Alăptarea bebelușului este cea mai sănătoasă și mai completă modalitate de a-l hrăni, pentru că laptele matern este, pe bună dreptate, numit un aliment viu. Pe de altă parte, din multe puncte de vedere, alăptarea este considerată solicitantă, pentru că laptele matern se digeră repede, iar bebelușul cere mâncare, iar și iar. În continuare, experiența unei mame care a decis să alăpteze și care povestește cum s-a descurcat și cu restul lucrurilor care trebuie făcute, în paralel cu alăptarea.
Să îmi alăptez copilul a fost, pentru mine, o binecuvântare și sunt mândră de alegerea mea, chiar dacă știu că în prezent se tot insistă să nu mai batem monedă pe asta, ca să nu le rănim pe mamele care nu au alăptat. Eu sunt mândră, pentru că a fost o ocazie excelentă să mă descopăr, să capăt încredere în mine, să înțeleg mai bine și mai repede adevăratele nevoi ale bebelușului meu și să am o relație specială cu acesta.
M-am pregătit de la bun început pentru alăptare ca pentru un angajament real, pe termen lung. Am renunțat la cafeaua care chiar îmi place și abia aștept să pot să beau acel pahar de vin seara, de care îmi este atât de dor. Dar nu mi-am dat termene limită pentru asta, nu mi-am propus când să revin la viața de dinainte de bebe, și cred că acest lucru a fost în favoarea mea. În schimb, mi-am propus să mă opresc dacă și când simt că nu mai pot. Și uite că, eliberată de presiune, pot, deși alăptarea este, cel puțin la început, o slujbă cu normă întreagă, cu program de lucru solicitant, fără weekenduri și sărbători legale și fără concediu. Și am început să simt că viața mea parcă ar fi împărțită în intervale de câte 3 ore. Citește și despre: Pot să beau cafea în timp ce alăptez? Efectele cofeinei în laptele matern
Pregătirea este cheia
Câteodată mă simt ca în Ziua Cârtiței, când parcă fiecare zi se repetă, fiecare zi este retrăită. Cam la acest nivel am ajuns în materie de program și planning. Cu un copil care e alăptat de 10 ori pe zi – uneori mai mult – probabil că viața pare puțin haotică, dar eu nu o mai percep astfel. Cel mai greu mi s-a părut să reușesc să ies din casă. Dar am învățat că dacă mă organizez atent, lucrurile ies minunat. Cel mai important a fost să găsesc niște locații prietenoase cu alăptarea. Plimbarea mea preferată e la mall-ul de lângă casă: are un loc de alăptare curat și foarte atent amenajat, mașina e în parcare, hipermarketul e la subsol, toate par să fie la îndemână. Dacă am de rezolvat mai multe lucruri, în mai multe locuri, dacă sunt plecată de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, încerc să mă organizez în așa fel ăncât să pot alăpta cu ușurință undeva. Dacă nu, mașina rămâne întotdeauna o soluție, deși nu neapărat ideală.
CITEȘTE ȘI: Sprijin pentru alăptare – Sfaturi și povești ale mamelor care au alăptat
Ziua mea decurge cam așa
Hrănesc copilul acasă: alăptez, îl ajut să eructeze, îi schimb scutecul, îl țin la verticală 10 – 15 minute după masă și a trecut deja o oră. Îmi iau geanta, îl pun în scăunel, plec cu mașina și am timp aproximativ o oră până la următoarea masă. Mă îndrept spre mall, schimb bebelușul, îl hrănesc și fie fac cumpărăturile din hipermarket, fie mă uit prin alte magazine. Acest punct pe care îl consider prietenos cu alăptarea mă ajută să prelungesc ieșirile cu cel puțin o oră, ceea ce pe mine mă ajută foarte mult. CITEȘTE ȘI: Alimentația mamei care alăptează și colicii bebelușului – Cât mit și cât adevăr?
Regulile sunt aceleași și acasă
Oricum, acasă viața arată cam la fel, ce se schimbă pentru mine e decorul. Alăptare, eructare, schimbat scutec. Mai sunt cam 2 ore până la următoarea alăptare. Dacă bebe doarme pregătesc cina, pun un braț de rufe în mașină, de multe ori uit de ele acolo așa că trebuie să le spăl iar… Dușurile rapide au devenit un moment extrem de plăcut și de relaxant. Și uite-așa am învățat cât de multe chestii se pot face în intervalul acesta de 2 ore. Înainte să trebuiască să alăptez din nou. E dificil, da. Mă simt ca un hamster pe rotiță, de multe ori. Sunt obosită și mi-aș dori să nu fiu unica producătoare de lapte din casă. Mi-aș dori să pot să ies mai des și mai fără griji.
Dar știu că așa e maternitatea
Știu că, acum, bebe are nevoie de mine. Că eu sunt singurul lui colac de salvare. Mă înrolez cel puțin o dată la 3 ore, sau mai des, depinde cum îmi cere. Mă gândesc, deja cu emoție, la momentul în care va pleca la grădiniță. La clipele în care nu va mai avea nevoie de mine atât de des și de acut. Când tristețile lui vor putea fi liniștite la fel de bine de tati, când foamea lui va putea fi potolită la fel de bine de oricine. Nu va mai avea nevoie să iau o pauză de alăptare la fiecare 3 ore, sau mai des. Nu va mai fi bebeluș. Așa că deocamdată voi rezista. Așa îmi doresc.
CITEȘTE ȘI: Nu voi uita niciodată câtă dragoste am simțit alăptând-o, cum își dă ochii peste cap și cu zâmbet își găsește liniștea și pacea acolo, la „țiți”
Iată și ce ne spun mamele în legătură cu acest subiect:
CRISTINA: Ce frumos ar fi ca alăptarea să redevină atât de naturală și firească precum era pe vremea în care oamenii nu gândeau prea sofisticat. Sunt momente și sentimente pe care nu le mai poti trăi în viață asta sub alta forma. Ceea ce a creat natura, ne aduce adevărata fericire și conectare cu noi și cu sufletele create. Nu ești mai puțin mamă dacă nu alăptezi, clar…în schimb experiența este unică pentru cine o poate trăi la adevărata valoare.
VIVI: Nu este ușor dar este MI-NU-NAT !!!!
ALINA: Din pacate în ziua de azi se promovează prea mult laptele praf, sunt multe mame care deși pot să alăpteze decid să nu o facă….. chiar daca se întampină probleme la început în alăptare cu ajutor și răbdare se poate trece peste. Nu îi ușor alaptatul, dimpotrivĂ… dar e cel mai minunat și sănătos lucru pe care tu ca mamă poți să îl dai puiului tău… păcat că nu se încurajează mai mult de medici și asistente importanta alăptatului.
NATALIA: Și eu cu fetița mea m-am chinuit aproape 2 săptămâni să o alăptez și într-un final am reușit și este minunat
ANA: Dacă în maternitate s-ar ajuta mai mult, mă refer la stat, cred ca multe am alăpta. A trebuit sa aflu că bebelușul meu are fren abia la 2 luni. Stăteam câte 6 ore să mănânce copilul. Dupa 6 ore evident că apelam la biberon, că doar sunt om…nu se pune accent pe alaptăt, deși condamnam pe cele care nu alăptează ( aici sunt inclusă). Oricum, bebelușul meu e fericit când eu sunt fericită. Așa că, faptul că îi dau lapte praf, m-a ajutat să nu cad în depresie…nu cred în mame triste, obosite etc etc. Cred în mame sănătoase psihic….
MIHAELA: Cel mai minunat sentiment aș alăpta de 1000 de ori dacă aș putea fetița mea a subt pănâ la 2 ani și 8 luni a fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea
MIHAELA: Da și pentru noi care nu putem alăpta pentru că mai sunt și cazuri medicale imaginați-vă că sun ospătarul și el vine cu biberonul, sincer nici pentru cele care oferă lapte praf nu este ușor noi ne ridicam din pat, preparăm acel lapte sterilizat zilnic zeci de biberoane și da hrănim copii chiar și la 2 ore jumatete, deci e frumos să alăptezi este un dar de la Dumnezeu dar sunt situații și situații și chiar dacă oferi lapte praf sau alăptezi tot mamă te numești.
TATIANA: Dacă copilul este alăptat când îi este foame, va fi mai calm și nu va fi nevoie să plângă. Din asta rezultă că în primul an de viață va dormi pe săturate, ceea ce este foarte important. Un copil „chinuit” cu alăptatul din 3 în 3 ore suferă, pentru că ceasul lui fiziologic știe mai bine când îi este foame sau când vrea să facă celelalte „necesități.
Vezi mai multe comentarii ale mamelor pe pagina de Facebook Clubul Bebelușilor:
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE