Laptele matern si formulele de lapte pot satisface nevoile nutritionale ale bebelusului pentru primele 6 luni, uneori chiar mai mult. Cu toate acestea deseori se recomanda inceperea diversificarii in jurul varstei de 4-6 luni in special in cazul bebelusilor hraniti cu lapte formula, bebelusilor care au reflux sau in cazul bebelusilor nascuti prematur.
Aceste informatii te-ar putea contraria si ar putea face mai dificila alegerea momentului cel mai potrivit sa incepi diversificarea alimentatiei bebelusului tau.
Un argument solid in favoarea inceperii diversificarii dupa varsta de 6 luni este acela ca dupa acesta varsta sistemul digestiv al bebelusului este suficient de matur si astfel poate digera si anumite alimente solide, pana atunci ar putea digera numai lapte.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda mamelor sa inceapa diversificarea alimentaiei bebelusului dupa varsta de 6 luni in paralel cu alaptarea.
Diversificarea alimentatiei sugarului presupune testarea reactiei alergice dar si acomodarea bebelusului cu diverse gusturi. In jurul varstei de 6 luni riscul aparitiei alergiilor incepe sa scada.
Daca ii dai bebelusului prea devreme hrana solida , cantitatea de lapte va scadea, vei inlocui laptele, cel mai bun aliment pentru bebelusi, cu alimente inferioare nutritiv si mai greu de digerat.
Este important sa introduci alimente solide in alimentatia copilului tau pentru a-i satisface nevoia de anumiti nutrienti esentiali precum fierul, zincul, vitamina D dar si substante de balast (fibre) care au rolul sa regleze functiile tubului digestiv si treptat stimuleaza sugarul sa mestece.
Semne care ar putea arata ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii:
- Bebelusul a implinit cel putin 4 luni.
- Bebelusul poate sta in scaun fara ajutor.
- Poate atinge diferite obiecte cu mainile.
- Isi poate controla muschii capului si a gatului si isi intoarce capul pentru a refuza hrana.
- Nu mai manifesta reflexul de expulzare. Daca, dupa mai multe incercari, mancarea ii iese imediat din gura, inseamna ca bebelusul nu este pregatit inca.
- Greutatea lui s-a dublat de la nastere sau cantareste peste 6,5 kg.
- Ii este foame dupa ce a mancat portia de lapte sau bea peste 900 ml de lapte pe zi.
- Devine curios cand cineva din aproprierea lui mananca.
Totusi, prezenta semnelor exterioare nu inseamna si ca sistemul digestiv al bebelusului este suficient de dezvoltat pentru a primi alimente solide.
Intreaba pediatrul copilului tau cand este cel mai potrivit moment pentru a incepe diversificarea alimentatiei. Daca pediatrul insista pentru inceperea diversificarii la 4 luni sau in unele cazuri chiar mai devreme de 4 luni roaga-l sa iti ofere argumente stiintifice, asigura-te ca diversificarea timpurie nu va produce nici un prejudiciu organismului inca imatur al bebelusului tau la aceasta varsta.
Cel mai bun sfat pe care ai putea sa-l iei in considerare pentru a incepe diversificarea este acesta: Urmareste cu atentie dezvoltarea bebelusului si nu Calendarul, acest sfat fiind valabil pentru bebelusii alaptati natural cat si pentru cei care primesc lapte formula. Ghideaza-te dupa senzatia de foame a bebelusului, ea nu da niciodata gres.
Oricare ar fi momentul in care te decizi sa incepi diversificarea, inainte trebuie sa te asiguri ca bebelusul este intr-o stare perfecta de sanatate.
Bebelusul poate comunica senzatia de foame prin plans, miscarea bratelor si a picioarelor intr-un anumit fel. Bebelusii care adorm, refuza sfarcul sau nu mai sug tetina, dau de inteles ca nu le mai este foame. Vei invata sa recunosti repede semnalele de foame sau de satietate sau sa faci diferenta intre un plans de foame si unul datorat unei boli, un plans de frica si un plans de durere.
Nu lasa binevoitorii sa te descurajeze atunci cand fugi sa vezi de ce plange bebelusul.
Reactionand imediat la plansul bebelusului luandu-l in brate, schimbandu-l, hranindu-l il vei ajuta sa se simta in siguranta, iubit si important . Pe masura ce bebelusul creste, rutina somnului, a meselor, a schimbatului, a plimbatului in aer liber te vor ajuta sa creezi un ritm care te va face sa fii mai increzatoare iar bebelusul se va simti in siguranta.
Este important ca in primele luni de viata a bebelusului sa inveti sa ai incredere in instinctele innascute ale acestuia de a-si regla alimentatia.
La fel de important este sa nu confunzi o senzatia de foame mai puternica pe care o poate avea bebelusul in jurul varstei de 3-5 luni cand are loc un puseu de crestere cu faptul ca el ar fi pregatit pentru diversificare.
Cand trec printr-un puseu de crestere bebelusii obisnuiesc sa se trezeasca noaptea mai des decat de obicei sau sa manance la fel de mult ca atunci cand erau nou-nascuti. Sunt parinti care incep timpuriu diversificarea sperand ca bebelusul nu se va mai trezi noaptea.
Un alt puseu de crestere are loc in jurul varstei de 6-8 luni cand multi bebelusi au inceput deja diversificarea si un altul in jurul varstei de 9-10 luni. Vor reveni la obiceiurile anterioare de indata ce puseul de crestere va trece. Tine cont si de faptul ca bebelusul se poate trezi noaptea din cauza unei boli sau a eruptiei dentare.
Studiile arata ca bebelusii alaptati natural sau cu formule de lapte se dezvolta in mod foarte diferit. In timp ce unii par pregatiti sa primeasca alimente solide in jurul varstei de 4-5 luni altii nu par pregatiti nici dupa 6-7 luni.
In Clubul Bebelusilor gasesti cel mai complet Ghid al Diversificarii alimentatiei sugarilor.
Afla tot ce trebuie sa stii despre diversificarea alimentatiei la bebelusi
Descopera retete sanatoase adaptate varstei bebelusului
Afla cand se introduc toate grupele alimentare:
FRUCTELE LEGUMELE CEREALELE PROTEINELE
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Cand incepem diversificarea alimentatiei sugarului?
Introducerea alimentelor solide – Reguli de urmat
De ce ar trebui sa astepti cel putin 4 luni ?
Ce beneficii aduc fructele si legumele?
Prima masa a bebelusului
Cand se introduce laptele de vaca ?
Importanta fierului in alimentatia copiilor
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 6-8 luni
Diversificarea almentatiei- Recomandari pentru 8-10 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 10-12 luni
Te asteptam cu pareri in sectiunea comentarii. Tu cand ai inceput diversificarea alimentatiei?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.