In primele luni de viata, plansul este singurul mijloc prin care bebelusul iti spune ca are anumite nevoi. Acestea pot fi foarte diferite: sa fie hranit, sa fie schimbat, sa nu-l lasi singur, sa-l imbraci mai gros sau mai subtire, sa-i indepartezi eticheta care il zgarie si multe altele. S-ar putea sa nu intelegi de la inceput ce anume mesaj iti transmite plansul bebelusului.
Bebelusii sunt diferiti si reactioneaza diferit la acelasi stimul. In timp ce unii plang din cand in cand, altii plang mai mereu. Altii doar se smiorcaie.
Unii bebelusi se linistesc daca sunt luati in brate, pe altii nu ii linisteste mai nimic. Bebelusului trebuie sa-i acorzi toata atentia ta si sa fii o foarte fina obsevatoare. Cu siguranta ca astfel vei invata si vei sti ce sa-i oferi atunci cand plange.
De ce plange bebelusul?
Sunt rare cazurile in care bebelusul plange fara motiv, cum ar spune unele persoane ca e rasfatat deja. Un bebelus nu este niciodata rasfatat, indiferent de cat de multa atentie i se ofera. Vei avea neplacuta supriza sa constati ca el va plange mai mult si mai tare daca nu rapunzi imediat ceritelor sale.
Mai mult decat atat, nu lasa binevoitorii sa te descurajeze atunci cand fugi sa vezi de ce plange bebelusul. Reactionand imediat la plansul lui, luandu-l in brate, schimbandu-l, hranindu-l il vei ajuta sa se simta in siguranta, iubit si important. Exact ce isi doreste el!
Cand copilul plange, el iti comunica ca are nevoie de mai multa grija, nu de mai putina. Sa te bucuri de copilul tau si sa-i raspunzi la solicitari, fie ele aduse la cunostinta prin intermediul plansului inseamna ca ai grija de el asa cum se cuvine.
Modul in care bebelusii plang este diferit.
Altii plang tare, in timp ce pe unii bebelusi de abia ii auzi. Singurul numitor comun al bebelusilor care plang este faptul ca au nevoie de ceva sau ii supara ceva.
Cand bebelusul plange incearca sa ramai calma si sa vorbesti intr-un mod linistit cu copilul. Starea ta este contagioasa.
Bebelusii plang de cele mai multe ori deoarece sunt flamanzi, obositi, neschimbati sau au alta neplacere. Poate plange doar pentru ca are un disconfort abdominal, deoarece nu a eliminat tot aerul. Daca este bolnav, cu siguranta bebelusul va plange.
Toti bebelusii au perioade de agitatie care se vor produce cel mai adesea seara.
Nu exista o solutie universal valabila si care functioneaza pentru toti bebelusii. Important este sa alfi ce anume doreste, ce il supara.
Plansul de oboseala este insotit de cele mai multe ori de tragerea, frecarea sau lovirea urechilor. Plansul puternic poate fi asociat cu colici puternice sau cu o boala.
Cand sunt bolnaviori nou-nascutii mai scancesc. Daca bebelusul are un plans violent, nelinistit pare foarte iritat poate avea o nevoie mai speciala decat de obicei.
Ce sa faci atunci cand bebelusul plange?
Daca l-ai hranit, l-ai schimbat, l-ai ajutat sa elimine aerul, l-ai dat cu crema pentru eritem fesier si el plange in continuare poti incerca:
- Sa-l tii putin mai strans in brate ca de obicei, sa-i vorbesti calm sau sa-i canti;
- Prin atitudinea ta si prin vorbe sa-i transmiti ca esti acolo doar pentru el, pentru a-l ajuta si calma;
- Fa miscari repetitive, acestea ajuta deseori bebelusii sa se calmeze;
- Pune-l in leagan sau in balansoar;
- Mergi la o plimbare cu caruciorul;
- Multi bebelusi se linistesc la o plimbare cu masina, insa aceasta nu este o solutie pe termen lung;
- Sunetele produse de aparatele electrocasnice ii calmeaza pe unii bebelusi. Da drumul la masina de spalat sau la aspirator.
- Masajul circular al abdomenului, in sensul acelor de ceasornic sau la nivelul capului l-ar putea ajuta.
Pana in jurul lunii a 3-a o cauza frecventa a plansului neconsolabil este reprezentata de colici. Acestea apar dupa primele 3 saptamani de viata sau in unele cazuri mai devreme si sunt produse de spasmele tubului digestiv al bebelusului.
Colicile apar cam dupa 30 de minute de la masa, din cauza acumularii de gaze in intestinul copilului si se intalnesc atat la bebelusii alaptati natural, cat si la cei hraniti cu lapte formula. Colicile nu reprezinta o boala insa sunt un disconfort major pentru bebelus. Afla de aici care sunt cele mai des intalnite mituri despre colici
Alimentatia cu lapte provoaca formarea de spuma care persista mai mult decat trebuie in intestine, nepermitand aerului sa treaca mai departe, avand ca rezultat balonari dureroase.
Pentru calmarea colicilor bebelusilor exista numeroase solutii de tipul siropurilor sau picaturilor. Intreaba medicul pediatru ce varianta este cea mai potrivita pentru voi.
Indiferent de tehnica de calmare pe care o incerci lasa-i ceva timp sa functioneze. Daca bebelusul nu se calmeaza indiferent ce ai incercat, detaseaza-te de situatie pentru 5-10 minute sau roaga pe altcineva sa te ajute.
Niciodata sa nu zgaltii copilul in incercarea de a-l face sa se opreasca
Dincolo de faptul ca il vei speria, acest lucru ii poate produce leziuni grave si permanente la nivel cerebral. Adu-le la cunostinta si celorlalte persoane care au grija de copilul tau ca scuturarea sau zgaltiirea copilului ii poate produce prejudicii grave.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Cum te descurci cu colicle bebelusului ?
Cum sa previi sindromul mortii subite la sugari ?
Cand ar trebui sa chemi pediatrul ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.