În toate articolele mele despre alăptare vorbesc despre cât este de minunat laptele matern. Și de fiecare dată, aproape în orice situație, îți spun despre cea mai importantă recomandare a forurilor internaționale – aceea de a alăpta. Că ești răcită, că ai mâncat ceva și ți-ai dat stomacul peste cap, că ai febră, că ai luat medicamente (peste 85% dintre ele sunt compatibile cu alăptare), că ți-ai scrântit piciorul și trebuie să faci un CT (computer tomograf), că ai stat la soare sau că ai mâncat nu’ș ce alimente. Alăptează! Pentru că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul tău! E atât de bun, că-ți spun sincer că a trebuit să mă documentez ceva vreme pentru a realiza acest articol. Nu sunt deloc multe cazuri în care laptele nu mai este bun. Iată pe cele pe care le-am găsit eu.
Galactozemia
Această afecțiune este foarte rară și apare atunci când copilul se naște cu incapacitatea de a transforma zahărul pe care îl primește prin lapte matern, în glucoză. Semnele prezente în primele săptămâni de viață includ letargia, vomitatul, refuzul de a mânca sau cataracta. Dacă galactozemia este severă, bebelușul are nevoie să primească lapte special, fară lactoză. Dar, dacă este o variantă mai puțin severă a afecțiunii, ce se numește Galactozemia Duarte, bebelușul poate fi alăptat parțial sau chiar exclusiv. În acest caz, este de dorit să îți iei alături un medic informat care să ia în calcul toate aspectele situație, susținând, în același timp, importanța alăptării. Citește și despre: Nu trebuie să renunți la alăptare dacă îi dau dinții lui bebe și ar putea să muște. Există soluții!
Afecțiuni medicale ale mamei
Atunci când mama suferă de anumite afecțiuni, precum HIV, Ebola sau virusul T-limfotropic uman de tip 1 sau 2, precum și în cazul în care este dependentă de anumite substanțe interzise, alăptarea nu este permisă! Virusurile ce provoacă afecțiunile menționate, pot ajunge la bebeluș și îl pot afecta și pe el. În ceea ce privește drogurile, dacă mama a încetat consumul înainte de sarcină, însă, chiar se recomandă inițierea cât mai rapidă a alăptării și alăptarea exclusivă. Citește pe larg despre: Indicatorii alăptării, cum știm că hrănirea nou-născutului cu lapte matern decurge bine
Tratamente incompatibile
Deși sunt foarte puține medicamentele care trec din sânge în lapte, într-o cantitate atât de mare încât să îi facă rău bebelușului, se întâmplă ca mămica să ia un tratament care să nu fie compatibil cu alăptarea. Și când spun că nu este compatibil, nu mă refer la recomandările făcute, de obicei, de diverși specialiști neinformați. Ci mă refer la datele oferite de surse de încredere precum e-lactancia.org sau infantrisk.com. Pe aceste site-uri vei descoperi cât de multe tratamente, medicamente, intervenții medicale sau cosmetice, investigații de tot felul, sunt compatibile cu alăptarea. Acum, revenind la subiectul meu, daca se întâmplă să descoperi că, după ce ai luat un medicament, nu este compatibil, în funcție de timpul de eliminare al acestuia din organism, poți amâna un pic alăptarea sau poți mulge, pentru a detensiona sânul, în cazul în care este nevoie să aștepți mai mult timp. Sună și la 07alaptare pentru a cere ajutor dacă te afli în această situație. Citește și despre: Este divin să îți poți alăpta puiul, laptele matern este aur pentru bebe și alăptarea este terapie pentru mamă
Sfatul consultantului
Simona Ivanciu, consultant lactație certificat IBCLC
Dacă te pompezi, arunci este bine să urmezi câteva recomandări care asigură păstrarea laptelui în condiții optime. Astfel, dacă vrei să păstrezi lapte matern în congelator, după ce te-ai pompat îl poți pune în recipiente speciale, direct în congelator. Dacă nu ai reușit, însă, să îl pui la rece și a stat ceva vreme la temperatura camerei, atunci este recomandat să i-l dai bebelușului, direct, pentru că nu mai este optim de păstrat la congelator.
Apropo de ținerea laptelui la temperatura camerei, aceasta se recomandă să nu depășească 26 de grade. Dacă vrei să îl pui în frigider, atunci este important să știi că locul cel mai bun pentru păstrare, este cel aflat cât mai departe de ușa. Să nu te îngrijorezi dacă atunci când îl vei scoate vei observa că partea de grăsime s-a ridicat deasupra. Este perfect normal să se întâmple acest lucru. Când îl încălzești, sub jet de apă, de la rece la cald, amestecă recipientul ușor, circular. Ar trebui ca laptele să devină omogen. Nu mai este bun dacă nu se amestecă. De asemenea, nu mai este bun când miroase ciudat sau gustul este rânced. Iar, ca ultimă recomandare, este necesar ca toate componentele pompei să fie curățate conștiincios între folosiri, pentru a ne asigura că nu se dezvoltă bacterii, bacterii care pot altera laptele.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE