O alimentatie corecta este un factor esential atat pentru o recuperare rapida, cat si pentru ca lactatia sa se instaleze cat mai curand. Stim ca toata atentia si energia ta s-au concentrat catre un singur scop: la sfarsitul celor 9 luni sa tii in brate un bebelus sanatos. Restul a trecut in planul doi. Dar bebelusul tau are nevoie de o mama sanatoasa, asadar este important sa ai grija de tine, pentru ca recuperarea dupa cezariana sa fie cat mai rapida.
Dupa cezariana, ca dupa orice alta interventie chirurgicala pe abdomen, este important ca alimentatia sa se reia treptat. Inca din prima zi dupa operatie vei fi incurajata sa consumi cat mai multe lichide: apa plata si ceai neindulcit. Iti recomandam ceaiurile din plante care stimuleaza lactatia: chimion, fenicul, anason. Gasesti in farmacii fiecare dintre aceste plante, sau amestecuri gata preparate si foarte eficiente.
Pot manca in prima zi dupa operatia cezariana?
Dupa operatie, chiar din prima zi, asistentele si medicul te vor intreba daca ai eliminat gaze sau daca ai avut scaun. Reluarea tranzitului intestinal este foarte importanta si indica o buna recuperare si reluare a functiilor organismului dupa interventia chirurgicala si dupa anestezie. In plus, este important sa elimini gazele pentru a evita balonarea, destul de neplacuta si de dureroasa pe un abdomen proaspat taiat. De asemenea, in functie de reluarea motilitatii intestinale, ti se va indica ce anume ai voie sa mananci in continuare. Cel mai probabil in prima zi dupa operatia cezariana nu vei manca nimic. Citește pe larg despre: Sfaturile mamelor pentru o recuperare mai ușoară după nașterea prin cezariană
Regimul alimentar dupa operatia cezariana presupune la inceput doar mancare lichida.
Incepand de a doua zi vei fi incurajata sa consumi supa strecurata din legume radacinoase: morcov, patrunjel, pastarnac si telina. Se poate adauga si dovlecel, ardei gras si sare. Daca ai eliminat gaze, probabil ca vei fi sfatuita sa consumi si legumele fierte in supa. Este indicat sa eviti cartoful pentru ca baloneaza iar ceapa ar putea schimba gustul laptelui, asa ca mai bine nu se adauga. A doua zi dupa cezariana in partea a doua a zilei sau in a treia zi dimineata ti se va permite sa manaci un iaurt simplu.
Din a treia zi vei fi incurajata sa incepi sa consumi si alte alimente: branza de vaci slaba neaparat pasteurizata si proaspata, carne de pui fiarta, ou fiert moale (in nici un caz ou tare, e important sa eviti constipatia). Tot pentru a evita constipatia, te sfatuim sa consumi diverse fibre: exista in comert Fibrosan sau Digesta. In cazul in care spitalul unde ai nascut nu este prevazut cu frigider pentru depozitarea alimentelor aduse de familie pacientilor consuma imediat mancare ce ti-a foat adusa de acasa. O mancare este sigura in primele 30 de minute pana la 2 ore de la terminarea prepararii ei.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul
Regim alimentar în caz de boală: antidiareic, anticonstipație, antiviroze
Alimentația mamei care alăptează și colicii bebelușului
De asemenea pentru a evita orice infectie digestiva este recomandat sa folosesti tacamuri si farfurii de unica folosinta. In zilele urmatoare alege mancaruri pe baza de proteine de cea mai buna calitate ce se gasesc in peste slab si carnea de curcan. Aceste alimente se digera destul de usor si sunt potrivite pentru regimul dupa operatia cezariana. Este foarte important sa mentii consumul de lichide la 2-3 litri pe zi pentru a ajuta instalarea lactatiei si pentru a evita constipatia. In plus, un consum ridicat de lichide te va ajuta sa elimini mai repede din organism diversele medicamente care ti-au fost administrate intra- sau postoperator – majoritatea analgezice.
Daca totusi nu reusesti sa elimini gaze si te balonezi, apeleaza la ajutorul asistentelor. Ele iti vor administra carbune medicinal pentru a usura simptomele, sau simeticona (Espumisan). De asemenea, daca nu reusesti sa ai primul scaun, vei fi sfatuita sa consumi dimineata un pic de cafea neagra sau sa iti pui un supozitor cu glicerina. Nu vei fi externata inainte ca medicul sa se asigure ca tranzitul intestinal s-a reluat corect. CITEȘTE ȘI: Am ales cezariana deoarece sufeream de atacuri de panică încă de la vârsta de 7 ani. Aș alege tot cezariana la următorul copil?
Dupa cezariana este important sa revii treptat la alimentatia normala.
Regimul alimentar dupa operatia de cezariana va fi tinut timp de 2-3 saptamani.
Este recomandat sa eviti pentru inceput alimentele foarte picante, bauturile carbogazoase si alimentele care baloneaza, prajelile, grasimile animale, afumaturile, muraturile, dulciurile. Medicul obstetrician si apoi medicul de familie si pediatrul iti vor da sfaturi legate de alimentatia ta, in asa fel incat sa nu afectezi negativ secretia lactata si sa eviti alimentele despre care se crede ca ar putea da colici. La aproximativ doua saptamani de la operatie, alimentatia ta va reintra in normal, cu precizarea ca, la fel ca in perioada sarcinii, este bine sa te alimentezi sanatos si sa eviti alimentele pline de chimicale si cu valoare nutritiva redusa.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
CITEȘTE ȘI: De câte ori poți naște prin CEZARIANĂ?