Stiai ca exista un fruct deosebit de important in perioada preconceptiei, sarcinii si alaptarii? Iata de ce nu ar trebui sa lipseasca avocado din dieta ta. Pe zi ce trece se descopera tot mai multe beneficii ale acestui fruct deosebit, avocado. Ultimele cercetari in materie de nutritie il recomanda in mod deosebit in dieta femeilor insarcinate si care alapteaza, datorita proprietatilor sale.
Prin ce este atat de sanatos avocado?
Este plin de grasimi sanatoase, bogat in fibre si o importanta sursa de acid folic.
Se stie ca acidul folic joaca un rol esential in special in primul trimestru de sarcina cand reduce riscul de malformatii. De asemenea el ajuta la formarea placentei, previne bolile congenitale de inima la fat, scade riscul anemiei la mama si reduce riscul de nastere prematura. Pe langa acid folic, numit si folat, avocado contine si potasiu in cantitate mare, ambele avand mare importanta in dieta femeilor insarcinate si a proaspetelor mame.
Contine in cantitate mare fibre, grasimi mono-saturate, antioxidanti lipido-solubili, toate acestea mentinand sanatatea femeii insarcinate si crescand calitatea laptelui matern. In concluzie avocado este un fruct unic care contine cele mai importante elemente necesare dezvoltarii intra-uterine a fatului de aceea se recomanda a fi consumat atat in perioada premergatoare conceperii cat si in timpul sarcinii si ulterior a alaptarii. Putem manca oricat avocado dorim deoarece nu are nimic care sa dauneze in cantitate mare.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Cum putem consuma avocado?
Ca atare. Fiind un fruct il putem manca la fel ca pe oricare fruct, insa trebuie sa stim sa-l alegem astfel incat sa fie copt, nici crud si tare nici zdrobit.
Pe paine prajita la toaster. Este o idee grozava de mic dejun atat sanatos cat si satios. Tot ce trebuie sa faci e sa intinzi avocado zdrobit cu o furculita pe painea prajita, de preferinta integrala, nu alba, avand un indice glicemic mai scazut si fiind mai bogata in fibre.
In salata. O alta optiune sanatoasa, la indemana si delicioasa este in salata. Este o idee buna de pranz hranitor: frunze verzi de care iti sunt pe plac: spanac, salata verde, rucolla, rosii, castraveti, ridichi si desigur bucati de avocado. Este un “cocktail” de vitamine si minerale ideal!
La gratar. Probabil ca va suna ciudat dar si avocado se poate face la gratar! Curatati-l de coaja si taiati-l felii si puneti-l pe tava de copt alaturi de legumele care va plac si de un strop de ulei si putina sare. Lasati-l timp de 20-25 de minute la 180 de grade.
Guacamole. Desigur unul dintre cele mai celebre moduri de servire a acestui fruct este guacamole. Zdrobiti avocado, adauga zeama de lamaie si sare dupa preferinte si gata, ai pasta numita guacamole. Poti adauga in functie de gusturi ceapa, usturoi, coriandru, rosii. O poti pune pe legume crude ca ardeii, pe paine, biscuit sarati sau tortilla.
Oua ochiuri in avocado. Se taie avocado cu tot cu coaja in doua, se scoate samburele si se pune in locul samburelui un ou crud. Se poate scobi putin daca doriti loc mai mult pentru ou. Plasati jumatatile cu ou in ele la cuptor pe tava de copt si lasati-l la 220 de grade timp de 15-20 minute. Puteti sa le asezonati dupa plac, cu sare, piper sau alte mirodenii.
Chiar daca multa lume este reticenta inca la avocado, fiind considerat un “exotism” relativ recent adus in Romania, ar fi bine sa-i dati o sansa! Pe langa gustul bun ar fi pacat sa va lipsiti, mai ales pe perioada sarcinii, de toate beneficiile sale incredibile. Este un aliment sanatos si complex, plin de proteine care-l fac satios si de grasimi bune care hranesc creierul. CITEȘTE ȘI: Îngrijirea gravidei în cele 3 trimestre de sarcină. Calendarul analizelor, testelor și ecografiilor recomandate în sarcină
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE