Cum protejezi bebelușul împotriva caniculei?
Te entuziasmează anotimpul cald, dar îți faci griji despre cum va suporta micuțul tău căldura? Aplicând câteva măsuri simple de precauție, întreaga familie se va putea bucura de timpul petrecut afară.
Când este prea cald pentru a ieși cu bebelușul afară?
Academia Americană de Pediatrie spune că toți copiii, indiferent de vârstă, ar trebui să beneficieze de joacă și plimbare în aer liber atunci când vremea nu reprezintă un risc pentru sănătate. În acest caz, limita de temperatură este considerată 32 grade Celsius – atunci când este atât de cald, bebelușii și copiii mici nu ar trebui să stea afară pentru intervale mari de timp.
Mereu mi-a făcut griji în legătură cu scosul bebelușului afară pe vânt, ploaie, ceață, frig, dar după prima tură de arsuri solare, am înțeles că nici vara nu e neapărat mai ușor. S-a ars pe mânuțe – numai ele erau descoperite – cât am dat o fugă până în piață, cu el în cărucior. M-am simțit groaznic! Citește pe larg despre: 7 Reguli pentru o plimbare reusită a bebelușului în zilele călduroase de vară
Cum protejez copilul de căldură dacă trebuie să plecăm de acasă?
Academia Americană de Pediatrie le recomandă părinților să încerce să stabilească programul zilnic astfel încât să limiteze expunerea la soare între orele 10 – 16, atunci când intensitatea razelor solare este maximă. Regula este extrem de importantă mai ales în cazul bebelușilor, a căror abilitate de a transpira este semnificativ redusă, ceea ce face dificilă reglarea temperaturii corporale.
Cele 6 ore indicate reprezintă un fragment important din zi, prin urmare încearcă să identifici din timp spații exterioare cu umbră unde vă puteți relaxa, plimba sau juca în siguranță. Dacă temperatura crește peste 32 grade, petreceți cât mai mult timp la interior.
O tehnică utilă este adaptarea treptată a bebelușului la temperaturile ridicate de vară. Poți începe prin a crește gradual intervalul de timp petrecut afară, cu pauze de intrat la răcoare la fiecare 15 – 30 minute, dacă e o zi călduroasă. Citește pe larg și despre: Cum evităm 8 pericole reale pe timp de vară. Ghid complet pentru părinți
După ce a început să meargă singură, I. nu mai putea fi controlată. Efectiv, putea să adoarmă mergând prin parc, luatul în brațe sau pusul în cărucior declanșau crize de plâns de ne auzea tot cartierul. Era și încă este foarte greu să ies cu ea din casă și să revenim înăuntru după puțin timp, așa că în zilele foarte călduroase prefer să o scot numai după-amiaza și să stăm la joacă până seara târziu.
Oferă-i micuțului o cantitate cât mai mare de lichide (lapte matern sau lapte praf pentru bebelușii mai mici de 6 luni, lapte matern, lapte praf și apă pentru bebelușii mai mari de 6 luni). Ai grijă să te hidratezi și tu suficient, cu atât mai mult dacă alăptezi.
Dacă nu te simți confortabil cu ideea de a scoate bebelușul afară pe căldură, ascultă-ți intuiția. Dacă ție îți este prea cald sau te simți inconfortabil din cauza gradului ridicat de umiditate din aer, probabil că așa se simte și cel mic. Dar dacă tu eșți în regulă, probabil că și bebelușul tău e la fel, mai ales că nivelul său de activitate fizică este redus.
Cum protejez bebelușul de căldură când e în cărucior?
Dacă folosești căruciorul, ia în calcul o protecție solară de dimensiuni mari, care să ofere o zonă suficient de mare de umbră pielii sale delicate. O umbrelă din material tratat cu protecție SPF poate fi utilă datorită posibilităților generoase de ajustare.
Nu acoperi căruciorul cu nici un fel de materiale textile, deoarece există un risc semnificativ de supraîncălzire și asfixiere. În plus, din cauza lor nici măcar nu mai poți urmări starea bebelușului și nu poți observa la timp dacă acesta se simte inconfortabil.
Am cumpărat, în cele din urmă, o umbreluță specială pentru cărucior pentru zilele foarte însorite. Măcar pot să o ajustez așa cum am nevoie, în funcție de direcția soarelui, și copilul poate să doarmă liniștit. Citește și despre: Efectele căldurii asupra copiilor | Semne că bebe suferă în zilele toride
Cum ar trebui să îmbrac bebelușul în zilele caniculare de vară?
E important să respecți următoarele recomandări atunci când vine vorba despre îmbrăcămintea copilului pe timp de vară:
Evită să îmbraci copilul prea gros. Lasă în mașină stratul acela suplimentar de rezervă pe care ești mereu tentată să îl ai la îndemână. Un body cu mânecă scurtă, deschis la culoare, este cea mai bună opțiune cât timp bebelușul este ferit de razele soarelui;
Alege haine ușoare și deschise la culoare. Dacă nu poți evita 100% expunerea la soare și dacă bebelușul are mai puțin de 6 luni, îmbracă-l cu haine cu mânecă lungă și pantalon lung, din bumbac subțire și respirabil, dar cu o țesătură deasă, pentru protecție UV maximă;
Folosește, pentru bebelușul tău, o pălărie cu boruri largi, care să ofere un plus de protecție în zona feței și a gâtului;
Caută îmbrăcăminte cu protecție UV, cum sunt costumele pentru înot. Citește și despre: Bebelușii și aerul condiționat, cât de sigur este? Cum menținem o temperatură confortabilă în casă pe timp de vară
Ce cremă de protecție solară pot folosi pentru bebeluș?
Sunt suficiente 15 minute de expunere la soare pentru a deteriora pielea subțire și delicată a bebelușului, prin urmare protecția solară adecvată este cu atât mai importantă în cazul celor mici. Iată câteva recomandări simple și practice pentru protejarea pielii:
Aplică o cantitate redusă de cremă de protecție solară cu FPS 30 – 50 pe zonele expuse (nas, obraji, urechi, mâini) dacă bebelușul are mai puțin de 6 luni și nu există nici o altă metodă de protecție solară disponibilă;
Folosește cremă de protecție solară din gamele dermatocosmetice dedicate bebelușilor și copiilor, care includ filtre minerale de tipul oxidului de zinc sau al dioxidului de titan. Aceste minerale acoperă suprafața pielii, în loc să fie absorbite în ea, ceea ce le face mai potrivite pentru copiii cu piele sensibilă;
Aplică crema de protecție solară cu 30 minute înainte de expunerea la soare și reaplică frecvent, respectând recomandările producătorului – majoritatea susțin că la fiecare 2 ore crema ar trebui reaplicată pentru un nivel de protecție optim. Chiar și în zilele înnorate, această regulă trebuie respectată. Acordă atenție specială zonei din jurul ochilor. Pielea din această zonă este fină și trebuie protejată, preferabil fără să ajungă și în ochii celui mic. Dacă bebe e într-un moment de maximă agitație, așteaptă până se liniștește înainte de a aplica protecția solară în această zonă. Citește pe larg despre: Protecția solară la copii în funcție de vărstă (0-5 ani). Copiii NU trebuie să sufere arsuri solare, nici măcar ușoare!
Mereu mi-a fost frică de cremele de protecție solară pentru copii așa de mici, mă gândeam câte chimicale poți să aplici pe pielea lor… Cât a stat copilul în căruț m-am descurcat cu umbra, dar când a început să meargă, nu am mai avut de ales. Am vorbit cu pediatra și mi-a spus că e ok, că sunt creme special formulate pentru cei mici, care nu se absorb în piele, doar formează un strat protector la suprafață. Sunt cam scumpe, dar asta este, facem totul ca să îi fie lui bine.
Semne de supraîncălzire la bebeluși și copii mai mici de 3 ani
La vârste mai mici de 3 ani, copiii nu pot spune că se simt inconfortabil. Din acest motiv este forte important să îi urmărești cu atenție, pentru a identifica, încă de la primele semne, o eventuală supraîncălzire a acestora.
Semnele de alarmă includ pielea foarte caldă la atingere, setea extremă, transpiratul abundent, slăbiciunea sau oboseala extremă, o lipsă generală de energie. Desigur, bebelușul poate fi somnoros pentru că se apropie ora siestei, de aceea este important să te bazezi și pe instinctul tău matern ca să observi dacă se poartă ciudat.
Dacă bănuiești că bebelușul ar putea suferi de supraîncălzire, du-l imediat într-un spațiu răcoros și dezbracă-l până la piele pentru a-l ajuta să elimine excesul de căldură. Șterge-l cu un burete înmuiat în apă ușor călduță pentru a accelera răcirea – evită apa rece, care poate declanșa frisoane. Continuă să hidratezi copilul frecvent și sună imediat pediatrul sau serviciul de urgențe dacă starea sa pare să se deterioreze. Citește și despre: Nu acoperiți cu nimic cărucioarele copiilor când e cald afară!!! Riscul de supraîncălzire este imens
Cum previi deshidratarea la bebeluși și copiii mici
Exact așa cum ai mereu o sticlă de apă pentru tine, când este foarte cald afară, trebuie să ai fluide pregătite și pentru bebeluș.
Bebelușii mai mici de 6 luni consumă lapte matern sau lapte praf reconstituit. Bebelușii cu vârsta mai mare de 6 luni, care au început deja diversificarea, pot primi și apă. Dacă treceți printr-un val de căldură extremă, discută cu medicul despre cât de oportun este să îi oferi săruri de rehidratare pentru a compensa pentru pierderile de minerale.
Cel mai simplu mod de a estima gradul de deshidratare a bebelușului este prin verificarea numărului de scutece udate. Dacă schimbi mai puțin de 4 scutece pe zi, oferă o cantitate mai mare de fluide. Alte semne care pot indica o potențială deshidratare includ:
Gura uscată;
Absența lacrimilor sau o cantitate redusă de lacrimi în timpul plânsului;
Lipsa de energie și a chefului de joacă.
Dacă bebelușul manifestă simptome evidente de deshidratare, de pildă o fontanelă adâncită, contactează imediat medicul.
CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
M. e alăptat și vara mă termină, la fiecare câteva minute vine și cere să sugă. Ia câteva guri de lapte și apoi pleacă la joacă sau nu mai vrea. Am vorbit cu medicul de familie și mi-a spus că e posibil să facă asta pentru că îi este sete. I-am pus la îndemână o caniță cu cioc cu apă, mai bea și din ea, dar tot la mine vine mai des… E mai bun lăpticul!
Cum protejezi bebelușul în mașina supraîncălzită?
Aerul condiționat din mașină este o adevărată binecuvântare în zilele călduroase, dar este important să nu lași niciodată un bebeluș sau un copil singur în mașină, nici măcar dacă e vorba despre o oprire rapidă pentru a cumpăra o pâine.
În condiții de soare moderat, temperatura din mașină poate crește cu 10 grade Celsius în mai puțin de 10 minute – o situație foarte periculoasă pentru cei mici, a căror temperatură corporală crește, la rândul ei, de 5 ori mai rapid decât în cazul unui adult. Supraîncălzirea determină disfuncții importante ale sistemului nervos central, iar la nivel mondial au fost raportate suficient de numeroase decese ale copiilor lăsați închiși în mașini.
Vara vine cu provocările sale, e perfect adevărat. Pe de altă parte, este o perioadă minunată pentru vacanțe, explorări, călătorii, prin urmare bucurați-vă împreună de ea, cu respectarea unor reguli simple de siguranță și confort. Citește pe larg despre: VARA pentru bebeluși: recomandări anti-încălzire + 8 semne care indică un PERICOL major