Dupa nastere, fie ea naturala sau prin cezariana, uterul se „curata”. Totusi, eliminarea lohiilor dupa nasterea prin cezariana poate avea cateva „particularitati”.
Avand in vedere faptul ca la nasterea prin cezariana medicul are acces direct in interiorul uterului, cazurile in care placenta nu este scoasa in intregime sunt rare. In timpul operatiei, medicul va curata resturile de tesut si va aspira mare parte din sangele din uter.
De aceea, la majoritatea femeilor care au nascut prin cezariana, lohiile sunt in cantitate mai mica decat ar fi dupa o nastere vaginala. In general, in primele cateva zile dupa operatie, fluxul de sange este comparabil cu cel din primele zile ale unei menstruatii abundente.
Vei observa ca atunci cand alaptezi ai si contractii uterine mai puternice si mai dese, iar fluxul de sange creste. Acest lucru se datoreaza faptului ca in timpul alaptarii creste secretia unui hormon numit ocitocina, care determina uterul sa se contracte.
Incet, in zilele urmatoare, sangerarea va fi mult mai putin abundenta. Este posibil chiar sa se opreasca pentru cateva ore si apoi sa porneasca iar.
Care este culoarea normala a lohiilor?
Pe masura ce zilele trec, lohiile nu vor mai avea culoarea rosie ci vor deveni roz sau maronii, asemeni sangerarii din ultimele zile ale menstruatiei.
In cazul in care cantitatea de lohii a fost mica de la inceput, este posibil ca in zilele urmatoare sa elimini si cateva cheaguri de sange mai mici, sau sa ai momente in care brusc se elimina deodata o cantitate mai mare de sange, pentru ca apoi lohiile sa se opreasca iar pentru mai multe ore.
Inainte de a disparea complet, lohiile capata o culoare alba-galbuie, asemanatoare secretiei vaginale normale, doar ca sunt mai abundente decat aceasta.
Cat dureaza eliminarea lohiilor dupa cezariana?
In principiu, eliminarea lohiilor este considerata normala timp de 6 saptamani dupa nastere, dar de multe ori, dupa cezariana, ea se opreste mai devreme.
In unele cazuri, o hipocontractilitate uterina poate determina prelungirea acestei perioade pana la 8 saptamani, insa in acest caz este imperativ sa te consulte un medic pentru a evalua starea ta de sanatate.
Este obligatoriu sa ceri ajutor medical in cateva situatii:
- Daca lohiile redevin de culoare rosie aprinsa;
- Daca lohiile au un miros neplacut – aceasta indica existenta unei infectii;
- Daca sangerarea redevine abundenta, umpland mai mult de un tampon absorbant pe ora;
- Daca elimini cheaguri de sange de dimensiunea unei mingi de golf sau mai mari;
- Daca ai febra, frisoane sau dureri in partea de jos a abdomenului.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.