Bebelusul va trece intr-un timp foarte scurt de la alimentatia la san sau cu formula de lapte, la mancare pentru bebelusi si apoi la mancare normala. Vei fi precauta cu privire la ceea ce mananca si la felul in care ii prepari mancarea, te vei gandi mult inainte de a lua o decizie si vei pune intrebari atunci cand ai nevoie de informatii.
In primul an de viata majoritatea substantelor nutritive de care are nevoie bebelusul pentru a se dezvolta provin din lapte. Laptele matern si formulele de lapte pot satisface nevoile nutritionale ale bebelusului pentru primele 6 luni, uneori chiar mai mult.
In sectiunea Diversificarea iti propunem un GHID complet menit sa te ajute sa iei cele bune decizii privind alimentatia si sanatatea copilului tau. Bebelusul depinde in totalitate de tine si stim ca vei face tot ce iti sta in putinta ca lui sa ii fie bine. In Clubul Bebelusilor facem primii pasi in viata impreuna.
Speram ca articolele noastre te vor ajuta in alegerea unui plan de diversificare potrivit varstei si nevoilor bebelusului tau. Scopul tau este sa creezi un mediu in care copilul tau sa creasca sanatos si sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase.
Ai putea realiza acest lucru fiind selectiva in alegerea alimentelor dar in acelasi timp pregatind mancaruri sanatoase care includ o varietate de alimente si dupa metode care le pastreaza calitatile, dandu-i masa la ore fixe si impreuna cu toata familia cat se poate de des, evitand ciugulitul din jumatate in jumatate de ora si dulciurile cat mai mult posibil, oferind in schimb fructe.
Este dovedit ca modul in care parintii isi hranesc copii in primii ani de viata se afla la baza sanatatii lor in viitor.
De fapt, acesta este cel mai minunat cadou pe care il poti face copilului tau – investitia in sanatatea lui, gandeste-te la organismul copilului tau ca la constructia unei case, calitatea caramizilor cu care tu construiesti acum (alimentele pe care i le oferi) se va reflecta in starea de sanatate a copilului tau cand acesta va avea 20 de ani.
Problemele de alimentatie sunt grave si reale insa, intre 75% si 95% dintre bolile cronice se datoreaza unei alimentatii neadecvate avute pe termen lung inca din copilarie.
Odata cu inceperea diversificarii vei fi nevoita sa iei decizii care vor influenta sanatatea copilului tau pe viitor.
Ca mama iti revine rolul de a alege cele mai sanatoase alimente si care sunt perfect adecvate varstei copilului. Alimentatia in primii ani de viata ar trebui sa te preocupe foarte mult deoarece copilul creste intr-o lume a alimentelor pe care multi nutritionisti o considera toxica.
Este natural pentru parinti sa ofere copiilor lor alimente de care ei isi aduc aminte ca le-au primit cand erau copii sau pe care le sugereaza bunicii. De cate ori nu ai auzit “dar noi cum am crescut ?”. Traditiile alimentare fac legatura dintre prezent si trecut si de asemenea fac parte din cultura. Insa de cand eram noi copii lucrurile s-au schimbat si am invatat ca unele diete sunt mai bune ca altele.
Pentru multe dintre noi cu cat stim mai multe despre nutritie si sanatate cu atat suntem mai determinate sa alegem un stil de viata mai sanatos, sa facem modificari in propriile diete si mai ales in dieta oferita copiilor.
Pe de alta parte informatiile despre nutritie se modifica permanent si din acest motiv te-ai putea simti nelamurita, confuza. Majoritatea expertilor sunt de acord insa ca dietele bogate in carne grasa, portii mari de branzeturi, alimente prajite, cu adaos de zahar, alimente inalt procesate si rafinate nu sunt sanatoase.
Iti dorim sa te bucuri din plin de aceasta etapa din viata copilului tau si te asteptam in Clubul Bebelusilor ori de cate ori doresti sa faci cele mai potrivite alegeri in alimentatia copilului tau !
In Clubul Bebelusilor gasesti cel mai complet Ghid al Diversificarii alimentatiei sugarilor.
Afla tot ce trebuie sa stii despre diversificarea alimentatiei la bebelusi
Descopera retete sanatoase adaptate varstei bebelusului
Afla cand se introduc toate grupele alimentare:
FRUCTELE LEGUMELE CEREALELE PROTEINELE
Te-ar mai putea interesa pe aceasta tema:
Cand incepem diversificarea alimentatiei sugarului?
Introducerea alimentelor solide – Reguli de urmat
De ce ar trebui sa astepti cel putin 4 luni ?
Ce beneficii aduc fructele si legumele?
Prima masa a bebelusului
Cand se introduce laptele de vaca ?
Importanta fierului in alimentatia copiilor
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 4-6 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 6-8 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 8-10 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 10-12 luni
3 comportamente ale bebelusilor la masa
Metode moderne de diversificare a alimentatiei
Bebelusul are nevoie de grasimi ?