Bebelusul a ajuns la 4 luni! Cat de repede! Acum bebelusul are o rutina destul de bine pusa la punct si recunoaste actiunile zilnice: masa, plimbarea, baia, schimbatul, jucatul. Bebelusul inca mai doarme destul de mult. Speram ca esti o norocoasa si bebelusul doarme noaptea 5-6 ore legate. Daca nu se intampla inca, mai ai putina rabdare si incearca sa te odihnesti in timpul zilei, impreuna cu bebe.
Puful de la nastere i-a cazut compet, iar ochii incep din ce in ce mai mult sa-si stabilizeze culoarea si vede mult mai bine.
Luna a 4-a reprezinta pentru unii bebelusi momentul primului dintisor de lapte. La alti bebelusi primul dinte de lapte apare in jurul varstei de 1 an. Asadar, momentul aparitiei dentitiei este unul variabil avand mai mult legatura cu mostenirea genetica. Lucrurile stau diferit in ceea ce priveste ordinea eruptiei, aceasta fiind aproape aceeasi la toti copiii. Unul din simptomele eruptiei dentare este salivatia abundenta.
Primii dinti de lapte sunt incisivii, dintii din fata, de sus si de jos. Uita-te in gurita lui, ai putea vedea varful albicios al dintelui. Locul unde va aparea un dinte este inrosit si umflat. Unii bebelusi sunt de-a dreptul profund deranjati de eruptia dentara, devenind nervosi si iritati, refuzand total mancarea sau facand febra. Altii nu prezinta nimic schimbat nici inaintea eruptei dentare, nici dupa.
Bebelusul este suficient de dezvoltat acum pentru a incepe sa invete despre “cauza si efect”. Avand o jucarie zornaitoare in mana, el repeta de mai multe ori miscarea prin care se produce zgomot apoi se opreste pentru cateva secunde.
Iata ce stie bebelusul tau la 4 luni de la nastere:
- Isi poate tine capul drept si reuseste sa-l intoarca in ambele parti;
- Intins pe burta poate intinde mainile cu palmele deschise si picioarele;
- Intins pe spate poate intoarce capul in toate directiile;
- Este interesat de obiectele care i se ofera si le duce la gura;
- Striga si se agita pentru a atrage atentia;
- Incepe sa-si recunoasca numele cand este strigat;
- Este curios de unde se aude un zgomot;
- Urmareste locul unde a cazut un obiect;
- Zambeste si rade tot mai des;
Descoperă cum se dezvolta bebelușul în fiecare săptămână în sectiunea specială PRIMUL AN
Este important sa nu uiti ca bebelusii se dezvolta in ritmul lor propriu!
Unii mai incet altii mai repede, altii sar unele etape. Dezvoltarea poate fi influentata de factori ereditari, dar si de implicarea parintilor. Cu toate acestea, nu trebuie sa fii nerabdatoare si sa-l fortezi in situatia in care bebelusul tau este cu o etapa in urma. Comparatiile de asemenea nu sunt bine venite, deoarece bebelusii sunt diferiti si se dezvolta in mod diferit. Tu nu trebuie decat sa ii oferi toata rabdarea si dragostea ta si sa ii dai timp sa evolueze.
Dezvoltarea copilului este influentata de diversi factori, fiecare punandu-si amprenta intr-un anumit mod si anumita masura asupra viitorului adult. Acesti factori sunt numerosi, dar daca ar fi sa-i clasificam pe cei mai importanti ei ar fi: factorii genetici, modul de viata al mamei in perioada sarcinii, mediul inconjurator incepand cu familia, stilul de parenting practicat, temperamentul copilului.
Laptele matern si formulele de lapte pot satisface nevoile nutritionale ale bebelusului pentru primele 6 luni, uneori chiar mai mult.
Luna a 4-a reprezinta momentul inceperii diversificarii pentru o parte dintre bebelusi, desi majoritatea specialistilor in pediatrie precum si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda ca aceasta sa inceapa dupa varsta de 6 luni.
Aceasta recomandare se refera atat la bebelusii hraniti cu lapte matern, cat cat si la cei care primesc lapte formula. Cu toate acestea, sunt pediatri care recomanda inceperea diversificarii in jurul varstei de 4-6 luni in special in cazul bebelusilor hraniti cu lapte formula, bebelusilor care au reflux sau in cazul bebelusilor nascuti prematur.
Atunci cand este vorba de diversificarea alimentatiei sugarului nu exista un singur mod corect de a incepe acest proces important in dezvoltarea copilului, insa este important sa eviti cele mai comune greseli. In perioada in care parintii considera ca bebelusul lor are nevoie de mancare solida se poate intampla ca el sa doreasca in schimb mai mult lapte, ceea ce in anumite limite este normal pentru aceasta varsta.
Un argument solid in favoarea inceperii diversificarii dupa varsta de 6 luni este acela ca dupa acesta varsta sistemul digestiv al bebelusului este suficient de matur si astfel poate digera si anumite alimente solide, pana atunci ar putea digera numai lapte. De asemenea, riscul aparitiei alergiilor incepe sa scada.
Diversificareapresupune testarea reactiei alergice dar si acomodarea bebelusului cu diverse gusturi. In jurul varstei de 6 luni riscul aparitiei alergiilor incepe sa scada.
Daca ii dai bebelusului prea devreme hrana solida , cantitatea de lapte va scadea, vei inlocui laptele, cel mai bun aliment pentru bebelusi, cu alimente inferioare nutritiv si mai greu de digerat.
In Clubul Bebelusilor gasesti cel mai complet Ghid de diversificare
Iti recomandam sa citesti pe acesta tema:
Bebelusul la 4 luni – Dezvoltare pe saptamani
Piureuri pentru bebelusi + Retete
Sfaturi simple de urmat pentru un bebelus de 4 luni:
- Nu il lasa nici macar pentru o secunda singur pe bebelus, pe masa de infasat, pe pat, oriunde. Deoarece bebelusul se poate misca destul de bine acum si cu putere, fii foarte atenta, in mai putin de o secunda se rostogoleste si poate sa cada.
- Cateva luni de acum in colo bebelusul va baga in gura tot ce prinde in mana. Avand in vedere ca este inca foarte mic si imunitatea lui este in formare, dezinfecteaza obiectele pe care le-ar putea baga in gura.
- Tine bebelusul in brate, uitati-va in oglinda si spune “Uite-o/uite-l pe …”. Vei descoperi ca oglinda este una din cele mai fascinante jucarii pentru bebelusi.