Va prezentam 2 retete pe baza de fructe in combinatie cu orez sau biscuiti care pot fi oferite dupa varsta de 6 luni a copilului.
Orez cu mere coapte
Ingrediente – 2 porții
Preparare: 40 de minute / Dificultate mică
100 g orez; 2 mere mai mici; 2 lingurițe lapte formulă nepreparat
Mod de preparare
Mai întâi, speli merele, le usuci cu prosoape absorbante și le pui la copt până când se înmoaie.
Pui orezul spălat bine la fiert în 300 ml de apă clocotită și-l lași până când bobul este moale.
Alegi miezul merelor coapte și-l pui într-un blender împreună cu orezul fiert și laptele formulă. Mixezi până când obții o cremă. Pentru copiii mai mari care pot mânca și bucățele, un măr îl poți tăia cubulețe și amesteca în orezul mixat.
Sfaturi pentru mami
Merele sunt o sursă importantă de vitamina C, vitamina A, acid folic, fibre și potasiu. Se află printre primele fructe care se dau bebelușului. Deși mulți nutrienți din mere se află în coajă, aceasta nu apoate fi dată niciodată bebelușilor. Citeste mai multe despre introducerea marului la bebelusi
SFATUL MEDICULUI „Se poate oferi şi sugarilor cu enterocolită dacă formula de lapte nu conţine lactoză. Deşi scade cantitatea de vitamine prin gătire, acest preparat conţine minerale şi zaharuri importante în maturarea tubului digestiv.“ Dr. Baranga Lucica, medic specialist pediatrie
Piure de gutuie cu biscuiti
Ingrediente – 2 porții
Preparare: 40 de minute / Dificultate mică
1 gutuie potrivită; 3 biscuiți fără gluten pentru bebeluși
Mod de preparare
Cureți gutuia de coajă și de semințe, o tai cubulețe și o pui la fiert în apă clocotită cât să acopere bucățile de gutuie. Lași să fiarbă până când se înmoaie bine, după care scurgi și păstrezi zeama în care au fiert.
Pui bucățile de gutuie într-un blender împreună cu biscuiții măcinați și mixezi până când obții un piure fin. Răstorni piureul într-un castron și adaugi câte puțină zeamă în care au fiert gutuile până când ajungi la consistența dorită. Lași piureul să se răcorească și îl servești.
Sfaturi pentru mami
Gutuia poate fi introdusă în alimentația bebelușului de la 6 luni, în funcție de sezon (este de preferat să se dea bebelușului fructe autohtone, de sezon, și nu cele din import). Ea conține vitamina C, provitamina A, complexul B, vitamina E, fosfor, fier, sodiu și potasiu. Cele mai bune metode de preparare sunt prin fierbere sau coacere.
SFATUL MEDICULUI „Particularitatea gutuii este conținutul ridicat de fibre care este de două-trei ori mai are decât al oricărui alt fruct. Aceste fibre au efect antidiareic, perfect pentru un bebeluș cu un sistem intestinal fragil. Pentru bebelușii de peste 6 luni pot fi pregătite piureuri fine din gutuie, mere și pere fierte pe aburi sau în apă. “ Dr. Mihaela Lungu, medic specialist pediatrie