Bebelusul prematur are mai mare nevoie de lapte matern decat bebelusul nascut la termen, iar corpul mamei este programat sa satisfaca aceasta nevoie!
Importanta laptelui matern pentru bebelusii prematuri
Exista in general multe probleme absolut usor de prevenit, care pot interfera cu procesul alaptarii. Multe spitale au reguli care fac alaptarea dificila. Iar daca bebelusul este nascut inainte de termen, alaptarea poate fi si mai dificila, ceea ce este foarte trist, caci bebelusul prematur are mai multa nevoie de lapte matern decat oricine altcineva.
Motivul pentru care in general mamele bebelusilor prematuri nu sunt incurajate sa alapteze este acela ca multe dintre tehnicile de ingrijire a prematurilor au fost puse la punct in urma cu 3-4 decenii, cand alaptarea nu era tocmai o prioritate.
Pe aceeasi tema:
Alimentația bebeluşului prematur | Laptele matern îşi modifică compoziţia special pentru bebe
Mituri legate de alaptarea bebelusilor prematuri
Toti prematurii trebuie sa stea in incubatoare.
Este fals. Prematurii evolueaza mai bine daca sunt tinuti in contact piele pe piele cu unul dintre parinti. Metabolsimul lor este mai stabil, presiunea sangvina se mentine in parametri normali, respiratia este mai regulata, nivelul de glucoza din sange si temperatura corporala sunt mai bine tinute sub control decat in incubatoare.
In plus, mama va produce mai mult lapte, mai repede, si va fi capabila sa alapteze.
Toti bebelusii prematuri au nevoie de formule de lapte fortifiat.
Fals. Bebelusii de peste 1500g (32 saptamani de sarcina) cresc minunat cu lapte matern. Mitul legat de laptele fortifiat este acela ca prematurii ar trebui sa creasca in acelasi ritm in care ar fi crescut in mediul intrauterin, insa s-a demonstrat ca daca ritmul acesta de crestere se mentine, in viitor problemele legate de nivelul crescut de colesterol rau, hipertensiune arteriala, diabet insulinodependent si obezitate sunt mult mai frecvente.
Asadar, bebelusii care au primit lapte fortifiat au crescut mai repede, sanatatea lor nu a fost mai buna! Exista insa si situatii in care este CLAR necesar laptele fortifiat!
Prematurii nu pot sa suga la san decat dupa 34 de saptamani de sarcina.
In Suedia s-a demonstrat ca si bebelusii nascuti la 28 de saptamani de sarcina sunt capabili sa suga la san. Desigur, exista si exceptii, si in acest caz unitatea de terapie intensiva pentru nou-nascuti va apela la metode alternative de hranire.
Prematurii trebuie alaptati cu protectie de silicon.
Fals. De fapt, protectiile de silicon nu fac decat sa scada, treptat lactatia. Cheia succesului este atasarea corecta la san, ceea ce poate dura putin mai mult, dar cu siguranta merita efortul!
Prematurii invata sa suga folosind biberonul
Fals. Suptul este instinctiv, instinctul se dezvolta in jurul saptamanii 26 de sarcina. Efectele nocive ale folosirii biberonului sunt binecunoscute.
Prematurii obosesc la san
Fals. Mitul este generat de faptul ca nou nascutii adorm des la san, mai ales cand fluxul de lapte este mai lent. Bebelusului i se da biberonul pentru ca fluxul rapid al tetinei il tine treaz in timpul mesei si il obliga sa suga.
Cu o atasare corecta la san si un usor masaj al sanului in timpul suptului, nou nascutul va suge suficient. Iar adormitul la san este perfect natural, iar bebelusii continua sa suga si in timpul somnului.
Proba suptului
Proba suptului in cazul bebelusilor alaptati este irelevanta, deoarece toate standardele despre dimensiunea portiilor in functie de varsta sunt stabilite folosind ca baza de calcul continutul formulelor de lapte praf.
Laptele matern, avand o compozitie variabila chiar in timpul aceluiasi supt, este mult mai dificil de cuantificat.
De ce este laptele matern atat de important pentru nou nascutul prematur?
Laptele matern reprezinta alimentul perfect pentru bebelusi, indiferent de varsta de sarcina la care a venit acesta pe lume. Nutrientii pe care ii contine si, mai presus de ei, anticorpii pe care ii transmite sunt esentiali in dezvoltarea bebelusului.
Laptele matern pe care il produce o mama care a nascut inainte de termen are un continut de proteine si de alti nutrienti mai mare decat laptele produs de o mama care a nascut la termen.
Lipaza ii permite bebelusului sa digere grasimile mult mai repede si mai eficient. Laptele matern proaspat este cel mai bun.
Laptele matern de la donatoare se pasteurizeaza, ceea ce omoara anticorpii si il priveaza pe bebelus de aceasta protectie imunitara. In plus, alaptarea ofera si alt gen de beneficii, datorita contactului prelungit intre mama si bebelus, spre deosebire de hranirea cu biberonul.