„Ce este atât de neobișnuit într-o zi din iunie? În această lună, mai mult ca niciodată, se ivesc niște zile perfecte.” – James Russell Lowell
Așa, perfectă, este și ziua în care se naște un copil. Și cum „perfectă” cuprinde totul, nouă ne rămâne doar să mai povestim câte ceva despre prima lună de vară și sărbătorile ei creștine, să enumeram de la 1 la 30 datele cu numele sfinților evocați în calendarul creștin-ortodox, să devenim o sursă de inspirație pentru părinții care caută nume creștine pentru minunile lor.
Iunie ne scoate din fascinanta primăvară și ne poartă ușor spre însorita vară. Iunie ne trece din magia revenirii naturii la viață către tihna și farmecul vacanțelor. Ne îndreptam cu pași repezi spre zilele lungi, calde, cu miros de flori și mare. Pe 21 este solstițiu de vară, atunci marcându-se cea mai lungă zi din an. Numele de Iunie are origini latine, provenind de la zeița romană Iuno, soția lui Jupiter, protectoarea femeilor măritate. În popor, i se mai spune Cireșar.
Debutează vesel, în cascade de bucurie, cu Ziua Internațională a Copilului, identificată pe data de 1, la nivelul a nu mai puțin de 50 de tari. Atunci, copilul ar trebui răsfațat cu cadouri și distracție din plin, căci de afecțiune are parte zilnic, iar adulții să-și amintească cu drag și nostalgie de momentele unice ale copilăriei, retrăind prin cel mic, emoții din trecut. Pe 5 ar mai fi Ziua Mediului, pe 8 a Oceanelor, pe 29 a Dunării.
În Iunie sunt și Sânzienele (Drăgaica), o evocare a divinității lunare, a zânelor pădurilor, câmpurilor, florilor. Se spune că fapturile extraordinar de frumoase apar doar în noaptea de 24, deplina putere cu care sunt înzestrate și puțina libertate ce li se acordă având scopul de a feri recoltele de orice capricii ale naturii. Prenumele Sânziana e o opțiune de luat în calcul pentru fetița voastră, fiind unul absolut deosebit.
În religia catolică, luna este dedicată Sfintei Inimi a lui Iisus, a cărei zi de sărbătoare este celebrată la 19 zile după Rusalii.
Alegerea unei variante de nume de mai jos ar putea fi speranța unei binecuvântări divine, primite nu printr-un mare efort, ci doar prin numele sfânt, dăruit la naștere. Ocrotirea divină, pe lângă cea a părinților, aduce un plus de încredere, de siguranță. Cumva, știi deja că totul va fi mereu bine. Citește pe larg și despre: Semnificația celor mai importante nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?
1 Iunie
AGAPIA PIA AGAPIT – Sfântul Cuvios Agapit de la Lavra Pecerska. Un doctor fără de arginți, a fost ucenicul Sfântului Antonie de la Lavra Peșterilor. A vindecat oamenii cu rugăciune și cu leacuri din ierburi. Așa l-a vindecat și pe cneazul Vladimir Monomahul, Agapit câștingându-și astfel renumele.
IUSTIN IUSTINIAN IUSTINA – Sfântul Iustin Martirul și Filosoful. S-a născut în părțile Siriei Palestinei, la hotarele Samariei, în cetatea care la început se numea Sihem, iar ulterior s-a numit Neapolis Flavie.
ARITON ARI ARIA ARETHA – Sfântul Mucenic Hariton
VALERIAN VALERIA VALERY – Sfântul Mucenic Valerian
2 Iunie
IOAN IONUȚ IOANA OANA – Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. S-a născut în Trapezunt (Asia Mică), în jurul anului 1300. Sfântul Ioan își câștiga existența făcând negoț împreună cu tatăl său. Vindeau icoane, smirnă, mătăsuri de proveniență bizantină și cumpărau grâu, vite, miere sau alte roade ale pământului.
NICHIFOR NICHI – Sfântul Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului
3 Iunie
PAULA PAUL – Sfânta Muceniță Paula fecioara
LUCHIAN LUCIAN LUCIANA DIONISIE CLAUDIU CLAUDIA – Sfântul Mucenic Luchilian şi cei patru tineri împreună cu el: Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie
4 Iunie
FILIP ATAL – Sfinții Mucenici: Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel
SOFIA SOFIANA – Sfânta Cuvioasă Sofia. Și-a vândut tot ceea ce deținea, chiar dacă nu era foarte înstărită, cu scopul de a-i ajuta pe orfani, pe văduve și pe cei nevoiași. În acest fel, hrana ei cea de toate zilele era compusă doar din pâine și apă.
MARIA ANA-MARIA MARTA – Sfintele Mironosițe Maria și Marta, surorile Dreptului Lazăr. După Înălțarea Domnului, Lazăr a pornit la vestirea Evangheliei. Cele două Surori l-au însoțit, fiind în permanență alături de dânsul.
5 Iunie
IOAN IOANA – Sfântul Ioan de Valaam. S-a născut în data de 14 februarie 1873, în satul Gubka. În Iunie 1910 a fost făcut călugăr la Mănăstirea Valaam, de lângă Sankt Petersburg. Canonizarea a avut loc în Iunie 2019, la Mănăstirea Noul Valaam, din Finlanda.
LEON LEONID LEO LEONA – Sfântul Mucenic Leonid. Era un important cetățean al Alexandriei și un învățat filosof creștin. A avut șapte copii. Fiul său cel mai mare a ajuns un cărturar creștin atât de vestit, încât Sfântul Leonid era deseori numit doar „tatăl lui Origen”.
APOLONIA – Sfântul Mucenic Apolon
ARI ARIAN ARIANA – Sfântul Mucenic Arie
GEORGE GEO GEORGIANA – Sfântul Mucenic Gheorghe
IRINEL IRINA IRINUCA – Sfântul Mucenic Irineu
Vezi și sugestii de nume pentru gemeni:
Cele mai frumoase nume de gemene. 12 sugestii de nume adorabile pentru fetițe gemene
Cele mai potrivite nume de gemeni pentru băieți. 12 sugestii interesante de nume pentru frați gemeni
12 cele mai frumoase și mai potrivite NUME de GEMENI – Fată & Băiat
6 Iunie
ILARION ARION ILARIA ARIA LARA – Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Dalmaților. S-a născut în jurul anului 773, din părinți credincioși. S-a călugărit la vârsta de 20 de ani, în Mânăstirea Xirochipiu, din Constantinopol. Ulterior, a ajuns starețul Mânăstirii Dalmat.
VALERIAN VALERIA VALERY – Sfânta Muceniță Valeria
VISARION ARION ARIANA ARIONA – Sfântul Cuvios Visarion. A dus o viață atât de smerită și modestă, încât i-a fost comparată cu cea a păsărilor. Înalța rugăciuni și îl slăvea necontentit pe Dumnezeu.
7 Iunie
MARCELIN MARCEL MARCELINA MARCELA CELA CELINA SELINA – Sfântul Marcelin, Episcopul Romei
ZENAIDA AIDA – Sfânta Muceniță Zenaida
SEBASTIANA TIANA SEBASTIAN TIANU BASTI SEBI – Sfânta Cuvioasă Sebastiana
TEODOT TEODOR TEODORA – Sfântul Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei. Sub chipul de cârciumar, lucra apostolește în taină exact ca un episcop, iar prin învățăturile și sfăturile sale de Dumnezeu dăruite, îndruma oamenii spre credință.
ANTIM – Sfântul Cuvios Antim, preotul
8 Iunie
MARCIAN MARCIANA NICANDRU ANDRU ANDRA – Sfinții Mucenici Nicandru și Marcian
CALIOPE PIA KALIA – Sfânta Muceniță Caliopia
9 Iunie
DAVID DAVIDA – Sfântul David din Gareji, Georgia. Este unul din cei 13 Părinți asirieni, ce au fost trimiși în Georgia ca să predice Sfânta Evanghelie.
MARIA MARIANA MARIAN – Sfânta Muceniță Maria
TECLA – Sfânta Muceniță Tecla
AMNA MARIAMNA – Sfânta Muceniță Mariamni
MARTA MARTHA – Sfânta Muceniță Marta
ENATA – Sfânta Muceniță Enata
10 Iunie
TIMOTEI TIM TIMEEA – Sfântul Sfințit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei
ALEXANDRU ALEX ALEXANDRA SANDRA ANDRA – Sfântul Mucenic Alexandru
ANTONINA ANTONIA TONI ANTONIO – Sfânta Muceniță Antonina
Citește și despre: La noi în familie e primavară mereu, cea mică are nume de floare! 20 de nume de fete, cu culoare si parfum special
11 Iunie
LUCA – Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei
GAVRIL GABRIEL GABRIELA – Sfântul Cuvios Gavriil din Kapsala. A avut privilegiul să-l găzduiască în chilia sa pe Arhanghelul Gavriil, care i s-a arătat sub chipul unui călugăr. Și i-a ascultat îngerului cântarea „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu…”
12 Iunie
PETRU PETRE PETRA PETRONELA – Sfântul Cuvios Petru Athonitul. A trăit zeci de ani izolat de lume, luându-și din natură strictul necesar vieții de zi cu zi. Nimic nu-i trebuia, doar credință și dragoste față de Dumnezeu.
13 Mai
ACHILINA – Sfânta Muceniță Achilina. Cele de o vârstă cu ea o întrebau: „Tu pe care Dumnezeu îl cinstești?”. Iar ea răspundea: „Pe Unul Dumnezeu, care a făcut cerul și pământul, marea și toate cele”.
ALEXANDRA SANDRA ALEXA – Sfânta Alexandra, Stareța și Întemeietoarea Mănăstirii Diveevo. Însuşi Sfântul Serafim de Sarov povestea așa despre Maica Alexandra, încă din timpul vieţii ei, cu un profund respect: „Îmbrăcămintea ei era modesta, şalul vechi, iar ochii, mereu înlăcrimaţi. Până în ziua de astăzi îi sărut urmele picioarelor sale”
14 Iunie
ELISA – Sfântul Proroc Elisei. La îndemnul lui Dumnezeu, a fost numit proroc de către Sfântul Ilie.
IUSTIN IUSTINA – Sfântul Iustin Popovici
15 Iunie
AMOS – Sfântul Proroc Amos
AUGUSTIN AUGUSTA – Fericitul Augustin. El rămâne dascălul fără de asemănare al întregului Occident creștin.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
16 Iunie
MARC – Sfântul Sfinţit Mucenic Marcu, Episcopul Apoloniadei
MOISE – Sfântul Moise de la Optina. Și-a dedicat toată existența slujirii celor din jur. Minunea vieții și slavei sale a fost însăși Optina, înfloritoare și preamărită, devenită de fapt centrul vieții duhovnicești a Rusiei.
17 Iunie
SALVA SALVADOR – Sfântul Mucenic Salva din Akhaltsikhe, Georgia. Provenea dintr-un neam de prinți. Era înzestrat cu multe virtuți, dar mai ales se remarca prin marea lui vitejie.
ISMA ISMAIL – Sfântul Mucenic Ismail
FELIX – Sfântul Mucenic Felix
18 Iunie
LEON LEO LEONTIN LEONA LEONTINA – Sfântul Mucenic Leontie. Născut în Elada, a dus o viața în deplină curățenie morală, exact ca un desăvârșit creștin.
TEODOR THEO TEODORA – Sfântul Mucenic Teodul
19 Iunie
PAISIE – Sfântul Cuvios Paisie cel Mare. A trăit cu frica lui Dumnezeu, odată cu înaintarea în vârsta primind din ce în ce mai multe înzestrari divine.
20 Iunie
CALIST CALISTA KALIA ALIS – Sfântul Ierarh Calist, Patriarhul Constantinopolului. Este cunoscut și ca scriitor duhovnicesc, lucrările sale apărând în Filocalia alături de cele ale bunului său prieten Ignatie din Xanthopoulos.
NICOLAE NIC NICOLETA NICOLLE – Sfântul Nicolae Cabasila. De formatie umanist, a știut să arate că unirea cu Hristos reprezintă ținta vieții spirituale a fiecărui creștin, nu doar a călugărilor retrași în pustiu, departe de lume și de obligațiile ei.
CITEȘTE ȘI: Nume de rege și regină, principe și principesă pentru copii inspirate din Familia Regală a României
21 Iunie
IULIAN IULIANA IULIA – Sfântul Mucenic Iulian din Tars
AFRODITA – Sfântul Mucenic Afrodisie. Era din ţara Ciliciei. Încă din copilărie, a crezut și i s-a închinat lui Hristos.
22 Iunie
GRIG GRIGORE – Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești. Născut la București în 1765, a fost mitropolit al Țării Românești, între anii 1823-1834.
EUSEBIU SEBI – Sfântul Sfințit Mucenic Eusebiu, Episcopul Samosatelor
ZENON – Sfântul Mucenic Zenon
ZINA – Sfântul Mucenic Zina
23 Iunie
AGRIPINA – Sfânta Muceniță Agripina. Sufletul ei vindeca toate bolile și îi scăpa de păcate pe toți cei ce aveau credință, astfel că toate neputințele dispăreau odată cu sfintele ei rugăciuni și prin puterea lui Hristos.
ARIS – Sfântul Mucenic Aristocleu, preotul. A fost preot în orașul Tamasa, din insula Cipru.
24 Iunie
IOAN IOANA SANZIANA – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele – Drăgaica). S-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a neamului lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Evenimentul a fost anunțat de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Rolul lui Ioan nu a fost doar de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și de a-L descoperi omenirii drept Mesia, Fiu al lui Dumnezeu.
ATANASIE ANISIA – Sfântul Atanasie din Paros
25 Iunie
LIVIA OLIVIA LIVIANA LIVIU – Sfânta Muceniță Livia
DIONISIE DENIS DENISA – Sfântul Cuvios Dionisie. Acest minunat părinte era din hotarele Castoriei, dintr-un sat denumit Corison. Părinții lui erau oameni buni, credincioși, harnici, muncitori.
RONIA RONA FEVRONIA BRONIA VERONA – Sfânta Mare Muceniță Fevronia. Și-a dedicat viața credinței în Dumnezeu. Modestă, smerită, se mulțumea cu foarte puține lucruri, postea și se ruga mult.
PETRU PETRA PETRUTA – Sfântul Petru, Cneaz de Murom. A fost cel de-al doilea fiu al Cneazului Vladimirovici de Murom. În anul 1203, după moartea fratelui său, Petru a moștenit tronul din Murom.
26 Iunie
IOAN IOANA IONELA – Sfântul Ierarh Ioan, Episcopul Goției. După moartea împăraților păgâni, s-a dus la Constantinopol și, vorbind cu împărăteasa Irina, a propovăduit credința ortodoxă.
DAVID – Sfântul Cuvios David din Tesalonic. Încă de când era copil, a ales sa trăiască departe de lume, slăvindu-L pe Dumnezeu.
27 Iunie
SAM SAMSON SAMIA – Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini. Născut în Roma antică, provenea dintr-o familie foarte înstărită. Îi vindeca pe cei bolnavi, acest dar fiindu-i dat de Dumnezeu pentru marea credință pe care o avea.
IOANA OANA – Sfânta Ioana Mironosița
28 Iunie
SERGHEI SERGIU SERGIANA – Dreptul Serghie Magistrul (secolul al IX-lea)
PAPI – Sfântul Mucenic Papia
29 Iunie
PETRU PAVEL PETRA PETRONELA – Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sfântul Petru a fost fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, născut în Betsaida din Galileea. Numele său iudeu era Simon. A propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Roma. Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. S-a convertit la creștinism și a primit botezul de la Anania, episcopul Damascului. A pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură.
30 Iunie – Soborul Sfinților 12 Apostoli
PETRU PETRA – Sfântul Apostol Petru, mai marele apostolilor, cel mai credincios în Domnezeu şi cel mai mare mărturisitor al numelui Său cel Sfânt.
ANDREI ANDREEA – Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. A avut mare credință în Dumnezeu, Cel care iartă păcatele lumii. Era fratele Sfântului Apostol Petru, pe care l-a şi adus la Hristos.
IACOB – Sfântul Apostol Iacov, fiul lui Zevedeu, era fratele Sfântului Ioan, care a văzut minunea Schimbării la Faţă a Domnului, în Muntele Tabor.
IOAN IOANA – Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a fost apostolul cel mai iubit al Domnului, care s-a rezemat pe pieptul Lui şi a stat lângă Sfânta Cruce cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. EI s-a învrednicit a se numi fiu al Maicii Domnului.
FILIP – Sfântul Apostol Filip era din aceeaşi cetate cu Petru şi cu Andrei. Cunoștea învățaturile cărţilor prooroceşti şi a Legii celei vechi.
VARTOLOMEU BARTOLOMEU BART – Sfântul Apostol Vartolomeu era de neam din Galaad. El a propovăduit Evanghelia mai întâi în Siria şi în Asia de sus, uneori împreună cu Sfântul Filip, iar alteori, singur, ajutat câteodată şi de Sfântul Ioan.
TOMA – Sfântul Apostol Toma, care s-a numit şi „geamăn”, era din Paneiada, cetatea Galileei. Din cauza îndoielilor, el a fost acela care a pipăit rănile Domnului după învierea Lui, pentru a se convinge de existența vieții veșnice.
MATEI – Sfântul Apostol Matei, fratele lui Iacov al lui Alfeu, a fost adus la apostolie de la vamă. El a fost primul scriitor al vieţii lui Hristos, scriind Sfânta Evanghelie în limba evreiască.
IACOV IACOB – Sfântul Iacov al lui Alfeu, a fost fratele Sfântului Apostol Matei şi a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu în diferite ţări şi la felurite popoare pagâne.
SIMON SIMONA – Sfântul Apostol Simon, cel din Cana Galileei, la a cărui nuntă Iisus Hristos a prefăcut apa în vin, a binevestit cuvântul mântuirii în Mauritania şi în Africa.
MATIA MATTHIAS MATEO – Sfântul Matia, care s-a numărat în rândul Sfinţilor Apostoli, în locul lui Iuda vânzătorul, a propovăduit Cuvântul lui Hristos în Etiopia.
PAVEL – Sfântul Apostol Pavel care a fost chemat de Hristos la apostolie, cel mai târziu decât toţi, L-a propovăduit pe El înaintea neamurilor şi împăraţilor, începând de la Ierusalim până la Roma, fiind învăţătorul multor popoare.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Citește și despre: Nume de băieți inspirate din calendarul creștin-ortodox, sugestii deosebite dar mai rar întâlnite
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.