Greva suptului la bebelusi: cauze si strategii pentru a depasi situatia
Aceasta nu este autoînțărcare, e greva suptului! Unii bebeluși refuză, deodată, sânul. Există multe motive pentru care se poate întâmpla acest lucru, iar dacă evenimentul are loc după vârsta de 6 luni, mămicile sunt adeseori bucuroase că scapă de grija înțărcării; practic, bebelușul pare să ia decizia în locul lor! Din păcate, nu este vorba despre o veritabilă înțărcare – deși se ajunge adeseori la întreruperea alăptării – ci despre un fenomen denumit grea suptului. Da, și bebelușii pot face grevă!
Se poate intampla ca inca de la inceput un nou-nascut sa respinga sanul sau se poate ca undeva pe parcursul alaptarii, la cateva saptamani sau luni, bebelusul sa refuze sa mai suga. Mai ales daca bebelusul e mai mare de 7-8 luni unele mame vor crede ca “se intarca” dar de fapt este un fenomen numit “greva suptului”. In general prin refuzul sanului copilul comunica un anumit lucru, dar munca de detectiv pentru a gasi cauza declansarii grevei suptului este destul de grea, bebelusul nefiind capabil sa spuna concret ce il deranjeaza.
Posibile cauze care pot sta la baza refuzului bebelusului de a suge:
Frenul lingual. In cazul nou-nascutilor care refuza sa suga din start poate fi vorba de probleme cu frenul lingual. Rugati cadrele medicale sa verifice inca din maternitate daca nu cumva frenul lingual il impiedica pe copil sa suga eficient.
Refluxul gastro-esofagian – cand acesta sta la baza refuzului sanului trebuie ca mama sa gaseasca o pozitie de alaptare potrivita acestei situatii. Citeste mai multe aici despre pozitia ideala de alaptare
Dureri ale gurii/gingiei cauzate fie de eruptia dintilor de lapte fie de anumite infectii precum stomatita, afte, candida bucala.
O raceala care a dus la obstructie nazala ce il impiedica temporar pe bebelus sa suga.
Infectii ale urechii care fac suptul dureros prin urmare copilul refuza sa se mai ataseze la san.
Reactia mamei. O reactie necontrolata a mamei la faptul ca bebelusul a muscat-o de mamelon, reactie ce-l poate face pe copil sa refuze sa mai suga din cauza sperieturii suferite.
Un miros al mamei modificat, fie in urma schimbarii parfumului/deodorantului etc fie in urma ingerarii unor alimente sau medicamente.
CITEȘTE ȘI DESPRE Cum treci ușor și repede peste 14 probleme frecvente care pot să apară în timpul alăptării
Alte cauze care pot duce la refuzul sanului mai pot fi:
- O ruptura majora in rutina zilnica a bebelusului.
- Atmosfera agitata, tensionata, din jur;
- Lactatie insuficienta mai ales cauzata de suplimentarea cu lapte praf; in aceasta situatie poate aparea si obisnuinta cu biberonul (sau confuzia mamelon-tetina) care la fel are ca urmare refuzul sanului;
- Un reflex de ejectie a laptelui prea lent sau prea puternic;
- Separarea mai indelungata de mama;
- Schimbari hormonale care pot afecta gustul sau/si cantitatea de lapte cum ar fi ovulatia, sarcina, ciclul menstrual.
Prin urmare cauzele care pot avea drept efect refuzul sanului de catre copil sunt numeroase si trebuie eliminate intai cele medicale, pe cat posibil cu ajutorul specialistilor! Sa vezi ca un copil care pana la acel moment adora sa fie alaptat incepe sa refuze sanul, sa planga cand mama se apropie cu sanul de el, poate fi extrem de frustrant pentru mama. Insa daca va confruntati cu asa ceva primul sfat este: relaxati-va! Continuati sa incercati sa alaptati, cu multa rabdare si indemanare vor trece si aceste zile sau chiar luni frustrante, vor ramane doar o amintire. CITEȘTE ȘI DESPRE: Beneficiile științifice ale alăptării prelungite (după ce copilul împlinește vârsta de 2 ani)
Cum trecem prin „greva suptului”?
Este necesar sa va inarmati cu rabdare pentru a readuce copilul la san caci greva sanului poate dura de la o singura zi la cateva luni. Iata cum puteti trece prin aceasta perioada dificila:
Petreceti mult timp “skin to skin” cu copilul. In general contactul piele pe piele il face pe bebelus sa apuce sanul fie si pentru cateva clipe. Insa nu il fortati, incercand sa-i dati sanul cu forta nu faceti decat sa sporiti impotrivirea copilului si sa prelungiti greva!
Oricat de greu v-ar fi, incercati sa mentineti o atmosfera calma, linistita, in jurul copilului. Nu plangeti din cauza refuzurilor lui repetate, nu va exprimati dezamagirea, nu va agitati caci ii induceti si lui aceeasi stare si lucrurile nu se vor imbunatati, veti intra intr-un cerc vicios: va agitati ca nu suge, copilul refuza sa suga fiindca va simte agitatia!
Puneti copilul la san cand este foarte somnoros, atat cand e pe cale sa adoarma cat si exact la trezire, atunci majoritatea bebelusilor sunt tentati sa accepte sanul chiar si pe parcursul grevei.
Incercati diverse pozitii de alaptat, poate gasiti una in care copilul sa accepte sanul.
Mentineti lactatia prin mulgere. In caz ca bebelusul este reticent la a primi sanul chiar cand este semi-adormit, mulgeti-va pentru mentinerea lactatiei si oferiti-i laptele matern cu lingurita, nu cu biberonul.
Nu va speriati daca nu ia in greutate o perioada, important este sa nu scada prea mult, urmariti cu mare atentie sa nu apara semne de deshidratare!
Incercati sa-l alaptati in miscare. Multi bebelusi accepta sanul mai degraba daca sunt plimbati sau leganati decat intr-o pozitie statica.
Schimbati locul unde alaptati. Incercati sa-l alaptati intr-un mediu fara factori disturbatori, mai ales daca este un bebelus mai mare, peste 6 luni, mai usor de distras de mediul inconjurator.
La majoritatea bebelusilor greva suptului tine intre 1-5 zile, dar sunt destule cazuri cand greva se prelungeste chiar si cateva luni. Ramai calma, nu-ti fa procese de constiinta ca “ai facut ceva sa te respinga copilul”, nu cadea in capcana de a te simti respinsa, inutila. Nici nu trage concluzia ca bebelusul “se auto-intarca” deoarece este exclus in cazul copiilor sub 1 an. Daca iti doresti sa alaptezi in continuare fa tot posibilul pentru a mentine secretia lactata pe perioada grevei, ai grija sa nu ti se angorjeze sanii sau sa nu faci mastita datorita schimbarii frecventei suptului si mai ales ai incredere in tine ca vei reusi si ca veti rezista impreuna, tu si copilul tau, in aceasta perioada intr-adevar dificila, dar nu de netrecut!
Tu ai trecut prin „greva suptului”? Cum ai depasit momentul? Pana cand a continuat apoi alaptarea?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE