Dupa ce ai inceput introducerea alimentelor solide bebelusul se poate arata incantat de noile gusturi sau dimpotriva. Mai devreme sau mai tarziu majoritatea bebelusilor fac mofturi la masa. Este important sa intelegi ca bebelusul nu face aceste lucruri pentru a te enerva.
In functie de comportamentul din timpul mesei de disting mai multe tipuri de bebelusi. In acest articol vom discuta despre pofticosul, plangaciosul si mofturosul.
Bebelusul pofticos
De abia asteapta ora de masa, mananca repede, cu pofta si cu toate acestea tot pare flamand dupa masa, dorind sa mai primeasca o bucatica si din farfuria voastra.
Plansul de dupa masa al acestui tip de bebelus nu se datoreaza faptului ca nu s-a saturat. El resimte un disconfort abdominal cauzat de aerul inghitit si alimentele nemestacate suficient in timpul mesei.
Un bebelus poate deveni genul pofticos incurajat fiind si de catre membrii familiei sa mai guste si de aici si de acolo spre marea lor satisfactie.
Dincolo de faptul ca asocierea mai multor alimente diferite poate provoca o digestie greoaie, pe termen lung bebelusul poate avea probleme cu obezitatea, ca adult.
Daca bebelusul tau a dezvoltat deodata o pofta de a manca incontinuu si nimic nu pare sa-i tina de foame acest lucru ar putea fi un indiciu de paraziti intestinali.
Bebelusul plangacios
Spre marea ta disperare dupa cateva minute de la inceperea mesei bebelusul incepe sa planga. De cele mai multe ori acest lucru se intampla datorita durerilor de burtica pe care bebelusul le resimte.
Bebelusul poate avea o intoleranta alimentara iar daca plansete sunt constante trebuiesc programate investigatii de specialitate. De asemenea in urma unui tratament cu antibiotic flora intestinale este distrusa in mare parte si are ca rezultat o digestie greoie a anumitor alimente, in special a lactatelor.
Daca bebelusul plange ocazional dupa inceperea mesei iti poate transmite ca nu ii era foame, ca nu ii place ce i-ai oferit sau ca mancarea este prea fierbinte sau prea rece.
Bebelusul mofturos
Cu acest tip de bebelus mamica trebuie sa aiba o rabdare infinita. Ce i-a placut astazi poate sa nu-i mai placa maine, desi a inceput sa manance cu placere se opreste brusc si refuza sa mai manance si cate si mai cate.
Deseori acesti bebelusi au preferinta pentru o anumita grupa alimentara sau pentru un anumit aliment pe care l-ar manca incontinuu.
Daca bebelusul se dezvolta normal si pare energic nu sunt motive de ingrijorare. Cu toate acestea trebuie sa previi unele carente alimentare punand accent pe calitatea alimentelor decat pe cantitate.
Indiferent de ceea ce se intampla la masa tu trebuie sa te arati zambitoare si bine dispusa. Cu cat bebelusul va remarca ca refuzul lui te enerveaza foarte tare cu atat va persista in aceasta stare. Starea ta de spirit este mai importanta decat crezi !
Sub nici o forma copilul nu trebuie fortat sa manance sau sa i se aplice pedepse. Evita mancatul la televizor sau vizionand filmulete dragute pe laptop.
De asemnea nu-i promite recompense daca termina toata portia. Acestea vor functiona un timp limitat si ii vor cultiva obiceiuri alimentare nesanatoase.
Te-ar mai putea interesa ?
Diversificarea – De ce nutritie adecvata ?
Cand incepem diversificarea alimentatiei sugarului?
Introducerea alimentelor solide – Reguli de urmat
De ce ar trebui sa astepti cel putin 4 luni ?
Ce beneficii aduc fructele si legumele?
Prima masa a bebelusului
Cand se introduce laptele de vaca ?
Importanta fierului in alimentatia copiilor
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 4-6 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 6-8 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 8-10 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 10-12 luni
Metode moderne de diversificare a alimentatiei
Bebelusul are nevoie de grasimi ?
Cand se introduce laptele de vaca in alimentatie copilului?