Cu privire la laptele matern toata lumea stie, sau ar trebui sa stie ca este alimentul ideal pentru nou-nascut si ca alaptarea nu este doar sursa de hrana ci si de anticorpi, confort, atasament puternic intre mama si copil. Sa vedem insa ce descoperiri inedite si recente s-au facut in legatura cu laptele matern, lucruri care inca nu sunt suficient de stiute.
Lactatia este declansata de o “cadere” a hormonilor
Se crede ca femeile insarcinate sunt “incarcate” de hormoni, insa cand nasterea se produce are loc o “cadere” puternica a acestora, lucru care permite activarea prolactinei, cea care le transmite glandelor mamare ca este timpul sa produca lapte.
Alaptarea previne riscul obezitatii infantile
Aceasta concluzie are la baza un studiu al copiilor alaptati, condus in paralel cu un studiu al copiilor hraniti cu biberon. S-a remarcat faptul ca bebelusii hraniti cu biberonul, indiferent daca cu lapte praf sau lapte matern muls sunt mai inclinati spre a manca mai mult decat au nevoie, nedandu-si seama cand sunt cu adevarat plini, ceea ce ar duce la continuarea unui comportament alimentar neadecvat si la varsta prescolara, respectiv la riscul obezitatii infantile.
Compozitia laptelui matern se schimba in permanenta
Atat pe parcursul aceleiasi alaptari, de la un moment la altul, cat si de-a lungul unei zile, de aceea o mostra de lapte luata de la o mama spre a fi analizata dimineata nici macar nu va semana cu mostra luata de la aceeasi mama seara. Acesta este unul dintre motivele pentru care nici nu se recomanda analiza laptelui matern pentru a se vedea daca are nutrientii necesari, fiindca oricum nu ar fi o analiza relevanta si in al doilea rand laptele matern este alimentul perfect pentru copil, fara indoiala.
Fiecare mamelon are 15-20 de mici deschizaturi care elibereaza laptele matern
Chiar daca pare ca iese dintr-o singura deschizatura, de fapt pe mamelon exista in jur de 20 de deschizaturi foarte fine prin care iese laptele matern.
Alaptarea nu produce lasarea sanilor, ci sarcina si sutienele nepotrivite
Ideea ca sanii se lasa din cauza alaptarii este un mit deosebit de propagat si in care crede multa lume, multe femei alegand din start sa nu isi alapteze copiii “ca sa nu isi strice sanii”.
Insa cea care produce schimbarile in sani care vor duce la lasarea lor este sarcina si tocmai ca studiile arata ca cu cat mai repede opresti alaptarea in speranta de “a-ti salva sanii” cu atat ei vor aparea mai “goi” si deci mai lasati. De asemenea sutienele nepotrivite slabesc muschii pieptului si atrofiaza ligamentele.
Laptele matern nu “seaca” niciodata brusc, ci exista factori care pot scadea productia lactate pana la disparitie, in timp
Multe mame afirma ca au alaptat X luni iar apoi pur si simplu “nu au mai avut lapte”. Alte mamici spun ca “le-a secat” laptele in urma unei suparari mari. De fapt indiferent de circumstante este imposibil ca productia de lapte matern sa inceteze brusc, de pe o zi pe alta. Ea scade in urma unor greseli in alaptare precum alaptarea la program, suplimentarea cu lapte praf, folosirea suzetei.
Media universala a intarcarii naturale este de 4 ani
Desi in societatea moderna se traieste cu impresia ca un copil nu are nevoie sa fie alaptat mai mult de cateva luni, un an sau doi ani, studiile antropologice arata ca intarcarea naturala a omului poate surveni intre 2 si 7 ani, cu o medie de 4 ani.
Laptele matern poate actiona ca un calmant, anestezic deoarece contine endorfine
Multe mame au constatat ca actul alaptarii reduce durerile copilului care s-a lovit, a trecut recent printr-un vaccin, sufera din cauza eruptiei dentare sau are alt disconfort.
Acest lucru nu se datoreaza doar faptului ca actul alaptarii este o sursa de alin ci si faptului ca laptele matern contine endorfine, substante care reduc durerea.
Acesta este, spre exemplu, unul dintre motivele pentru care copiii alaptati trec in general mult mai usor peste eruptiile dentare si motivul pentru care ei cer sa suga de nenumarate ori, zi si noapte, refuzand solidele, in perioada in care le mai apare cate un dinte.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.