Ora de Aur sau ora magica după nastere – Importanța contactului piele pe piele
Înainte de a naște am fost la 3 cursuri de alăptare, cursuri în care s-a pus accent și pe ținutul bebelușului piele pe piele, mai ales în prima oră de după naștere. Am zis să întreb la maternitate, dacă este posibil. Mi s-a spus că nu este posibil. Fiind pentru prima dată însărcinată nu înțelegeam cât e de necesar contactul skin to skin, după ce naști, așa că nu m-am luptat pentru acest drept. Pentru că este un drept, să știi. Dreptul mamei de a-și ține pruncul în brațe dar și dreptul bebelușului de a fi ținut în brațe de mama sa.
Revenind la cazul meu, imediat ce am născut, au pus obrazul fetiței în dreptul feței mele și am pupat-o. Am pupat-o mult mult mult. Atât am putut face. Apoi au luat-o și am mai văzut-o fix peste o oră. Dacă aș putea da timpul înapoi, aș schimba complet această experiență și m-aș lupta cu toate forțele pentru ca eu și bebelușul meu să beneficiem de această prima oră de viață. Nu pot da timpul înapoi, dar, în schimb, te pot încuraja pe tine să te lupți pentru ora TA de aur.
Ce este Ora de Aur?
Deși standardul practicat presupune ca bebelușul să fie mai întâi „controlat” și abia apoi să îi fie dus mamei, normalul recomandat ar fi ca bebelușul să fie lăsat în brațele mamei, în contact piele pe piele, cel puțin o oră. Bineînțeles, calculând ora din momentul nașterii bebelușului, indiferent dacă a fost adus pe lume natural sau prin cezariană și indiferent de cum dorește părintele să își hrănească puiul.
Organizația Mondială a Sănătății, Academia Americană de Pediatrie și nu în ultimul rând Academia Medicală de Alăptare, subliniază importanța acestei practici, încurajând ca toate procedurile medicale de verificare a bebelușului să fie făcute, atunci cand se poate, după această oră de aur sau în timp ce bebe stă în contact piele pe piele pe pieptul mamei sale.
CITEȘTE ȘI: Ora magică după naștere | Bebelușii manifestă 9 comportamente instinctive
Beneficiile orei de aur
Înainte de a-ți enumera ce minunății face acest contact piele pe piele în prima oră de după naștere, te rog să încerci să faci împreună cu mine un exercițiu de imaginație. Bebe a stat în burtica ta, în siguranță, timp de 9 luni. După care, a venit pe lume. O altfel de lume în care lumina este foarte puternică. O lume în care sunt zgomote asurzitoare. O lume în care sunt mâini care îl tot curăță. Îl îmbracă. Și îl plimbă dintr-un loc în altul. Lumea pe care bebe o știa, acum nu mai este. Tocmai de aceea, singura lui constantă ești tu, mămica lui. Doar brațele tale, mirosul pielii tale, vocea ta, sunt singurele lucruri care îl liniștesc. Cam aici se încheie exercițiul meu. Cum ți s-a părut? O trăire prea dură pentru un bebeluș, așa-i? CITEȘTE ȘI: Primele săptămâni după naștere pentru mamă și nou-născut
Ei bine, aici intervine contactul piele pe piele care îl va face pe prunc să se simtă în siguranță, îi reduce enorm de mult plânsul, îi va regla temperatura corpului mult mai bine decât hăinuțele sau alte dispozitive din spital iar legătură dintre voi se va crea mai puternic. Mai mult decât atât chiar și respirația, bătăile inimii și nivelul de zahăr din sânge se vor stabiliza prin contactul piele pe piele. Și mama beneficiază enorm de pe urma acestei practici, nu doar bebe, pentru că această practică reduce hemoragia postpartum, stresul maternal și depresia postpartum.
Orele de după ora de aur…
Pot fi și ele transformate în ore de aur. Pentru că indiferent de situația pe care ai experimentat-o după naștere, contactul piele pe piele poate face parte din îngrijirea normală a bebelușului tău. Cu cât ești mai aproape de bebeluș și cu cât petreci mai mult timp cu el lipit de tine, cu atât îți va fi mai ușor. Vei reuși să îți dai seama de toate semnele pe care el ți le arată și vei reuși să răspunzi nevoilor lui rapid, lucruri care te vor face să te simți mai încrezătoare. Iar dacă îți dorești să alăptezi, aceste clipe de iubire pură petrecute cu pruncul tău, îi vor activa simțurile și îl vor face să se atașeze mai bine, iar tu, răspunzându-i imediat la primele semne de foame, vei ajuta ca producția de lapte să crească conform nevoilor bebelușului.
Așadar, ora de aur nu este doar un moment special, ci o clipă magică, în care tu și bebelușul vostru începeți o călătorie unică, plină de iubire și conexiune. Este momentul în care, pentru prima dată, inima ta bate în același ritm cu a lui, iar îmbrățișarea voastră îl ajută să descopere lumea în siguranță, știind că tu ești acolo pentru el. Lasa-te purtată de instinct și luptă pentru acest drept al vostru, pentru că aceste clipe sunt începutul unei legături pe care nimic nu o poate rupe vreodată.
CITEȘTE ȘI: Nu există o bucurie mai mare ca mamă să îți vezi bebelușul cum te privește în ochi când îl alăptezi
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE