“A trebuit sa renunt la alaptat fiindca laptele meu a devenit apa chioara”, “dupa 6 luni, 1 an, 2 ani laptele matern devine apa chioara”, “m-am muls si am vazut ca laptele era de fapt apa si am trecut copilul pe lapte praf”. Va sunt familiare aceste afirmatii? Cu siguranta, fiindca in ciuda accesibilitatii informatiilor corecte in privinta alaptarii, miturile legate de laptele matern continua sa circule si sa convinga multe mame. Cu aceasta introducere am si raspuns la intrebarea din titlu: laptele “care devine apa chioara” este un mit. Haideti insa sa vedem resorturile din spatele mitului, cum ajung mamele sa creada aceasta afirmatie.
Din prejudecata.
Prejudecatile fara fundament care spun ca alaptarea trebuie intrerupta la 6 luni, la 1 an, la 2 ani, cand bebelusul are dinti, cand bebelusul isi duce piciorul la gura, cand copilul stie sa ceara singur sa fie alaptat, cand copilul incepe sa umble in picioare au la baza inclusiv acest mit ca la un moment dat laptele se transforma in apa chioara. Insusi faptul ca “folclorul” nu vehiculeaza o singura varianta a momentului cand copilul “trebuie” intarcat arata cata “baza stiintifica” au afirmatiile mai sus enumerate.
CITEȘTE ȘI: Nu voi uita niciodată câtă dragoste am simțit alăptând-o, cum își dă ochii peste cap și cu zâmbet își găsește liniștea și pacea acolo, la „țiți”
Interpretarea gresita a puseurilor de crestere.
Mamele care nu au informatii despre puseurilor de crestere interpreteaza cererea sporita a bebelusului, faptul ca suge tot mai mult si uneori pare nemultumit, drept dovada ca laptele nu mai este hranitor! “I-am dat sa suga acum o jumatate de ora si acum iar vrea, e clar ca laptele meu e apa chioara!!” Citește și despre: Alăptarea: a trăi din 3 în 3 ore? Sunt obosită uneori și mi-aș dori să nu fiu unica producătoare de lapte din casă
Datorita trezirilor nocturne.
Multe mame dar si multe cadre medicale precum si asa-zisi “specialisti in somnul bebelusului” considera ca de la o anumita varsta (parerile nu coincid, sunt vehiculate idei ca incepand cu 6 saptamani, 3 luni, 6 luni etc) bebelusul ar trebui sa doarma toata noaptea caci nu mai au nevoie de hrana in timpul noptii.
Trezirile nocturne uneori chiar foarte dese le face pe multe mame sa creada ca bebelusul se trezeste fiindca “laptele matern nu-i mai tine de foame, e apa chioara!” Insa trezirile nocturne pentru a fi alaptat sunt normale si ii sunt specifice si benefice bebelusului, de fapt unii copii au nevoie sa fie alaptati noaptea pana spre 2 ani sau mai mult, acest lucru fiind de asemenea normal si nu o dovada ca laptele a devenit insuficient sau apa chioara.
Lipsa cunostintelor despre culoarea sau compozitia laptelui.
Multe mame, pentru a verifica daca au lapte se mulg si constata ca laptele “e apa chioara”. Asta deoarece in general mulg doar laptele de inceput care este destinat sa potoleasca setea sugarului si prin urmare este transparent, subtire, uneori chiar straveziu. Nu are relevanta culoarea sau textura laptelui muls! Laptele matern este hranitor indiferent de culoarea sa, este conceput sa indeplineasca perfect nevoile nutritionale ale copilului. CITEȘTE ȘI: Despre laptele de inceput si de sfarsit
Luarea in greutate “sub standarde”.
Multe mame sunt descurajate chiar de catre medici ca bebelusul “nu a luat suficient in greutate” si deci e clar ca laptele mamei nu e suficient si hranitor si trebuie introdusa completarea cu lapte praf. Insa mamele ar trebui sa fie convinse ca bebelusii nu sunt robotei care sa ia exact la fel in greutate ci fiecare are ritmul propriu de crestere fara ca acest lucru sa aiba legatura cu laptele matern!
Sunt copii alaptati exclusiv care iau aproape 2 kilograme pe luna si altii care iau cate 200 de grame. Ambele variante sunt normale. In plus copiii nu iau in greutate in mod constant, daca intr-o luna ia 1 kilogram si in urmatoarea 400 de grame nu inseamna ca laptele matern a devenit apa chioara! Obsesia cantarului inoculata de multe ori si de cadrele medicale este unul dintre factorii care duc la esecul alaptarii si la propagarea miturilor despre laptele matern. CITEȘTE ȘI: Creșterea în greutate la bebelușul alăptat
Care este adevarul in legatura cu laptele matern de-a lungul timpului?
Laptele matern nu doar ca NU se strica, se imputineaza, isi pierde calitatile, dispare de-a lungul timpului ci se transforma in permanenta si se adapteaza nevoilor copilului.
Proprietatile laptelui matern se mentin indiferent de trecerea timpului ba mai mult se modifica in functie de noua etapa in care este copilul, asigurand o buna parte din nutrientii zilnici chiar si la varsta de 3-4 ani sau mai mult a copilului.
Conform studiilor, laptele matern asigura si dupa 1 an aproximativ 30% din nevoile energetice zilnice, 40% din necesarul de proteine, 70% din necesarul de vitamina A si 60% din vitamina C.
Laptele matern al mamei care alapteaza peste 1 an nu doar ca nu este “apa de ploaie” ci este mai bogat in grasimi si energie decat al mamei care alapteaza un bebelus de cateva luni.
Sa nu uitam si de proprietatile imunologice ale laptelui matern, atat de importante! Sistemul imunitar al copilului se definitiveaza undeva spre 6 ani deci anticorpii primiti prin alaptare inclusiv dupa varsta de 2 ani au un rol extrem de important in mentinerea sanatatii copilului si il ajuta sa treaca mai usor peste boli. CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre alăptarea copilului mai mare de 1 an
Prin urmare mamele pot sa stea linistite si convinse ca alaptand la cerere, atat cat doreste copilul, laptele matern nu se va transforma nici peste noapte nici treptat in “apa chioara”.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE