- Ordinea de erupție – Dinții de lapte când apar?
- Afecțiunile dinților de lapte pot afecta dinții definitivi
- Când apar dinții definitivi și cum
- Nu contează momentul și nici ordinea erupției dinților
La naștere copilul are deja toți mugurii dințișorilor de lapte, iar o parte dintre mugurii dinților permanenți sunt deja în formare, dacă am face o radiografie s-ar vedea cu siguranță. Ceilalți dinți se formează pe parcursul creșterii. Dentiția temporară (dințișorii de lapte) este compusă din 20 de dinți (inclusiv caninii și molarii de lapte). Dinții permanenți (inclusiv molarii de minte) sunt în număr de 32. Sunt 12 dinți permanenți în plus față de dinții de lapte, câte 3 pe fiecare parte (stânga, dreapta, sus, jos). Apariția dinților de lapte și schimbarea lor în dinți definitivi ridică multe semne de întrebare în rândul părinților. Care este vârsta la care trebuie să apară, în ce ordine și de ce la unii copilași apar mai târziu decât la alții?
Dinții de lapte, precum și dinții definitivi, apar la o anumită vârstă și într-o ordine stabilită. Cu toate acestea, momentul erupției unui dintre nu reprezintă o dată clară, acest lucru putând fi diferit de la copil la copil. Variațiile apar chiar și în funcție de sexul copilului. La fete, spre exemplu, dinții de lapte pot erupe mai repede decât la băieței, pe când la băieți acest moment poate să întârzie. Fără să existe nicio problemă medicală. În afară de această deosebire dintre sexe, erupția dinților de lapte poate avea și alte particularități care diferă de la copil la copil. Astfel, apariția dinților de lapte la un copil nu poate fi comparată nici cu același moment al unui alt membru al familiei.
Articolele de pe site-urile medicale, dar și cărțile de specialitate arată că există un moment al erupției fiecărui dinte, dar acestea sunt doar orientative. De la aceste grafice, specialiștii spun că este normală o abatere de 6 luni, înainte sau după momentul consemnat în cărți. Și acest lucru este considerat normal. La fel de normal este ca unui copil să nu-i apară dinții de lapte în ordinea pe care o raportează sursele mai sus amintite.
Ordinea dintilor de lapte – Știai că…
Rădăcina dinților de lapte rămâne funcțională aproximativ trei ani, după care începe să se resoarbă, pentru a lăsa loc dinților permanenți Dinții de lapte sunt mai puțini (doar 20) și mai mici decât cei permanenți, iar smalțul dinților de lapte este mai alb și mai subțire decât al dinților definitivi, de acea spunem și că e mai ușor de atacat de placa bacteriană din cavitatea bucală, ceea ce duce la formarea cariilor.
Ordinea de erupție – Dinții de lapte când apar?
Mugurii dinților de lapte apar în gingiuțele celor mici încă de când sunt în burtica mamei. Ei încep să se dezvolte din a 14-a săptămână de sarcină, dar de erupt vor erupe mult mai târziu. Primii dinți de lapte care apar sunt incisivii centrali inferiori (cei doi dinți de jos, de la mijlocul mandibulei), și tot ei sunt primii care cad, fiind înlocuiți de dinții permanenți. Apariția incisivilor centrali (primii dinți de lapte) ar trebui să se întâmple în jurul vârstei de 6-10 luni (sunt schimbați cu cei definitivi în jurul vârstei de 6-7 ani).
Incisivii centrali inferiori sunt urmați de incisivii centrali superiori (cei doi dinți de sus), care apar de regulă între 8 și 12 luni, fiind schimbați la 6-7 ani. Grupul de incisivi laterali (superiori și inferiori) erupt după apariția celor centrali, după aproximativ 4-6 luni de la apariția incisivilor centrali. După apariția completă a incisivilor (inferiori și superiori, centrali și laterali), urmează apariția primilor molari de lapte. Între ultimii incisivi apăruți și primii molari care vor erupe, rămâne un mic spațiu, locul unde vor urma să apară caninii.
Deci, după apariția tuturor incisivilor, apar primii molari în partea superioară (între 13-19 luni); primii molari din partea inferioară (14-18 luni), caninii superiori (între 16 și 22 de luni), caninii inferiori (între 17 și 23 de luni), molarii secundari inferiori (23-31 de luni) și molarii secundari superiori (25-33 de luni). Teoretic, ultimii dinți de lapte care erup sunt molarii secundari (inferiori și superiori), însă în ultima perioadă se observă o inversare a perioadei de erupție, adică înaintea acestora este posibil să apară mai întâi caninii! La finalul erupției dinților de lapte, copiii au în gură 20 de dinți de lapte. CITEȘTE ȘI: Întrebări de la părinți despre dinții copiilor și răspunsurile medicului
Afecțiunile dinților de lapte pot afecta dinții definitivi
Orice problemă legată de dinții de lapte poate avea consecințe nefaste asupra dentiției definitive, nu doar cariile, pe care mulți părinți le ignoră, considerând că oricum dinții de lapte vor fi schimbați. Spre exemplu, pierderea timpurie, mult prea devreme a dinților de lapte poate face ca dinții permanenți să crească strâmbi. Dinții de lapte sunt la fel de importanți ca dinții definitivi!
Contrar părerii multor părinți, dinții de lapte trebuie îngrijiți la fel ca dinții definitivi. Înainte să erupă, gingiile copilului ar trebui masate pentru ca dinții să erupă mai ușor. De la 3 ani, copilul ar trebui să știe deja să se spele singur pe dinți, cel puțin 3 minute, după fiecare masă. Regulile igienei dinților de lapte nu diferă foarte mult față de igiena dinților definitivi:
- spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi, după micul dejun și după ultima masă de seară; în cazul dinților de lapte, care se cariază mai repede decât cei definitivi, e recomandat ca aceștia să fie spălați după fiecare masă;
- reducerea gustărilor dulci la o singură gustare pe zi și neapărat periajul dinților după consumare;
- folosirea periuțelor și a pastelor de dinți special create pentru vârsta copiilor, dar și supravegherea atentă a părinților pentru a verifica dacă periajul se face așa cum trebuie. Copiii de toate vârstele pot folosi pasta de dinți a familiei, atâta timp cât aceasta conține între 1,350 și 1,500 ppm (părți la 1milion) de fluor. Copiii sub 6 ani care nu au carii pot să folosească o pastă de dinți cu putere mai scăzută, însă asigură-te ca aceasta conține cel puțin 1,000 ppm de fluor. Caută pe Google Play aplicația Periază-te cu bulgăraș! și instaleaz-o gratuit pe telefonul tău, dragă mami! E însoțită de un cântecel care nu doar că-i va spune celui mic cum să perieze dinții corect, dar va face spălatul pe dinți o adevărată distracție. La noi a funcționat!
Când apar dinții definitivi și cum
Primul dinte definitiv care apare este molarul de 6 ani. Acesta nu va înlocui niciun dinte, ci apare în spatele celui de-al doilea molar de lapte. Tot pe la această vârstă, copilul schimbă și incisivii centrali inferiori (primii dinți de lapte care i-au apărut), de multe ori acest lucru se întâmplă chiar înaintea apariției primului molar definitiv. Păstrând modelul în care au apărut dinții de lapte, vor urma să apară:
- incisivii centrali și laterali superiori (6-7 ani);
- cei 2 incisivi laterali inferiori (7-8 ani);
- primii premolarii (10-12 ani), care înlocuiesc molarii temporari;
- înainte de erupția celorlalți doi premolari, premolari este intercalată și erup caninii (9-12 ani);
- al doilea molar definitiv sau molarul de 12 ani (10-12 ani) este un alt dinte definitiv care nu va înlocui niciun dinte de lapte. El va ieși în jurul vârstei de 12 ani în spatele primului molar definitiv.
După apariția acestui molar, în gură vor exista 28 de dinți. Dentiția definitivă se va completa după vârsta de 18 ani, odată cu apariția celor 4 molari de minte. CITEȘTE ȘI: Cum recunoști demineralizarea dinților de lapte și care sunt cauzele
Nu contează momentul și nici ordinea erupției dinților
Articolele de pe internet, dar și cărțile de specialitate arată că există un moment al erupției fiecărui dinte, dar acestea sunt doar orientative. De la aceste grafice, specialiștii spun că este normală o abatere de 6 luni, înainte sau după momentul consemnat în cărți. Și acest lucru este considerat normal. La fel de normal este ca unui copil să nu-i apară dinții de lapte în ordinea pe care o raportează sursele mai sus amintite. Fiecare copil este diferit, nu uita! Normal este ca până la 12-14 ani toți dinții definitivi (cu excepția molarului de minte) să fi erupt. Nu contează ordinea în care apar dințișorii de lapte, nici momentul când îi cad și nici când erup cei definitivi.
CITEȘTE ȘI: 75% dintre copiii care folosesc suzeta timp îndelungat prezintă o îngustare a maxilarului