Sangerarile lunare nu sunt cel mai placut aspect al faptului ca esti femeie, dar parca iti dau un sentiment de siguranta ca totul functioneaza bine acolo, inauntru. Sa vedem deci cand te poti astepta la prima menstruatie dupa nasterea bebelusului. Prima menstruatie de dupa nastere este un eveniment nu foarte dorit sau asteptat de majoritatea femeilor.
Cand ar trebui sa-mi vina prima menstruatie dupa nastere?
Singura regula este ca nu exista nici o regula. Prima menstruatie poate sa apara imediat ce s-a incheiat eliminarea lohiilor sau la mai mult de un an de la nastere. Niciunul dintre cazuri nu are vreo semnificatie patologica.
Menstruatia se declanseaza atunci cand organismul se apropie de starea de echilibru hormonal pe care o avea inainte de sarcina. Aceasta revenire poate dura mai mult sau mai putin timp, in functie de numerosi factori, dintre care probabil cel mai mare impact il are alaptarea.
Legatura intre alaptare si revenirea menstruatiei dupa nastere
Alaptarea este determinata de cantitatea crescuta dintr-un hormon denumit prolactina. Este acelasi hormon al carui exces se numara printre cauzele sindromului ovarului polichistic. Fiziologic, inca din ultima perioada de sarcina, prolactina se secreta in cantitate crescuta, ea fiind cea care declanseaza si intretine secretia lactata. Insa tot ea este responsabila si de cantitatea redusa de estrogeni secretata in aceasta perioada. Atunci cand prolactina are concentratii crescute in organism, ea are capacitatea de a inhiba ovulatia. De aceea, in primele luni dupa nastere majoritatea femeilor nu au menstruatie. Pe masura ce cantitatea de prolactina se reduce, organismul va reveni la concentratia normala de estrogeni care declanseaza ciclurile ovulatorii. Prin urmare, se considera ca frecventa cu care alaptezi joaca un rol important in influentarea momentului aparitiei primei menstre.
In multe cazuri, eliminarea din program a meselor de noapte coincide cu aparitia menstruatiei. De asemenea, acest moment este grabit daca bebelusul suge in timpul zilei doar o data la 4 ore sau mai mult. Introducerea primei mese de solide exclusiv de asemenea accelereaza momentul. CITEȘTE ȘI: Relația de cuplu în timpul alăptării
Ai observat ca bebelusul e un pic mai agitat, sau ca productia ta de lapte scade intr-o anumita perioada a lunii? Ti-a trecut prin cap ca acest aspect poate fi legat de menstruatie? Nu esti singura. Exista multe mame care alapteaza si care trec exact prin aceleasi simptome. De ce se intampla asta si care este legatura dintre menstruatie si alaptare. Ciclul menstrual produce schimbari in organismul tau, dar stiai ca el poate influenta si alaptarea? Iata cum! Citește pe larg despre: Menstruația și alăptarea. Bebe e mai agitat iar producția de lapte matern scade
Alaptarea nu este o metoda contraceptiva sigura!
Ceea ce trebuie sa retii este ca, contrar opiniei multora, alaptarea nu este o metoda contraceptiva. Si nici absenta menstruatiei nu inseamna ca te afli la adapost de pericolul unei sarcini. Si spunem pericol, deoarece medicii obstetricieni sunt de acord ca este bine sa treaca macar un an de la nastere inainte sa ramai iar insarcinata, pentru ca organismul sa aiba timp sa se refaca. In cazul in care ai nascut prin cezariana, recomandarea va fi sa astepti macar 2 ani. Asadar, daca faci sex neprotejat poti ramane insarcinata inainte sa fi avut prima menstruatie dupa nastere.
Unele voci sustin ca atata timp cat nu ai avut inca prima menstruatie, alaptezi exclusiv si nu trec mai mult de 4 ore intre doua alaptari, esti in siguranta. Parerea noastra si a multor medici este ca e mai sigur sa nu te bazezi doar pe asta, caci o sarcina survenita la mai putin de 6-8 luni de la nasterea anterioara poate fi riscanta atat pentru tine cat si pentru viitorul copil.
Este un mit că mama care alăptează nu poate rămâne însărcinată. Alăptarea te face mai puțin fertilă, mai ales în primele luni de alăptat, dar nu infertilă. Chiar dacă nu ai menstruație, asta nu înseamnă că organismul tău nu produce ovule. Iar dacă ovulația se produce, înseamnă că ești fertilă. Hai să vedem unde a luat naștere acest mit! Citește pe larg despre: Este un MIT că mama care alăptează NU poate rămâne sau rămâne mai greu însărcinată
Exista de asemenea mitul ca, odata venita prima menstra, cantitatea de lapte va scadea considerabil, laptele nu va mai fi bun, bebelusul il va refuza. Chiar daca poate exista o variatie cantitativa oarecare a cantitatii de lapte, ea nu mai depinde doar de stimularea hormonala ci si de stimularea sanului de catre bebelus.
Asadar in niciun caz nu vei pierde laptele pentru ca ai din nou menstruatie. Dovada sunt femeile care alapteaza pana la 2 ani sau chiar si mai tarziu. De asemenea, trebuie sa stii ca te poti astepta ca fluxul de sange sa fie mult mai abundent decat erai obisnuita, in primele 2-3 luni de la revenirea menstruatiei. Acesta nu este un motiv de ingrijorare, atata timp cat cantitatea de sange ramane totusi in limite rezonabile.
CITEȘTE ȘI: De ce proaspetele mămici NU au chef de … Înseamnă oare că NU mai te iubește?
Tie la cat timp dupa nastere ti-a revenit menstruatia dupa nastere?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.