Inca din timpul sarcinii, din saptamana a 16-a, prolactina stimuleaza productia de colostru – primul lapte al mamei, asa explicandu-se situatiile in care unele femei insarcinate au scurgeri din sani sau observa o crusta uscata pe mameloane.
Colostrul este secretat doar in primele 3-5 zile dupa nastere si este un aliment unic si extrem de folositor pentru nou-nascut. Acesta contine o cantitate mai mare de proteine decat restul laptelui, toate mineralele, vitaminele de care are nevoie copilul in primele zile de viata. Colostrul este bogat in anticorpi ce constituie baza unui sistem imunitar puternic.
Dar cum se produce laptele matern?
Nasterea are ca efect scaderea productiei de progesteron si cresterea productiei de prolactina ceea ce va determina productia de lapte matern. Sanii sunt conceputi pentru a produce lapte, modificarile sanilor fiind vizibile din timpul sarcinii. Acestia se maresc, la fel si areolele, inchizandu-si culoarea.
Fiecare san este impartit in 15-20 de compartimente denumite lobi si sunt aranjati precum spitele unei roti in jurul mamelonului. Lobii sunt unitati producatoare de lapte si contin la randul lor cate 20-40 de lobuli. Lobulii contin la randul lor alveole care de asemena produc si inmagazineaza laptele. Alveolele sunt niste ciorchini de celule, ca a unui strugure.
Laptele produs curge din alveole in canalele galactofore apoi patrunde in sinusurile lactate, localizate in areola. La sfarsit laptele paraseste sanul prin orificiile mamelonare.
Acele mici proeminente de pe areola sunt Glandele Montgomery care secreta in mod natural o substanta lubrifianta ce are importantul rol de a mentine supletea mamelonului si ajuta la prevenirea uscaciunii si a infectiilor. Din acest motiv se recomanda ca sanii sa fie spalati doar cu apa sau cu sapunuri ce nu afecteaza ph-ul normal al pielii pentru a nu indeparta acest lubrefiant natural.
Atunci cand bebelusul este alaptat, terminatiile nervoase din sfarc si areola sunt stimulate trimitand semnale catre creier in vederea eliberarii a doi hormoni cu rol important in acest proces de productie a laptelui matern: oxitocina si prolactina.
Prolactina stimuleaza productia continua de lapte in alveole astfel ca, cu cat copilul se hraneste mai des cu atat mai mult lapte se produce ,ai mult. Asadar este bine de retinut ca productia laptelui matern functioneaza pe baza sistemului cerere si oferta.
Oxitocina declanseaza curgerea laptelui, proces cunoscut sub numele de reflex de ejectie. Unele femei pot simti acest efect ca pe o intepatura de ac in sani altele ca pe o furnicatura sau o senzatie de caldura. Laptele poate tasni afara din sani si ca raspuns la plansul bebelusului. Cand laptele curge din sani se poate intampla sa simti crampe uterine in special daca esti la al doilea copil.
Speram ca prezentarea procesului prin care este produs laptele matern te-au ajutat sa intelegi mai bine acest proces si vei alapta mai usor!
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
De ce e bine sa alaptezi?
Cum trecem fara panica peste puseele de crestere?
Alaptarea dupa reintoarcerea la viata profesionala
Intarcarea naturala – un proces natura desi lent
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.