Wrap, manduca, sling, mei-tai sau boba sunt doar cateva dintre cele mai populare sisteme de purtare folosite cu succes de catre părinți. Purtarea bebelușului aproape ca e asociată cu ideea de parenting sensibil, atent și securizant, iar proaspeții părinți nu își pot imagina viața fără un asemenea accesoriu. Și e firesc sa fie așa, căci toți bebelușii iubesc apropierea de corpul matern, mirosul familiar al mamei si proximitatea sânului.
Siguranta bebelușului primează, întotdeauna!
În interiorul sistemului de purtare, bebelușul este conținut, ca într-un cocon. Creșterea popularității acestor dispozitive a atras și atenția cercetătorilor, care au remarcat un element statistic interesant, important și îngrijorător: odată cu frecvența crescută a utilizării sistemelor de purtare, a crescut și numărul accidentelor cauzate de acestea.
Purtarea bebelușilor – o formă de atașament
Purtarea bebelușului nu e o invenție recentă, căci și strămoșii noștri preistorici își purtau bebelușii peste tot. Știința a demonstrat, în ultimul deceniu, numeroase beneficii ale acestui obicei: o rată mai mare de succes a alăptării, o legătură mai strânsă copil – părinte și o mai mare implicare din partea taților.
Bebelușii purtați au mai puține colici, mănâncă mai bine și cresc mai repede, sunt mai liniștiți și mai comunicativi. Părinții care își poartă bebelușii se odihnesc mai mult, au o viață socială mai activă și, per total, amintiri mai plăcute și mai relaxate din perioada primelor 6 luni de viață ale copilului – o perioadă de foc, să recunoaștem!
În căutarea noastră, ca părinți, de a ne întoarce către natural, trebuie să acordăm, însă, o atenție sporită siguranței copiilor noștri. CITEȘTE ȘI: 10 greșeli ale părinților care pot afecta dezvoltarea copilului
Studiu cu rezultate îngrijorătoare
În cadrul Conferinței Naționale a Academiei Americane de Pediatrie a fost prezentat un studiu intitulat Accidente corelate cu sistemele de purtare pentru bebelusi, cu prezentare in sectiile de UrgenteȘ 2011 – 2020, care a demonstrat că, din punct de vedere statistic, utilizarea sistemelor de purtare se corelează nu numai cu o creștere a numărului de accidente la bebeluși, ci și cu o probabilitate mai mare ca aceste accidente sa impună o vizită la camera de gardă a unui spital. Autorul principal al studiului, medic Samantha Rowe, afirmă: cel mai prețios lucru pe care un părinte îl poate purta este propriul copil. Dar, exact ca atunci când mergi să cumperi o pereche nouă de pantofi, părintele trebuie să fie informat în legătură cu alegerea modelului, a dimensiunilor și a modului de utilizare, pentru a preveni accidentele.
Care sunt rezultatele studiului legat de siguranța sistemelor de purtare?
Cercetătorii au studiat un număr de 14.024 incidente provocate de folosirea sistemelor de purtare, raportate în cadrul Sistemului Electronic Național de Supraveghere a Accidentelor, între anii 2011 și 2020.
Conform rezultatelor obținute, 61% dintre accidentele legate de folosirea sistemelor de purtare au survenit la bebeluși cu vârste cuprinse între 0 – 5 luni. Dintre aceștia, 19.3% au necesitat spitalizare, iar peste 83% dintre lovituri au fost localizate în zona capului. Un total de 18.1% dintre aceste lovituri la cap au impus spitalizare.
1 din 5 accidente au fost provocate de căzături ale adultului. În 7 dintre cazuri, căzătura a fost determinata de stop cardiac.
O treime dintre accidente au apărut la bebelușii purtați în sling.
Ar trebui să renunți la sistemele de purtare?
Nicidecum! Sistemele de purtare sunt o soluție practică și sănătoasă, atât pentru adult, cât și pentru bebeluș. Este, însă, nevoie de o informare riguroasa în legătură cu purtarea bebelușilor în funcție de vârstă și cu poziția corectă a copilului în sistemul de purtare. Părinții ar trebui să cunoască principalele reguli de siguranță și să le comunice mai departe persoanelor care au grijă de copil (bunici, bonă etc).
O atenție specială trebuie acordată sistemelor de purtare care oferă spațiu suplimentar în zona pieptului, pentru alăptare, și care pot expune copilul unui risc suplimentar de cădere atunci când sunt folosite de bărbați.
CITEȘTE ȘI: 6 Avantaje pe care le aduce purtarea bebelușului pentru bebe și mami
Cum folosesc sistemul de purtare în deplină siguranță?
Primul pas este sa te informezi în legătură cu felul în care se reglează și se folosește modelul pentru care ai optat.
Bebelușul trebuie să fie suficient de sus încât să îl poți săruta pe creștet, și destul de strâns la piept încât să nu poată aluneca.
Fața bebelușului trebuie să fie permanent vizibilă, astfel încât să îi poți urmări respirația.
Bebelușul nu trebuie să stea cu bărbia în piept; trebuie să fie o distanță de cel puțin 2 degete între bărbie și gât.
Spatele bebelușului trebuie să fie bine susținut; nu trebuie să existe spațiu liber între sistemul de purtare și bebeluș, dar reglajele trebuie să îți permită să introduci palma în interiorul materialului.
Important! Deși are numeroase avantaje, purtarea bebelușilor nu este potrivită tuturor. Unii părinții au contraindicații medicale legate de căratul, pentru intervale lungi de timp, al unui bebeluș de peste 5 kg; alteori, însuși bebelușul este nemulțumit de poziția în sistemul de purtare. Poți fi un părinte grozav, chiar dacă alegi alt mod de a-ți ține copilul aproape. CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!