Viata intrauterina nu este nici pe departe atat de banala cum ne-am putea imagina. De fapt, incepand cu saptamana 6 de sarcina (poate chiar mai devreme, cine stie?) bebelusii incep sa faca unele lucruri absolut fantastice! Descopera-le alaturi de noi!
Multe mamici nu constientizeaza cate lucruri fantastice fac bebelusii lor inca din perioada dezvoltarii intrauterine. Cele mai moderne studii demonstreaza ce lucruri uimitoare pot face bebelusii inca de la o varsta foarte frageda a sarcinii inca inainte de a avea toate organele dezvoltate!
Fetusii simt durerea. Desi subiectul a fost dezbatut de nenumarate ori si s-au adus nesfarsite argumente pro si contra, cele mai moderne cercetari demonstreaza ca bebelusul este capabil sa perceapa durerea inca din saptamana 8 de sarcina.
Bebelusii viseaza. Studiile extinse efectuate au demonstrat ca bebelusii au vise inca din perioada de dezvoltare intrauterina. Cercetatorii au observat ca si in burtica mamei, bebelusii au o faza de somn profund, numita REM, faza somnului cu miscari oculare rapide. In aceasta faza apar visele, pe care ni le amintim sau nu!
Bebelusii gandesc. Poate parea incredibil, insa cercetatorii au evidentiat unde cerebrale in creierul fetusilor inca de la varsta de 6 saptamani! Desi sistemul nervos al bebelusilor se va dezvolta inca multi ani, atingand maturitatea mult mai tarziu in viata, se pare ca unele procese cognitive primare se desfasoara inca de la varste foarte mici de sarcina!
Bebelusii casca. Dupa un somn bun sau dupa o „masa” copioasa, chiar si bebelusii casca. Momentul a fost surprins inclusiv in timpul ecografiilor efectuate in sarcina, iar unele mamici mai norocoase pot avea chiar poze cu bebelusul lor nenascut inca, in timp ce casca.
Bebelusii percep lumina. E adevarat ca in uter nu este lumina deloc, asadar nu se stia daca bebelusii sunt capabili sa o perceapa inca inainte de a se naste. S-a aratat insa ca daca o sursa puternica de lumina este indreptata catre burtica gravidei, si este ghidata catre fata bebelusului, acesta clipeste ca si cum ar fi deranjat de fasciculul luminos.
Bebelusii se sperie si tresar. Monitorizarea ecografica a bebelusilor in mediul intrauterin a aratat ca zgomotele puternice si bruste ii fac sa tresara ca si cum s-ar fi speriat. Este si cazul unui stranut de-al lui mami, de exemplu!
Bebelusii reactioneaza la rasul mamei. S-a observat ca multi dintre bebelusi par sa se bucure si ei atunci cand mamicile lor rad. Nu se stie daca ceea ce percep si ii anima este starea de bine a mamei, sunetul pe care il aud sau leganarea burticii mamei, cert este ca atunci cand gravidele rad, multi bebelusi incep sa se miste in burtici!
Bebelusii percep mirosuri. Se pare ca lichidul amniotic este capabil sa preia si sa transmita catre bebelus anumite arome si parfumuri ale mancarii pe care o consuma mami. Este o ipoteza pe care o confirma unele studii efectuate in legatura cu laptele matern. Ustoriul si ceapa de exemplu, imprima laptelui matern o aroma aparte, pe care bebelusii mamelor care au consumat aceste alimente frecvent si in sarcina, le apreciaza, in timp ce bebelusii care nu au fost expusi la ele in viata intrauterina par sa nu le agreeze in mod special.
Bebelusii fac miscari respiratorii. Desi incep efectiv sa respire abia dupa nastere, bebelusii se pregatesc pentru acest moment cu saptamani intregi inainte. Miscarile respiratorii pe care le fac, ii pregatesc pentru primele minute de viata!
Bebelusii sunt nocturni. Majoritatea mamicilor isi amintesc de ultimele saptamani de sarcina, in care nu se puteau odihni noaptea din cauza unor bebelusi hiperactivi. Se pare ca adaptarea la succesiunea zi-noapte se produce abia dupa primele 2-3 luni de viata!
Tu ce lucruri fantastice mai stii ca mai fac bebelusii inca din burticile mamicilor lor?