Soluții simple când bebe mușcă sânul în alăptare
Cifrele privind rata alăptarii nu sunt unele îmbucurătoare. Nici măcar optimiste. Iar cu cât bebelușul crește, cu atât scad șansele ca el să mai fie alăptat, pe considerentul că este „prea mare”. Așa că, este un lucru fantastic că se ajunge cu alăptarea și până în momentul în care bebelușului îi dau dinții și ar putea încerca să muște. Pentru că, deși unii bebeluși nu mușcă niciodată, acest lucru este încercat, de cele mai multe ori, atunci când le ies dințișorii. Așa că, înainte de a începe articolul, aș vrea să te felicit pentru că ai ajuns până în acest punct.
Nu te îngrijora că trebuie să renunți la alăptare dacă bebelușul tău te-a mușcat sau îi dau dinții. Există multe soluții de încercat pentru această situație temporară. Știu că nu vei resimți durerea mai puțin dacă știi că nu este ceva neobișnuit pentru copii să muște, dar, cu siguranță, vei fi liniștită că nu este doar cazul vostru. Pur și simplu, se întâmplă. Dar și trece. Iată cum. Citește pe larg despre: Indicatorii alăptării, cum știm că hrănirea nou-născutului cu lapte matern decurge bine
Ce se întâmplă când bebe mușcă sânul în alăptare
Un bebeluș ajunge să muște pentru că îi dau dințișorii, pentru că este răcit și îi este greu să sugă atunci când are nasul înfundat sau îl ustură în gât, când este distras sau când cere atenție. Cu siguranță îți va fi teamă de următoarea dată când îl vei alăpta, dar cred că următoarele informații te vor ajuta în acest sens. În primul rând, atunci când bebelușul suge, îi este imposibil fizic să și muște în același timp. Când bebelușul suge, limba lui acoperă partea de jos a gingiei, respectiv dințișorii de jos dacă aceștia au apărut deja.
Bebelușii sunt diferiți, așa că și metodele de oprire a acestui comportament sunt altele și este posibil să fie nevoie să încerci mai multe până să ajungi la una care să meargă în cazul vostru. Atunci când îl observi îți va fi mai ușor să descoperi cauzele care îl conduc la mușcat și să le elimini. Apoi, mai este de dorit să nu reacționezi puternic atunci când mușcă. Uneori este imposibil să nu țipi de durere și se întâmplă chiar ca bebelușul să dea drumul mamelonului. Doar că, de cele mai multe ori, bebelușilor li se pare amuzant și continuă să muște tocmai pentru a obține acea reacție. Citește și despre: Și tatăl joacă un rol în succesul alăptării. Ce e important să știe tatăl despre alăptare
Bebe mușcă sânul în alăptare? Prevenția este cea mai bună
Observă-l când anume începe să muște. De regulă, mușcatul are loc după alăptare, când puiuțul s-a săturat sau s-a plictisit. Poți face acest lucru urmărindu-l cum suge. Atunci când nu mai pare să sugă activ și începe să fie neliniștit, observă dacă apare tensiune în zona bărbiei. Cum spuneam mai sus, dacă bebelușul suge, îi este imposibil să muște. Dacă s-a oprit din supt, observă-i bărbia și detașează-l imediat ce vezi cea mai mică urmă de încleștare. De asemenea, își mai poate retrage limba, lăsând liber spațiul dintre mamelonul tău și gingia sau dințișorii săi. Acesta clar poate fi interpretat ca un “avertisment” că urmează să muște. Când nu este interesat de alăptare, nu îl forța.
În momentul în care simți că e nevoie să se hrănească, poți încerca să mergi cu el într-o cameră aflată în semiîntuneric, unde este liniște și unde îl poți legăna sau plimba în brațe, pentru a se liniști și a se putea concentra asupra mesei. Chiar dacă nu mai este nou-născut și se poate atașa fără probleme, este bine să urmărești mereu ca puiul să deschidă larg gura. În situațiile în care copilul este răcit și nu poate respira bine, poziționează-l mai mult pe verticală, pentru a-l ajuta cu congestia nasului.
Dacă îi dau dinții lui bebe
Când îl observi pe bebe că este mârâit, îi poți oferi mai întâi ceva rece de ronțăit (o jucărie sau un obiect care se poate pune la rece) și mai apoi să-l pui la sân. Îl poți anunța atunci când îi oferi ceva că doar acel obiect este pentru mușcat, nu și sânul tău. Sânul tău este pentru a mânca. Înainte de alăptare, nu folosi creme sau geluri speciale. Acestea îi pot amorți și limba și va deveni frustrat că nu poate suge așa cum trebuie. Citește și despre: Este divin să îți poți alăpta puiul, laptele matern este aur pentru bebe și alăptarea este terapie pentru mamă
Ce este bine să faci
Cel mai eficient mod de a acționa este să îl detașezi, cu calm, pe bebe, fără să îl cerți. Îi poți spune că dacă vrea să muște, atunci înseamnă că nu vrea să mănânce. Mai sunt mămici care spun un “NU” ferm. Dacă bebelusul mai vrea să sugă, cu siguranță se va supăra când închei sesiunea de alăptare. Poți aștepta câteva momente și apoi îl poți pune înapoi. Apoi, la final, dacă nu mai mușcă, îl poți lăuda. Când suntem încurajați, mai degrabă decât atunci când suntem certați, reușim să îi auzim pe ceilalți și facem lucrurile așa cum ni se cer. Așa și bebelușii. Dacă sunt lăudați că au mâncat frumos și că au avut grijă de țiți când s-au detașat, atunci cu siguranță, vor repeta comportamentul. Există și situații în care bebe nu dă drumul mamelonului, așa că este bine să se încerce introducerea unui deget, între gingii, pentru a reuși detașarea. În cazul în care nu merge, este bine să fie adus copilul cât mai mult în sân. Acest lucru îi va îngreuna respirația și îl va forța să deschidă gura.
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE