Alegerea modului de hranire a bebelusului iti apartine in totalitate. Inainte de a te decide asupra unuia dintre ele, informeaza-te si afla din timp care sunt avantajele si dezavantajele hranirii la san sau cu lapte formula.
Indiferent de marimea sau forma sanilor vei fi pregatita pentru alaptare. Daca se va intampla ca mameloanele sa fie plate sau sa se infunde, cu putin ajutor de specialitate vei depasi si acest momente neplacute care pot aparea in timpul alaptarii. Unele femei insusesc tehnica alaptarii mai repede, altora le sunt necesare cateva saptamani. Merita sa ai rabdare si sa nu te descurajezi deoarece bebelusul tau are numai avantaje.
Iata cele mai importante avantaje ale laptelui matern pentru bebelusilor alaptati:
1. Asupra sistemul imunitar.
Laptele de mama ajuta la maturizarea sistemului imunitar. Primul lapte al mamei, colostrul denumit si „primul vaccin” este foarte bogat in anticorpi ce il va feri de multe infectii. Copii alaptati raspund mai bine la vaccinari si trec usor peste reactiile adverse. Riscul de dezvoltare a unei forme de cancer in copilarie este scazut.
2. La nivelul tegumentului.
Copiii alaptati dezvolta mai putine eczeme de tip alergic la nivelul pielii.
3. La nivelul articulatiilor si muschilor.
Artrita juvenila reumatoida este mai putin intalnita la copii care au fost alaptati.
4. Asupra tubului digetiv.
Copiii alaptati se constipa sau fac diaree rar. Flora lor este bogata in bacterii benefice ce ii apara de infectii gastrointestinale.
Alaptarea exclusiva pe o perioada de cel putin 6 luni reduce riscul de aparitie a alergiilor alimentare. De asemenea se reduce riscul de aparitie a bolii Crohn, a colitei ulcerative si a altor boli autoimune in perioada vietii de adult.
5. Tractul urinar.
Rar apar infectii urinare in randul copiilor alaptati.
6. Asupra rinichilor.
Cu mai putina sare si mai putine proteine, laptele matern este mai usor de tolerat de rinichii inca imaturi ai bebelusului.
7. Asupra creierului.
Diversele tipuri de grasimi prezente in laptele matern asigura o dezvoltare optima a creierului si a tesutului nervos a bebelusului.
8. Sistemul endocrin.
Risc redus de aparitie a diabetului.
9. La nivelul gurii si dintilor.
Exista un risc redus de aparitie a afectiunilor gingivale si dentare in cazul copiilor alaptati mai mult de un an. Muschii fetei sunt de asemenea mai bine dezvoltati ca urmare a suptului. Usoarele modificari ale gustului laptelui matern pregatesc copiii pentru acceptarea unei game variate de alimente solide.
10. Asupra aparatul respirator.
Este putin probabil ca bebelusii alaptati la san probabil sa dezvolte infectii severe ale tractului respirator superior sau pneumonii.
11. Asupra inimii si aparatului circulator.
Se pare ca acei copii care au fost alaptati pe o perioada mai lunga de timp au colesterolul redus la vartsa adulta. De asemenea ritmul cardiac este mai redus la copiii alaptati.
Ai auzit spunandu-se peste tot si o spunem si noi inca o data. Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelusi!
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Despre Alaptare
Tot ce trebuie sa stii despre colostru
Alaptarea si vitamina D
10 sfaturi pentru ca alaptarea sa fie mai usoara la inceput
Bebelusul primeste suficient lapte ?
Cum se produce laptele matern
Compozitia laptelui de mama
Alimentatia mamei care alapteaza
Cum sa alaptezi cu succes ?
Pozitii de alaptat
Cum sa previi posibilele neplaceri cand alaptezi ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.