Lumea se concentreaza in general asupra schimbarilor pe care intarcarea le aduce pentru bebelus. Insa si mamele trec prin procese fizice si afective care merita atentie! Iata la ce trebuie sa te astepti atunci cand decizi sa intarci! Intarcarea blanda este cu siguranta preferabila oricarui alt tip de intarcare. Dar cum uneori nu este posibila, mamele trebuie sa stie si ce se va intampla in primele zile dupa ce au decis sa isi intarce brusc copilul. Astfel, vor fi pregatite pentru schimbarile la care nu se asteptau.
Momentul si tipul de intarcare sunt alegeri personale ale fiecarei mame. Cercetarile au demonstrat ca intarcarea blanda, sau treptata, este cea mai buna metoda, atat pentru mama cat si pentru copil. Dar aceasta metoda necesita timp si rabdare, si nu mereu este posibil ca mamele sa o aplice. Totusi intarcarea nu este o schimbare majora doar pentru copil, ci si pentru mama. Implicarea mamei a fost atat fizica cat si afectiva, iar momentul intarcarii o poate gasi nepregatita, chiar daca decizia i-a apartinut.
Mamicile se asteapta la o serie de schimbari fizice, odata cu intreruperea alaptarii, dar majoritatea sunt absolut suprinse de schimbarile emotionale care insotesc procesul. Pentru ce trebuie sa fii pregatita:
Intarcarea pentru mama – Schimbari de dispozitie
Adesea mamicile recunosc ca intarcarea le face sa se simta triste. Majoritatea recunosc ca au plans la gandul incheierii unei etape. Daca aceste sentimente negative devin foarte intense sau dureaza mai mult de cateva saptamani, ar fi bine sa apelezi la ajutorul unui profesionist. Schimbarile de dispozitie pot fi declansate hormonal, prin scaderea brusca a nivelului de prolactina si oxitocina secretate de organism. Avand in vedere ca prolactina are ca efect o stare de calm si de relaxare, iar oxitocina este cunoscuta ca hormonul iubirii, este clar de ce scaderea concentratiei celor doi hormoni te poate face sa te simti trista.
Chiar si mamele care opteaza pentru intarcarea blanda marturisesc ca se confrunta uneori cu senzatii de tristete si de pierdere. Ele sunt obisnuite ca alaptarea sa creeze un sentiment de apropiere si intimitate cu bebelusul, iar renuntarea la aceste momente le lasa descumpanite. Pana la urma, o etapa importanta din viata ta si a copilului tau tocmai s-a incheiat. Insa apropierea afectiva dintre voi se poate manifesta si in numeroase alte moduri! CITEȘTE ȘI: În total am alăptat 6 ani, 2 copii
Secretia lactata va continua o perioada
Multe dintre femei observa cu uimire ca si la ceva timp dupa intarcare, atunci cand strang mamelonul, din el ies 1-2 picaturi de lapte. La mamele care au alaptat mult timp, poate dura cateva luni pana cand sanul inceteaza sa mai produca. Avand in vedere ca secretia de lapte se autoregleaza in functie de cerere, este evident de ce incercarile de a goli sanul nu sunt deloc indicate in acest caz. In primele zile dupa intarcare, va trebui sa scoti suficient lapte cat sa detensionezi sanul, ulterior, daca sanul nu mai devine tensionat, este bine sa il lasi in pace si sa incetezi mulsul. Astfel, laptele va scadea de la sine, pana cand secretia lactata va fi complet intrerupta.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Înțărcare BLÂNDĂ | Sfaturi pentru înțărcare FĂRĂ traume
Angorjare, canale infundate si mastita
Majoritatea femeilor cred ca acestea sunt probleme caracteristice inceputului alaptarii, si se simt in afara pericolului daca au alaptat deja o buna perioada cu succes. Din pacate, in cazul intarcarii bruste, lucrurile nu stau chiar asa. Intarcarea treptata are ca avantaj faptul ca secretia de lapte se diminueaza treptat, insa in intarcarea brusca, sanul este obisnuit sa produca lapte la un anumit nivel, si brusc acest lapte ramane depozitat in san.
Asadar, angorjarea, infundarea unui canal galactofor sau, in cazuri mai rare, mastita sunt complicatii care pot sa apara. Pentru a evita aceste situatii, mulge atat cat sa detensionezi sanii, dar nu insista. Daca deja s-a infundat un canal, sau daca ai un inceput de mastita, este important ca in ciuda durerii sa masezi sanul viguros si sa elimini cat mai mult lapte, pentru a impiedica formarea unui abces. Odata situatia revenita la normal, vei renunta la muls.
Intarcarea pentru mama
Revenirea menstruatiei este o alta consecinta a intarcarii. Majoritatea mamelor nu au menstruatie cat timp alapteaza exclusiv. Odata ce alaptarea este intrerupta sau rarita, exista sanse mari ca menstruatia sa revina. Sanii vor reveni la marimea dinainte de sarcina. Nu neaparat si la acelasi tonus! Procesul poate dura si cateva luni, este adevarat, deci sa nu te astepti la schimbari radicale bruste. CITEȘTE ȘI DESPRE: Până la ce vârstă este recomandată alăptarea?
Tu cum ai intarcat micutul? La ce varsta?
Pentru ce metoda de intarcare ai optat si cum a fost pentru tine aceasta experienta?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
CITEȘTE ȘI:
ABC-ul alăptării
Nașterea vaginală