Diversificarea este o adevarata „piatra de hotar” pentru mamici. Cea mai mare tentatie este aceea de a grabi lucrurile. De fapt, nu este nici o graba: copilul are o viata inainte sa manance mancare solida!
Medicii pediatri recomanda, in marea lor majoritate, respectarea recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si inceperea diversificarii la 6 luni. Cu ce se incepe diversificarea este inca motiv de dezbatere. Totusi, cele mai multe mamici sunt sfatuite sa inceapa cu legumele pasate in supa de legume.
Diversificarea trebuie sa respecte regula celor 3 zile?
Fiecare aliment se introduce treptat, de la o lingurita la o portie intreaga, timp de minim 3 zile consecutiv. Daca cel mic il tolereaza bine, nu face alergii, nu are dureri de burtica, nu isi schimba in rau consistenta scaunului iar alimentul pare digerat in fecale, se considera ca l-a acceptat si ca poti trece la urmatorul.
Sfatul standard al medicului este sa incepi sa introduci masa de fructe – a doua masa diversificata – dupa ce copilul are inlocuita masa de pranz cu legume.
Ce inseamna insa sa inlocuiesti complet o masa?
Exista copii foarte mancaciosi, asa cum exista si copii mai conservatori, care nu vor sa schimbe gustul laptelui pe nimic. Asociatia Americana de Pediatrie recomanda ca „before one, food is just for fun”. Cu alte cuvinte, inainte de varsta de un an, copilului i se ofera alimente solide cu scopul de a-l obisnui cu gusturi noi, cu texturi diverse, si mai putin pentru a-l satura efectiv. Asadar mamicile copiilor mai putin pofticiosi nu ar trebui sa isi faca griji daca cel mic nu mananca portiile ca la carte.
Exista de asemenea o mare probabilitate ca, oricat ar manca la masa, bebelusul sa ceara si lapticul de la desert. Nu o face de foame ci de sete, de alint sau obisnuinta. Asta nu inseamna ca masa respectiva nu este complet diversificata!
Cum se inlocuieste, practic, prima masa de lapte?
Procesul de inlocuire a unei mese de lapte incepe practic in momentul oferirii primului aliment solid. La fiecare cateva zile, (de regula 4 zile) supa de legume a bebelusului devine din ce in ce mai variata, pana ce va deveni asemanatoare unei supe pentru adult, cu exceptia sarii. Este destul de putin probabil ca bebelusul sa consume o cantitate indestulatoare de morcov fiert gol, dar atunci cand printre legumele pasate se va numara, pe langa acesta, pastarnacul, dovlecelul, cartoful, telina, rosia si ardeiul, mancarea va deveni mai gustoasa si deci mai atragatoare pentru el.
Respectand principiile enumerate mai sus, rezulta ca abia undeva inspre varsta de 7 luni exista o posibilitate reala ca una dintre mesele de lapte ale bebelusului sa poata fi complet inlocuita.
Alegerea momentului in care i se ofera bebelusului mancarea solida este de asemenea esential.
Daca bebelusului ii este prea foame, este putin probabil sa aiba chef de experimentari si rabdare sa invete sa manance din lingurita. In plus, bebelusul nu asociaza la inceput mancarea solida cu satisfacerea senzatiei de foame si singurul lucru care il intereseaza atunci cand este flamand este sanul sau tetina biberonului.
Pe de alta parte, daca bebelusului nu a apucat sa i se faca macar putin foame, este putin probabil sa accepte o mancare noua si ciudata pentru el.
Multi copii care au acceptat foarte bine un anumit fel de mancare pot avea faze in care refuza sa consume orice solid. Chiar daca de o luna copilul mananca 200 de grame de legume pasate la masa de pranz, este foarte posibil ca deodata sa nu mai accepte decat laptele timp de o saptamana. Asadar diversificarea este un proces in care se fac 3 pasi inainte si 2 inapoi, iar parintele trebuie sa inteleaga asta si sa aiba rabdare.
La ce varsta se inlocuieste complet o masa de lapte cu una de alimente solide?
Luand in considerare toate aceste aspecte, este dificil de stabilit o varsta anume la care bebelusul ar trebui sa aiba complet inlocuita o masa de lapte. Dorinta sa de a primi si un strop de lapte indiferent cat a mancat, chefurile si dispozitia sa sunt tot atatea variabile care influenteaza acest aspect. Eruptia dentara, caldura, o banala viroza asimptomatica, o alta stare de disconfort vor afecta pofta bebelusului pentru solide. Prin urmare, desi teoretic la aproximativ 3 saptamani de la inceperea diversificarii exista posibilitatea ca cel mic sa aiba o masa de lapte complet inlocuita, probabilitatea ca asta sa se intample si sa fie un proces definitiv este aproape nula.
Tu cum ai procedat cu diversificarea celui mic? I-ai eliminat complet laptele de la sfarsitul mesei diversificate? Ai asteptat sa ai o masa complet diversificata inainte de a trece la alta categorie de alimente?