Dupa nastere, hranirea bebelusului are prioritate fata de orice altceva si reprezinta una din cele mai mari provocari pentru mame, care necesita timp si disciplina, fie ca bebelusul va fi alaptat sau va primi o formula de lapte asemanatoare.
Vei descoperi ca alaptarea nu este un lucru dificil pana la urma !
Desi alaptarea este naturala, de multe ori se intampla si lucruri la care nu te asteptai. Vorbeste cu alte mame care au alaptat. Acestea iti vor spune ca la inceput este posibil ca sfarcurile sa crape, sa sangereze sau sa se infecteze.
Tot ce trebuie sa faci este sa cumperi un tub cu crema speciala pentru sani inainte de a merge la spital. pe care o vei folosi imediat dupa fiecare alaptare.
Un sutien pentru alaptare, cu orificii prin care bebelusul sa prinda sfarcul, ofera un suport bun pentru sani atunci cand sunt umflati.
Important este sa-l hranesti pe bebelus cat mai repede posibil dupa nastere, pentru a profita de reflexele sale innascute.
Cere sa ti se aduca bebelusul cat mai curand si stati in aceeasi camera pentru a nu i se da mese suplimentare.
Daca bebelusul este pus la san in primele 2-3 ore dupa nastere, mesele viitoare vor fi foarte usoare. Primele cateva supturi ar putea fi dureroase insa este o senzatie trecatoare. Cand alaptezi alege intotdeauna o pozitie confortabila.
Alaptatul nu este doar o necesitate fizica a bebelusului. Alaptatul ofera mamei si sugarului ocazia de a se apropia si intelege reciproc. Este ceva intim.
In cartea sa “Puncte de cotitura “ vorbind despre alimentatia la san sau biberon, celebrul pediatru american Berry Brazelton afirma: “am prejudecati in favoarea alaptarii datorita avantajelor sale pentru sanatatea bebelusului si a mamei si pentru importanta sa in intarirea relatiei mama-bebelus. Laptele de mama are atat de multe avantaje, este perfect pentru bebelus. Nici un bebelus nu este alergic la laptele de san. Raportul de proteine si zahar este ideal, iar laptele de san este plin de anticorpi ce vor creste nivelul imunitatii cu care se naste copilul”. Acelasi autor mai afirma ca “a hrani un copil este doar jumatate din treaba. A invata sa comunici cu bebelusul – atingerea, tinutul in brate, leganarea, vorbitul si respectarea nevoilor bebelusului de a interactiona sau de a se retrage, sunt cel putin la fel de importante ca hranirea lui “.
Laptele matern este perfect pentru bebelus, este adaptat in totalitate nevoilor sale pe masura ce acesta creste.
Colostrul, primul lapte al mamei ce se secreta in primele 3-5 zile, contine anticorpi si substante care stimuleaza sistemul imunitar al bebelusului avand ca rezultat o rezistenta mai mare impotriva bolilor.
Bebelusii alaptati la san au mai putine probleme de sanatate si mai putine alergii. Alaptarea actioneaza ca un scut impotriva alergilor si din acest motiv in cazurile cu istoric familial predispus la alergii se recomnda ca aceasta sa dureze cel putin un an.
Bebelusii alaptati nu trebuie sa fie hraniti dupa un program rigid de mese, la intervale de 3 sau 4 ore.
Majoritatea specialistilor recomanda programul flexibil, adica hranirea bebelusului la cerere.
Productia laptelui functioneaza pe baza sistemului cerere si oferta.
Cantitatea de lapte va fi influentata de frecventa si durata meselor. Amanarea sau limitarea meselor, oferirea de lapte formula sau apa, oferirea suzetei,incercarea de a stabili un program de supt din 3 in ore vor avea ca efect intarzierea instalarii lactatiei si vor reduce cantitatea de lapte.
Daca alaptezi copilul cand acesta iti trimite semnale ca-i este foame sau cand sanii par plini, vei produce, in mod natural, cantitatea de lapte de care copilul are nevoie.
Alaptarea nu are avantaje doar pentru bebelus, te va ajuta si pe tine sa slabesti mai usor dupa nastere. Laptele matern nu costa nimic insa este important ca tu sa te alimentezi sanatos si echilibrat.
Bebelusii alaptati pot avea intre 8-10 scaune pe zi in prima luna si jumatate.
Primele scaune ale bebelusului vor fi reprezentate de meconiu – un scaun mai lipicios, de culoare neagra-verzuie, format din lichidul amniotic pe care l-a inghitit in uterul mamei, sucuri gastrice, si parul fin ce i-a cazut tot in uter.
Dupa eliminarea completa a meconiului bebelusii alaptati la san vor avea scaun la fiecare masa. Normal este sa aiba si mai multe decat atat. Scaunele sunt de culoare mustar si pot fi moi, abundente si explozive sau doar vor murdari scutecul.
Inca din timpul sarcinii pregateste-te pentru alaptare citind cat mai multe informatii, discutand cu mame care alapteaza in prezent sau au alaptat cu succes in trecut.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Cum se produce laptele matern ?
Alimentatia mamei care alapteaza
Bebelusul primeste suficient lapte ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.