Din momentul in care afli ca esti insarcinata, incet dar sigur devii familiarizata cu anumiti termeni specifici sarcinii, pe care cel mai probabil ii vei auzi doar in aceasta minunata calatorie a celor 40 de saptamani de sarcina, dar despre care vei dori sa afli cat mai multe. Termenii medicali cel mai des intalniti in sarcina iti sunt explicati in randurile care urmeaza. Si de ce nu, citeste-i impreuna cu viitorului tatic.
Acidul folic = vitamina B9. Studiile au dovedit ca suplimentele de acid folic administrate in timpul sarcinii si chiar inainte de conceptie reduc riscul ca bebelusul sa dezvolte un defect de tub neural. Citeste mai multe despre importanta acidului folic in sarcina.
Amenoree = lipsa menstruatiei. In functie de saptamanile de amenoree se calculeaza saptamana de sarcina in care esti. Din acest motiv vei fi intrebata de nenumarate ori cand a fost data ultimului ciclu menstrual.
Amniocenteza = este o procedura invaziva ce se efectueaza intre saptamanile 16-18 sub control ecografic pentru determinarea anumitor boli. Nu este o procedura de rutina in sarcina si se recomanda a se efectua atunci cand exista suspiciuni de anomalii genetice. Citeste mai multe desre amniocenteza.
Angorjarea = se refera la sani. In primele zile dupa nastere sanii devin plini, grei si sensibili. Angorjarea primara mai este cunoscuta sub denumirea de furia laptelui.
Anomalii de tub neural = defecte de tub neural sau defecte de nastere. Acestea sunt malformatii congenitale rezultate din dezvoltarea insuficienta a creierului si a maduvei spinarii. Spina bifida si anencefalia sunt forme ale anomaliilor de tub neural.
Apgar = testul sau scorul Apgar permite evaluare rapida a starii de sanatate a bebelusului imediat dupa nastere. Se efectueaza de 2 ori si nu este un indicator al starii de sanatae ulterioare. Descoperă sectiunea specială despre NOU-NĂSCUT
Braxton-Hicks = contractii, dupa numele doctoruui care le-a descoperit. Mai sunt denumite contractii nedureroase. Au rolul de a pregati uterul pentru nastere.
Cariotip = formula (numar, marime, forma) a cromozomilor unei persoane.
Cerclaj = o procedura de coasere a colului uterin cu scopul de a preveni o nastere prematura. Dupa cerclaj se recomanda efort minim si evitarea contactelor sexuale.
Cezariana = o interventie chirurgicala complexa de scoatere a copilului printr-o incizie facuta la nivelul abdomenului. Aceasta medota de nastere nu ar trebui sa fie folosita decat atunci cand nasterea naturala este riscanta pentru bebelus sau mama. Revenirea dupa o cezariana este diferita decat cea dupa o nastere naturala.
Citomegalovirus = o infectie virala care poate fi transmisa copilului si care poate provoca malformatii grave daca este contactata pentru prima data in sarcina. In functie de trimestrul de sarcina in care mama contacteaza virusul, copilul poate fi afectat mai mult sau mai putin. Pentru citomegalovirus, la inceputul sarcinii si pe parcurs se efectueaza analize de sange specifice.
Cloasma = sunt niste pete ce apar in timpul sarcinii pe frunte, nas sau obraji dar care se estompeaza in timp dupa nastere.
Colostru = primul lapte al mamei, secretat doar in primele 3-5 zile, bogat in anticorpi. Afla totul despre colostru.
Congenitale = afectiuni care sunt prezente la nastere (despre malformatii).
Contractii = incordari ale uterului cu semnifiatii diferite in timpul sarcinii, la nastere si dupa. Citeste mai multe despre tipurile de contractii in sarcina.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Diabet gestational = o forma de diabet ce apare sau este recunoscut pentru prima data in timpul sarcinii. Se instaleaza atunci cand organismul are dificultati in producerea de insulina.
Doppler = investigatie ecografica des utilizata in timpul sarcinii pentru a evalua starea de sanatate a copilului.
Dopul gelatinos = dop de mucus ce umple colul uterin si protejeaza copilul de infectii. Eliminarea lui este un semn ca nasterea se apropie.
Dublul test = test ce se efectueaza in saptamanile 11-13 de sarcina si permite identificarea fetilor cu sindrom Down sau Edwards.
Epidurala = o forma de anestezie, efectuata de un doctor anestezist in spatiul din jurul membranelor care inconjoara maduva spinarii. Dupa administrare se simte doar o presiune.
Eclampsia = este o forma grava a preeclampsiei. Tensiunea sangelui foarte crescuta poate produce convulsii care necesita tratament urgent.
Edem = acumulare de lichid ce are ca rezultat umflaturi neplacute. In sarcina acestea se produc de cele mai multe ori la nivelul picioarelor si a mainilor.
Embrion = termen medical pe care il poarta copilul in primele 8 saptamani de sarcina.
Epiziotomie = taietura in zona dintre vagin si anus (perineu) pentru a mari spatiul de trecere a copilului.
Gonadotropina corionica (hCG) = hormon ce se produce doar in timpul sarcinii de catre placenta. Testele de sarcina evidentiaza acest hormon cand esti insarcinata.
Hemofilie = boala ereditara caracterizata printr-o tulburare in coagularea sangelui ce poate produce o sangerare grava.
Hyperemesis gravidum = o forma severa de greturi matinale in prima parte a sarcinii, intalnita in cazuri rare.
Incompatibilitate de Rh = situatia in care mama are Rh negativ, iar bebelusul Rh pozitiv. Citeste mai multe despre Factorul Rh.
Inducerea nasterii = utilizarea unor metode in scopul declansarii travaliului precum ruperea membranelor sau administrarea de medicamente (oxitocina).
Kegel = exercitii pentru tonifierea musculaturii centurii peviene cu rolul de a preintampina unele probleme de incontinenta.
Lanugo = un par fin ce acopera corpul copilului in uter si care incepe sa creasca din saptamana 15 de sarcina.
Linea nigra = o linie mai inchisa la culoare ce apare in zona dintre buric si osul pubian in timpul sarcinii. La cateva saptamani dupa nastere aceasta dispare.
Listerioza = infectie cu bacteria Listeria ce poate provoca complicatii in timpul sarcinii. Listeria se contacteaza deseori prin consumul lactatelor nepasteurizate pe care este indicat sa le eviti nu doar in sarcina.
Lohii = dupa nastere, timp de 4-6 saptamani vei avea niste scurgeri formate din sange, mucus si tesut din uter. Daca observi cheaguri de sange sau simti un miros ciudat, anunta doctorul imediat.
Lovituri = primele miscari ale copilului pe care le vei simti.
Meconiu = primul scaun al copilului, negru si lipicios, format din sucuri gastrice, lichid amniotic si parul fin ce i-a cazut si pe care l-a inghitit.
Neonatolog = medic pediatru specializat evaluarea nou-nascutului la nastere, monitorizarea lui in sectia de nou-nascuti sau terapie intensiva, monitorizarea lui pana la varsta de o luna .
Oxitocina = hormon eliberat de glanda pituitara care stimuleaza contractiile uterului in timpul nasterii si productia de lapte in timpul alaptarii.
Prezentatie = termen folosit de medicul ginecolog pentru a desemna pozitia adoptata de copil in burtica ta cu capul in sus. Citeste mai multe despre cum se poate pozitiona bebelusul tau.
Perineu = zona dintre vagin si anus.
Placenta = organul prin intermediul caruia bebelusul primeste oxigenul si nutrientii necesari pentru a se dezvolta. Afla ce functii indeplineste placenta.
Placenta praevia = placenta care s-a pozitionat in partea de jos a uterului, acoperind total sau partial colul uterin si facand riscanta nasterea naturala.
Preeclampsia = stare anormala in timpul sarcinii caracterizata de tensiune mare, edeme ale picioarelor si proteine in sange ce pot sa apara dupa saptamana 20 de sarcina. Citeste mai multe depre preeclampsie.
Progesteron = hormon produs de organism in mod normal, dar cu un nivel ridicat si foarte important in timpul sarcinii.
Prolactina = hormon care pregateste sanii pentru alaptare.
Ruperea membranelor = ruperea apei, atunci cand membranele in care a stat beblusul s-au rupt si ca efect lichidul amniotic se scurge. Lichidul poate fi de culoare galbena, verde sau maronie – semn ca bebelusul a eliminat meconiu. Acesta este un semn ca nasterea se apropie.
Trisomii = anomalii cromozomiale. Cele mai cunoscute sunt Sindromul Down, Sindromul Edwards, Sindromul Patau.
Test de nonstres = test ce se utilizeaza in cazul sarcinilor cu risc, trecute de termen sau atunci cand bebelusul nu mai este la fel de activ ca de obicei. Se poate efectua dupa saptamana 28 de sarcina, este neinvaziv si masoara raspunsul copilului la contractiile uterine.
Translucenta nucala = un paramentru important de morfologie fetala ce se masoara intre saptamanile 11-14 de sarcina si al carui rezultat marit poate ridica suspiciuni de malformatii congenitale.
Varsta gestationala = varsta sarcinii masurata din prima zi a ultimului ciclu menstrual.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Citește și despre: Nume nobile de băieți. 20 de sugestii inspirate din legende și case regale