Uneori intrebarile cu privire la locul nasterii apar chiar inaintea sarcinii, in cazul mamicilor carora le place sa-si planifice totul cat mai bine cu putinta. Pentru celelalte, aceste intrebari devin din ce in ce mai importante pe masura ce sarcina se apropie de termen.
Una din primele intrebari este: “voi naste la stat sau la o maternitate privata?”, urmatoarele intrebari decurgand in functie de raspunsul la aceasta. Exista insa diferente atat de mari intre nasterea “la stat” si cea “la privat”? Vom incerca sa analizam diferentele in functie de cateva criterii importante pentru viitoarele mamici.
Conditiile igienico-sanitare la o maternitate de stat si una privata
Chiar daca in ultimii ani lucrurile s-au schimbat destul de mult, pentru cele mai multe dintre noi “la stat” inseamna inca saloane mari, cu paturi vechi, o baie comuna pentru mai multe saloane (baie in care este posibil sa nu existe mereu apa calda) si o sala de nasteri in care nu ai parte de intimitate. Prin opozitie, in maternitatile private o camera nu are mai mult de doua paturi, fiecare camera are baia proprie, dotata cu toate utilitatile, saloanele dispun de frigider, televizor, aer conditionat, toate conditiile pentru o sedere cat mai placuta. Maternitatile private pot satisface cerinte speciale cu ajutorul pachetelor VIP.
In general in clinicile private exista una sau mai multe sali de travaliu, in care gravida poate sta cu partenerul, doula sau oricine altcineva pana se apropie momentul expulziei. In maternitatile de stat travaliul se petrece in general in salon sau pe coridoare, si in foarte putine ocazii gravida are voie sa-si aduca un insotitor. Intr-o maternitate de stat vizitatorii nu sunt intotdeauna bine primiti, in vreme ce intr-o maternitate privata pot veni (uneori chiar in afara orelor de vizita) si li se pun la dispozitie halate sterile si protectii de plastic pentru incaltaminte.
Personalul medical la stat si la privat
Desi uneori personalul medical lucreaza atat la stat cat si la privat, exista diferente in modul in care se raporteaza la pacienti. In maternitatile de stat se intalnesc inca din pacate numeroase situatii in care mamicile sunt tratate urat, sunt privite de sus, li se vorbeste fara nicio consideratie si sunt vazute ca niste cazuri ce trebuie rezolvate astfel incat sa nu incomodeze programul nimanui. Chiar daca nu atat de des ca inainte, inca mai exista asistente si infirmiere (si uneori chiar si doctori) care incep sa se poarte omeneste doar dupa ce sunt „stimulati” (financiar) in acest sens.
La privat lucrurile stau putin altfel, gravidele si insotitorii lor sunt clienti platitori, fara clienti maternitatile de acest gen nu ar putea functiona, asa incat este de dorit ca toti clientii sa se simta bine si sa plece multumiti. Medicii sunt mai deschisi, acorda mai mult timp pentru intrebari si lamuriri, asistentele si infirmierele sunt dragute si isi fac treaba fara „atentii” suplimentare.
Costurile nasterii la stat si la privat
O alta diferenta importanta intre maternitatile de stat si cele particulare este data de costuri. In principiu, nasterea la stat este gratuita. Spunem in principiu deoarece inca se poarta „plicurile” cu „atentii” pentru doctor, moasa, anestezist unde e cazul, asistente si infirmiere. Pe orice grup de parinti am intra, exista cu siguranta macar un subiect unde se discuta despre tarifele neoficiale practicate in diferite maternitati. Pe langa aceste plicuri mama trebuie sa-si pregateasca bagajul pentru spital (cel putin pijamale si cosmetice pentru ea si pentru bebelus, scutece, tampoane pentru scurgerile de dupa nastere si eventual pentru sani).
In cazul unei nasteri intr-o maternitate particulara costurile sunt cunoscute de la inceput, tarifele sunt afisate, nu trebuie acordate „atentii” suplimentare, iar „nota” se achita la externare. Bagajul pentru maternitate este aproape inexistent, in general se cer doar articolele pentru igiena personala (periuta de dinti, deodorant), restul este asigurat de catre maternitate atat pentru mama cat si pentru nou-nascut. Este insa adevarat si ca costurile unei nasteri intr-o maternitate privata costa mai mult.
Experienta nasterii la stat si la privat
Un ultim aspect important pentru o viitoare mamica este acela legat de experienta generala a nasterii. Aici intra nu doar celelalte aspecte mentionate deja, dar si felul in care mama percepe implicarea echipei medicale in nasterea ei, importanta pe care personalul medical o acorda dorintelor ei, oricat de „ciudate” ar putea fi acestea, pana la urma nasterea este o experienta profund personala si avem fiecare dreptul de a o trai asa cum visam. Intr-o maternitate particulara este mai usor ca dorintele mamei sa fie respectate si indeplinite. De regula se permite prezenta unui insotitor (chiar si in faza de expulzie sau in cazul cezarienei) iar mama are libertatea de a-si „trai” travaliul dupa cum prefera.
In unele cazuri poate chiar alege pozitia de expulzie (spre deosebire de maternitatile de stat, unde nu exista exceptii de la regula „culcata pe masa”), poate cere diminuarea luminii din sala de nastere, poate asculta muzica si, post-partum poate avea „pretentii” de genul intarzierii taierii cordonului ombilical, asezarea bebelusului pe pielea ei imediat dupa nastere, rooming-in („cazarea” bebelusului in salonul mamei), evitarea vaccinurilor si a altor proceduri care nu sunt neaparat necesare etc.
Uneori unele dintre aceste cereri (mai ales cele legate de bebelus) pot fi satisfacute si intr-o maternitate de stat, insa mama trebuie sa se asigure de acest lucru inainte de a merge sa nasca, deoarece in general aceste cereri rup rutina in care se desfasoara lucrurile intr-o astfel de maternitate si nu sunt primite cu bratele deschise.
In concluzie, exista diferente semnificative intre nasterile la stat si la privat. Diferenta majora pare sa fie data de pret – in cazul maternitatilor private este nevoie de clienti platitori, de unde si atitudinea mai deschisa, pro-pacient, spre deosebire de maternitatile de stat, finantate de la buget, unde satisfactia clientului nu ocupa un loc foarte important inca. Speranta nu este insa pierduta – incet lucrurile se schimba si in maternitatile de stat, pentru ca mamicile incep sa-si ceara din ce in ce mai mult drepturile.
Tu unde vei naste, intr-o maternitate de stat sau privata? Ce a contat pentru tine in alegerea facuta?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE