Te bate gantul sa dai suc bebelusului? Daca in ceea ce priveste ceaiul la bebelusi mamele au inceput sa fie convinse de inutilitatea si chiar nocivitatea lui, in ceea ce priveste sucul de fructe si legume continua sa circule mituri. Destul de multe mame considera, de cele mai multe ori sustinute si de cadre medicale fara prea multe cunostinte de nutritie, ca sucul natural de fructe sau de legume nu are cum sa strice bebelusului, dimpotriva, nu-i poate face decat bine, confera vitamine, regleaza digestia, creste imunitatea, asigura nevoi nutritionale de baza.
Suc la bebelusi – Recomandat sau de evitat?
Sa aflam de ce sucul de fructe sau legume este interzis cel putin in primele 6 luni de viata ale copilului. Sucul nu este un aliment obligatoriu in alimentatia bebelusului si de aceea este recomandat si trebuie sa avem mare grija cu obiceiul de a administra sucuri bebelusilor. Sucul nu este la fel de important ca si fructul in sine dar daca totusi intentionati sa oferiti bebelusului suc, asigurati-va inainte ca este natural si proaspat preparat. Citește pe larg despre: Sucul de fructe la bebeluși și copii. Oferă beneficii nutritive sau sunt periculoase sucurile?
Exista mame care manate de cele mai bune intentii pun in pericol sanatatea copilului oferindu-i suc de fructe de la varste foarte mici de 2-3 luni, uneori chiar si de la cateva saptamani! Aceste practici erau des intalnite in urma cu 30 de ani cand pediatrii invatau mamele sa inceapa diversificarea alimentetiei cu suc de portocale de la varsta de doar cateva saptamani. In prezent stim ca sucul poate fi introdus doar dupa varsta de 6 luni cu conditia sa fie 100% natural. Sa vedem de ce NU este indicat sa administram sucuri bebelusilor si se cuvine sa avem grija la cantitatea oferita chiar si in cazul copiilor mai mari de 1 an.
Bebelusii sub 6 luni nu au nevoie de nimic altceva in afara de lapte, deci cu siguranta nici de suc!
Se stie deja ca OMS si societatile internationale de pediatrie recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni. Nici copiii alimentati cu formula nu trebuie sa primeasca suc caci e logic ca nici stomacul lor nu e pregatit pentru altceva in afara de lapte. Specialistii in nutritie si in pediatrie au stabilit ca nu exista nici o indicatie pentru un bebelus mai mic de 6 luni sa primeasca suc.
Orice cantitate de suc primita inaintea inceperii diversificarii inlocuieste in mod nerecomandat laptele matern sau formula care intr-adevar aduce nutrientii necesari dezvoltarii copilului. Sectia care se ocupa de alaptare a Societatii Americane de Pediatrie considera ca in primele 6 luni nici un sugar alaptat nu are nevoie nici de apa nici de sucuri, nici macar cei din zonele foarte calde. Aceasta deoarece ele pot introduce in corpul copilului microbi sau alergeni.
Pentru mamele care cred ca vitaminele din suc cresc imunitatea bebelusului: in primul rand vitaminele si mineralele din suc se absorb mult mai greu decat cele din laptele matern la varste atat de mici. Laptele matern contine anticorpi si este firesc sa confere imunitate copilului, sucurile de fructe primite inainte de 6 luni nu fac decat cauzeze probleme digestive, unele care poate se vor vedea doar ulterior! Multe mame spun ca dand doar o lingurita de suc pe zi nu au ce rau sa faca, dar nu tin cont de proportii, ca la un bebelus atat de mic chiar si o lingurita poate fi o cantitate prea mare.
Suc la bebelusi – Bebelusii diversificati trebuie sa primeasca sucuri in functie de varsta?
Desi in principiu bebelusilor diversificati, mai mari de 6 luni, li se pot da ocazional suc de fructe sau legume, trebuie avut grja la cantitati si la fruct – daca este sau nu recomandat varstei. In primul an de viata sucul de mar sau de morcov poate fi oferit ocazional cu conditia sa fie 100% natural si proaspat preparat. Sucul se introduce ca toate alimentele solide treptat crescand cantitatea de la o zi la alta.
La varsta de 8-10 luni un bebelus poate consuma 90-115 ml suc de fructe sau legume iar in jurul varstei de 1 an poate sa se ajunga la 115-175 ml suc pe zi. Sucul de citrice nu este recomandat sa fie introdus inainte de 10-12 luni deoarece poate provoca scaune acide si nici nu e bine tolerat de sistemul digestiv al copiilor atat de mici.
Riscurile consumului prea mare de suc de fructe la bebelusi, riscuri identificate de specialisti in nutritie si medicina:
Sucul consumat in exces poate provoca: dezechilibre in greutate, diaree, reduce apetitul pentru alte alimente. Obiceiul de a bea mult suc poate duce la malnutritie sau anemie, copilul neprimind prin suc carbohidratii si proteinele necesare. Trebuie sa se tina cont ca sucurile de fructe sunt foarte concentrate si au un indice glicemic mare, de aceea trebuie tratate ca alimente de fapt. Este de asemenea de preferat sa se dea copiilor fructe si legume intregi, deoarece ele contin fibre, pe cand sucurile nu.
De asemenea, daca exista obisnuinta ca bebelusul sa bea suc inainte de somn exista un risc crescut de a dezvolta carii. Sucul ataca smaltul dintilor si poate sa provoace carii, mai ales daca este oferit din biberon si nu din cana. Consumul a mai mult de 350 de grame de suc pe zi este asociat cu risc crescut de obezitate.
In concluzie este bine de tinut cont de recomandarile Academiei Americane de Pediatrie in ceea ce priveste sucul la bebelusi:
- In primele 6 luni ale bebelusului NU se da suc deloc copilului, de niciun fel si in nicio cantitate!
- Intre 1-6 ani ai copilului: maximum 200 de ml de suc pe zi;
- Copiii peste 6 ani sa nu depaseasca nici ei maximum 350 ml de suc pe zi.
Tu la ce varsta ai introdus sucul in alimentatie bebelusului?
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!