Când eram însărcinată și o simțeam lovind și mișcându-se de în burtica mea, mă întrebam adesea ce face acolo? E agitată? E veselă? E tristă sau doarme când nu o simt? Astăzi, datorită progreselor tehnologice, putem ști mult mai multe despre ce se întâmplă cu bebe în uter. Cercetătorii, curioși din fire, studiază comportamentul fetal de zeci de ani. Acum putem să răspundem și la întrebarea: bebe poate plânge în uter? Un grup de cercetători din Noua Zeelandă a efectuat unul dintre cele mai influente studii privind comportamentul bebelușilor în burtica mamelor. În urma miilor de înregistrări efectuate de-a lungul studiului, ei au reușit să pună la dispoziție publicului larg un videoclip cu ultrasunete a ceea ce au interpretat ei a fi un bebeluș care plânge. Ei au analizat mișcările corpului și ale feței copilului din uter, trăgând concluzia că mișcările pe care bebelușul le face ar confirma faptul că plânge.
Orice părinte își poate da seama după față că bebe plânge
Urmărește filmulețul de mai jos! Bebelușii observați plângând în pântece aveau cel puțin 24 de săptămâni. Iar dacă te uiți la filmulețul din link-ul de mai jos, ca părinte îți dai seama după mișcările feței și ale pieptului că puiului din burtică plânge. Prin plâns bebelușul nenăscut poate comunica foamea, oboseala, frica sau doar pentru a te informa că vrea o mângâiere!
Înainte de acest studiu, s-a dovedit că există doar patru stări comportamentale fetale – stări liniștite, active, de somn și de veghe. Descoperirile recente au dezvăluit o nouă stare, denumită 5F, care reprezintă un alt comportament fetal – plânsul. Studiul din Noua Zeelandă a arătat că, până la 20 de săptămâni (vârsta fetală) un făt poate efectua toate mișcările necesare pentru a plânge:
- mișcări de extensie a limbii
- coordonarea mișcărilor mai complexe de respirație
- mișcări de deschidere a maxilarului
- mișcări ale gurii
- mișcări ale bărbiei (tremurul)
- mișcări de înghițire
Același studiu arată că singurele sunete auzite de lumea exterioară apar în timpul unui fenomen extrem de rar, numit vagitus uterinus. Iar asta presupune că am putea auzi un bebeluș din uter plângând doar în timpul unei operații în care aerul a fost lăsat să intre în uter, sugerând că primele sunete care ajung la noi de la fetuși se întâmplă în timpul tranziției lor către lumea exterioară.
De ce plâng bebelușii în burtică?
Oamenii de știință sunt de acord că bebelușii pot simți dureri în cel de-al treilea trimestru, deși există unele dezbateri cu privire la momentul exact în care începe acest lucru. Studiile referitoare la plânsul bebelușilor în uter arată, pur și simplu, că aceștia pot procesa ceva ca fiind un stimul negativ și pot reacționa la acesta în consecință. Exact ca în viața de după naștere, când singura modalitate de a comunica este plânsul. Nu există nicio dovadă în acest moment că bebelușii plâng pentru că ar fi triști, că ar avea gaze care le provoacă durere sau că ar răspunde la stimuli negativi, dar oamenii de știință nu sunt complet siguri.
Cu alte cuvinte, ei spun că bebelușul știe deja cum să reacționeze și folosește plânsul la fel ca în viața de după naștere. Cum ar veni, se antrenează. Studiile mai menționează și faptul că niciun bebeluș nu a plâns ore în șir în burticile mamelor lor, ci că au reacționat cu aceste mișcări timp de 15-20 de secunde, ca răspuns la un stimul (un sunet) care nu le-a provocat nicio durere, mai spun cercetătorii din cadrul studiului.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Bebelușii reacționează la atingerea mamei și la vocea ei
În săptămâna a 20-a de sarcină sau mai devreme vei începe să simți copilul mișcându-se. Aceste prime mișcări sunt o sursă extraordinară de amuzament și reconfortare pentru majoritatea gravidelor. Reprezintă de asemenea un mod mai plăcut de a-ți reaminti că ești gravidă, decât greața și oboseala de la începutul sarcinii. În timp, și partenerul va simți mișcările copilului, punând mâna pe abdomenul tău.
Un studiu din 2015 a arătat că bebelușii din burtică răspund atât la atingerea mamei, cât și la vocea ei, ceea ce demonstrează că ar trebui să-i vorbești, să-i cânți, să-i citești și să comunici cu el încă de când e în burtică. Studiul de care vorbim arată că fetușii se liniștesc atunci când aud vocea liniștitoare a mamei. Comparativ cu fetușii din al doilea trimestru, fetușii din al treilea trimestru au arătat că sunt capabili de comportamente care se desfășoară cu regularitate, cum ar fi căscatul, stările de odihnă, dar și atingerea mâinilor sau a feței atunci când aud vocea mamei sau când aceasta își atinge burtica. Bebelușul este capabil să zâmbească și să clipească în pântece. Așa că nu-i lua în seamă pe cei care cred că bebe nu te poate auzi sau nu îți poate răspunde. Vorbește cu bebelușul tău despre orice dorești, cântă-i și atinge-ți burtica după pofta inimii tale.
CITEȘTE ȘI: Cum interpretăm mișcarile bebelușului din burtica în sarcină
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE