Desi in general relatiile intime in timpul sarcinii sunt perfect normale, exista cateva situatii particulare in care medicul obstetrician va interzice orice contact pana dupa nasterea bebelusului mult dorit. Citeste in continuare cand si de ce este interzis acesta in sarcina.
Relatiile intime in sarcina – Sarcina obtinuta medical
Este de inteles ca atunci cand discutam despre o sarcina obtinuta greu, cu tratamente, inseminari artificiale, fertilizari in vitro etc, medicul – si viitorii parinti – sa fie mai prudenti decat in alte situatii. In asemenea cazuri, chiar daca nu exista neaparat un motiv medical clar pentru care contactul sa fie interzis, recomandarea „mai bine nu” vine firesc.
Relatiile intime in sarcina – Sarcina cu risc
In anumite cazuri, antecedentele medicale sau situatia particulara a sarcinii sugereaza un risc crescut de avort spontan. Existenta unuia sau a mai multor avorturi spontane in trecut il va face pe medic sa recomande evitarea contactului in prima perioada a sarcinii. Se stie ca orgasmul produce contractii uterine de intensitate redusa; daca insa suferi deja de uter hipercontractil, probabil ca ti se va recomanda sa eviti contactul intim sau sa eviti orgasmul.
Relatiile intime in sarcina – Sangerari in timpul sarcinii
In cazul in care ai sangerari spontane, medicul iti va recomanda sa eviti orice contact intim, macar pana stabileste originea sangerarii. Avand in vedere variantele posibile, este destul de probabil ca interdictia sa se mentina pana dupa nastere. Citește și despre: 18 INFECȚII riscante în SARCINĂ care fac rău bebelușului. Cum prevenim, cum tratăm
Incompetenta cervicala.
Reprezentand o deschidere prematura a cervixului, in absenta contractiilor, incompetenta cervicala impune abstinenta totala. Colul inchis reprezinta o bariera fizica in calea unei posibile infectii. In momentul in care colul este intredeschis, aceasta bariera este inexistenta; pentru a evita o posibila infectie vaginala – greu de tratat in timpul sarcinii – sau, mai grav, o infectie care sa determine ruperea prematura a membranelor.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Relatiile intime in sarcina – Placenta praevia
Placenta praevia este o anomalie de inserare a placentei. In mod normal, placenta se insera sus, pe partea posterioara a uterului, si se ridica odata cu cresterea acestuia in timpul sarcinii. In unele cazuri insa, placenta acopera total sau partial cervixul. In acest caz, nu se introduce absolut nimic intravaginal, deoarece exista un risc ridicat de decolare – dezlipire – a placentei, accident ce produce hemoragii serioase, care in cazuri grave pot deveni mortale.
In afara cazurilor mentionate, medicul tau poate lua in calcul si alti factori, particularitati ale sarcinii tale, si poate recomanda abstinenta. Daca ai indoieli si intrebari legate de activitatea intima pe perioada sarcinii, este bine sa il intrebi fara sa te jenezi.
Chiar si in absenta unor recomandari medicale pe aceasta tema, este normal ca viata ta intima sa fie exact cat de activa va doriti tu si partenerul. Daca libidoul este scazut, daca ai o teama – fie si nejustificata – ca contactul intim i-ar putea face vreun rau viitorului copil, daca te simti inconfortabil in momentul acestuia, daca partenerul are o problema psihologica legata de sarcina ta – si asta este mai frecvent decat banuiesti mai ales in cazul sarcinii avansate – nu este nici o problema! Ai timp sa recuperezi timpul „pierdut” dupa nastere. Important este ca atat tu cat si partenerul sa va simtiti impacati si linistiti cu decizia luata!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE