeni (sau tripleți). Se programează opțional teste de screening pentru a evalua riscul de patologii cromozomiale. Bebe își mișcă gurița, mânuțele, piciorușele. Bebe a trecut de la un ghem de celule la un făt activ. La finalul primului trimestru, are 5,4 cm.
LUNA 3 de sarcina – MAMA
De înțeles că sarcina este grija pricipală a mamei. Tatăl trebuie să înțeleagă bine acest fapt. Relația oricum va fi supusă unor schimbări emoționale, pe perioada celor 9 luni. De bază va rămâne însă comunicarea. Pastrați-o ideală, așa încât să vă susțineți reciproc, să fiți uniți, să deveniți cei mai buni părinți. Nu vă privati partenerul de atenție. Fiți înțelegătoare și cu nevoile lui. A trece împreună prin sarcină și fireștile ei îngrijorări e de importanță majoră.
Nu toate gravidele au pofte dar multe simt o schimbare în preferințele alimentare.
Parcă organismul ar ști ce anume e bun sau rău pentru copil. Să nu vă mire că vă displac anumite mâncăruri și băuturi pe care înainte le adorați. Să nu vă uimească apetența pentru combinații bizare de produse și ingrediente. Totul e legat de mecanismele naturale de protecție ale corpului, de ceea ce e necesar fătului în procesul de dezvoltare. Și papilele dumneavoastră gustative se modifică în timpul sarcinii. Consumați ce vă place, ce vă priește, ce vă bucură.
Gravida vegană trebuie să se asigure că regimul ei alimentar acoperă nevoile fătului. Planificarea unei diete ce include fibre în cantitate mare, acid folic, vitaminele C,E, carbohidrați complecși, este de bun augur. Nutrienții necesari sunt: proteinele, fierul, zincul, calciul, vitaminele A, B12, iodul și acizii grași Omega-3. Pentru că aproape niciun aliment vegetal nu conține B12, luați un supliment, consumând și produse cu B12 în componență. Nu vă îngrijorați dacă nu luați în greutate sau mai grav, dacă slabiți în primele trei luni. Aveți rabdare, kilogramele se depun în T2 și T3.
Grețurile și vărsăturile sunt temporare, vor dispărea în curând.
Nivelul hormonului ce le provoacă va scădea peste circa trei săptămâni. Pentru majoritatea femeilor, ce a fost mai greu, a trecut (doar 1% suferă de forme grave ale stării de rău matinale, situație ce necesită un tratament medicamentos specific). Și cu ecografia făcută, putem afirma că se cuvine să intrați într-o perioadă de relaxare și liniște sufletească. Bucurați-vă din plin, a fi mamă este o fericire și o binecuvântare!
Asigurați-vă în această perioadă aportul de calciu (acum încep să se dezvolte oasele bebelușului). Cel mai ușor se absoarbe din lactate. Alte produse recomandate în acest scop sunt conservele de pește (sardine și somon), smochinele și caisele uscate, brânzeturile ( Cheddar, Parmezan, Emmental, Mozarella, Ricotta, brânză de vacă), bamele, spanacul și varza.
Apariția unor dureri și neplăceri n-ar trebui să neliniștească femeile însărcinate. Cauza lor este întinderea ligamentelor și a mușchilor pelvisului, astfel încât să se poată potrivi cu uterul aflat într-o continuă creștere. Dacă durerea se acutizează sau e însoțită de sângerări, se va consulta medicul, în vederea excluderii unui avort spontan.
Progesteronul provoacă înmuierea țesutului gingival, existând posibilitatea sângerării și infectării la perierea dinților.
Riscul se diminuează folosind ața dentară, clătindu-vă gura după vărsături pentru a elimina acidul produs de stomac și spălându-vă mai frecvent dantura decât obișnuiați. Un studiu efectuat în SUA a arătat că, în medie, mamele cu un copil au pierdut 2 ori 3 dinți, iar cele cu patru sau mai mulți copii, intre 4 și 8 dinți. Progesteronul de nivel crescut e responsabil și cu tenul acneic. La schimb dar în aceeași măsura, estrogenul face mult mai bună condiția pielii, oferindu-i acel aspect curat și sănătos, cunoscut sub denumirea de „Strălucirea de sarcină”. Estrogenul e vinovat și de creșterea dimensiunilor sânilor. Își revin la forma inițială abia după ce procesul de alăptare se va încheia. Totul se întâmplă pe perioadă determinată, și numai din cauza modificărilor hormonale.
Rezervarea zilnică a câtorva minute pentru a practica în liniște respirația profundă și relaxarea fizică/psihică e cea mai bună metodă de a face față schimbărilor corpului, de a înfrunta grijile ori gestiona cu succes simptomele ce apar. Nu vă pierdeți controlul, natura a lăsat timp suficient, de 9 luni, pentru buna adaptare la sarcină.
La finele lui T3, și angajatorul trebuie să fie informat (în scris, detaliat) de posibila dată a nașterii. Legile de muncă și drepturile referitoare la protecția mamelor încep să se aplice. Orice risc identificat în mediul de lucru se va îndepărta sau se vor găsi alternative, în favoarea mamelor. Se vor programa concediile de odihna, de maternitate. La cerere, cu maximă discreție. Dreptul la confidențialitate trebuie respectat.
Lipsa suflului se face simțită, tot acum. Oboseala e cauzată de inimă și de plămâni care trebuie să muncească intens pentru a-i furniza corpului o cantitate de oxigen cu 20% mai mare decât în mod normal. Senzația de respirație greoaie va persista pentru că fătul va crește, uterul se va extinde spre diafragmă, iar organele din abdomen se vor repoziționa, creând mai mult spațiu.
Tot înainte spre trimestrul 2 de sarcină! Până atunci, visați cât mai frumos! Bucurați-vă de sarcină! Relaxați-vă din plin!
Citește pe larg despre: Trimestrul 2 de sarcină – Informații utile pentru gravide în monitorizarea săptămânilor 13-25 de sarcină