Laptele matern este alimentul ideal si perfect adaptat nevoilor bebelusului. Acesta contine toate vitaminele si minerale necesare copilului. O vitamina pe care laptele matern nu o asigura in cantitati suficiente este vitamina D.
Vitamina D este o vitamina esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor fiind necesara pentru absorbtia calciului si fixarea lui in oase. Vitamina D alaturi de vitaminele A si C stimuleaza si intaresc sistemul imunitar. O deficienta de vitamina D poate provoca rahitism la copii, o afectiune ce se manifesta prin inmuierea si deformarea oaselor. Se estimeaza ca nevoia zilnica de vitamina D este de 400 u.i.
In Romania, atat bebelusii alaptati natural cat si cei hraniti cu lapte praf primesc suplimente de vitamina D de la nastere pana la implinirea varstei de un an, cel putin, apoi se continua doar in anotimpul rece.
In functie de evolutia copilului tau, medicul pediatru iti va prescrie dozele si formele de vitamina D pe care sa i le administrezi zilnic. Bebelusii sunt capabili sa produca ei singuri vitamina D daca sunt expusi la lumina soarelui in mod constant.
Inca din primele zile de viata bebelusii trebuie scosi la aer curat si expusi cu regularitate la lumina soarelui, la inceput in reprize de 10-15 minute, crecand constant perioada de expunere pana la maxim 30 de minute, indiferent de anotimp.
Chiar si cateva minute de expunere la soare pot fi suficiente pentru necesarul de vitamina D. Cu toate aceastea, in aceleasi conditii de mediu, pielea mai inchisa la culoare produce mai putina vitamina D decat pielea deschisa la culoare. Acest lucru este datorat pigmentului melanina, care este mai ridicat in cazul pielii inchise la culoare, si care actioneaza ca o crema de protectie solara. Bebelusii cu pielea deschisa la culoare au nevoie doar de 15 minute de expunere la soare pe zi pentru a asimila necesarul de vitamina D.
Este de preferat ca incaperea in care bebelusul isi petrece cel mai mult timp sa fie un spatiu deschis cu multa lumina naturala pe tot parcursul zilei.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Bebelusul primeste suficient lapte ?
Cum se produce laptele matern
Compozitia laptelui de mama
Alimentatia mamei care alapteaza