In ceea ce priveste diversificarea alimentatiei bebelusilor, parerile medicilor sunt impartite. Iata insa cateva principiile generale dupa care sa te ghidezi.
Diversificarea ilustreaza probabil cel mai bine proverbul „cate bordeie atatea obiceie”
Medicii inca nu se pun de acord asupra unei scheme de diversificare general valabile pentru bebelusi normoponderali fara probleme de sanatate.
In functie de persoana cu care discuti, medic de familie sau pediatru, daca e de moda veche sau la curent cu cele mai noi trenduri in medicina, vei primi recomandari diferite astfel ca nu e de mirare ca apar intrebari precum: cu ce alimente sa incep, cand sa intoduc un anumit fruct sau leguma, ce cantitate pot sa-i dau…
Desi recomandarile Organizatiei Mondiale a sanatatii sunt ca diversificarea alimentatiei sa inceapa dupa varsta de 6 luni, inca exista medici care recomanda diversificarea incepand cu varsta de 4 luni la copiii hraniti cu lapte praf, dar nu este o regula.
Uneori acest sfat se datoreaza faptului ca cel mic nu ia in greutate, dar de cele mai multe ori este vorba despre medici tributari vechilor principii de crestere a copiilor.
Unii medici recomanda ca diversificarea alimentatiei sa inceapa cu zeama de la supa de legume. Altii recomanda administrarea cate unei legume, cu introducerea alteia la fiecare 3-4 zile. Exista unii medici care recomanda introducerea sucului de fructe intai, sau a fructelor.
Daca la noi in tara primele fructe administrate sunt marul si piersica, banana de exemplu fiind considerata alergena, in alte tari europene se incepe cu banana pentru ca e dulce, gustoasa si blanda cu stomacelul delicat al bebelusului.
Indiferent cu ce anume ti se va recomanda sa incepi diversificarea alimentatiei, exista cateva principii de baza care trebuie respectate.
Reguli pe care trebuie sa le cunosti cand se incepe diversificarea
- Intotdeauna se introduce un singur aliment nou odata.
- Alimentul nou introdus se administreaza in cantitati din ce in ce mai mari. In prima zi o lingurita, a doua zi 2-3 lingurite, a treia zi mai mult si in a patra zi la discretie.
- Alimentele noi se introduc la intervale de 3-4 zile unul de celalalt.
- Alimentele se prepara termic prin fierbere sau la aburi.
- Copiii au nevoie de grasimi dar daca decideti sa adaugati cate o lingurita de ulei de masline sau floarea soarelui trebuie sa o faceti dupa ce ati stins focul.
- Se intrerupe administrarea alimentului nou introdus daca cel mic varsa, face scaune proaste, este balonat si are crampe sau da semne de alergie sau urticarie.
- Nu se recomanda amestecarea sucului de legume cu cel de fructe.
- Nu se recomanda administrarea a mai mult de 30ml de suc/zi deoarece se poate ajunge ca sucul sa inlocuiasca o masa, fara a avea aportul nutritiv al unei mese clasice.
- Mesele de solide se introduc progresiv, inlocuirea meselor facandu-se abia cand copilul mananca minim 120 ml de solide la masa anterioara.
- Pana la varsta de 1 an laptele, desi nu mai este suficient, ramane esential in alimentatia bebelusului !
Exista o schema de diversificare a alimentatiei bebelusului perfecta?
Retine ca toate alimentele solide se introduc treptat in alimentatia bebelusului aflat intr-o stare perfecta de sanatate tinand cont de varsta copilului si proprietatile alimentelor deoarece sistemul digestiv se dezvolta treptat, iar enzimele care ajuta digestia se matureaza de la o luna la alta.
Introduse prea devreme unele alimente pot face mai mult rau decat bine si il pot expune la alergii alimentare care odata declansate impun un anumit regim alimentar si de viata in general. Cu siguranta ca nu iti doresti aceste lucruri!
Citeste mai departe o lista orientativa cu alimentele si varsta la care se introduc in alimentatia bebelusului.
Pentru ca fiecare bebelus este unic, iti recomandam sa te consulti cu medicul pediatru in ceea ce priveste alimentatia si nevoile copilului tau!
Diversificarea la 6 luni: la aceasta varsta poti incepe cu un piure la alegere din urmatoarele legume sau fructe: morcov, pastarnac, patrunjel radacina, telina, dovlecel, cartof dulce, mar, piersica, caisa, para, avocado.
Orice aliment se introduce inainte de masa de lapte, crescand cantitatea de la o zi la alta, pana cand se inlocuieste complet masa de lapte de la acea ora. Alimentele se ofera in combinatii dupa ce au fost introduse individual si copilul le-a tolerat. Citeste mai multe despre prima masa cu alimente solide a bebelusului.
Diversicarea la 7 – 8 luni: la aceasta varsta copilul are deja introduse mai multe fructe si legume, cereale (orezul cel mai adesea, meiul dar si cele cu gluten), serveste supa de legume in care se poate adauga ardei gras (fara seminte si coaja) cu precautie rosie (poate determina scaune acide), broccoli, mazare, fasole verde, cartof.
Varsta de 7-8 luni este potrivita pentru adaugarea in piureul de legume a carnitei de pui, curcan sau vita si a galbenusului de ou.
De asemenea se va introduce iaurtul (nedegresat si fara adaos de lapte praf) si branza calcica. Consulta tabelul alimentelor pentru idei de alimente pentru retetele celui mic.
Diversificarea dupa 10-12 luni: la aceasta varsta copilul are in cele mai multe cazuri cel putin 2 sau 3 mese solide pe zi si o gustare care poate sa fie pe baza de fructe (mix de fructe), cereale, lactate (un iaurt).
De acum se poate introduce: ananasul, citricele, pepenele, strugurii, kiwi, afinele, ceapa, sfecla rosie, conopida, spanac, ciuperci, lintea, quinoa.
Diversificarea alimentatie se continua si dupa varsta de 1 an respectand aceleasi principii: la aceasta varsta se poate introduce pestele slab (preferabil nu de crescatorie) si mai apoi pestele oceanic, mierea (chiar si dupa 18 luni), albusul de ou, se incepe adaugarea unui praf de sare la prepararea mancarii pentru bebelus care se va face separat cat mai mult timp posibil.
Citeste aici mai multe despre alimentatia copilului dupa varsta de 1 an.
Tu cand si cu ce ai inceput diversificarea alimentatiei copilului?