Multe femei stiu ca este important sa ia un supliment de acid folic in sarcina, dar nu stiu ca ar trebui sa inceapa administrarea lui din perioada preconceptie si sa continue si mult dupa nastere. Afla de ce!
Acidul folic este esential pentru o sarcina sanatoasa, un bebelus perfect si o mamica energica si sanatoasa. Afla alaturi de noi de ce si cum te poti asigura ca organismul tau primeste destul acid folic.
Probabil ca ai auzit si tu cat de important este sa primesti o cantitate suficienta de acid folic inainte sa ramai insarcinata. O cantitate suficienta de acid folic este importanta in procesul de reproducere. Carenta de acid folic poate avea urmari grave pentru mama si mai ales pentru bebelus.
Ce este acidul folic?
Acidul folic mai este cunoscut si sub denumirea de vitamina B9. El este implicat in cresterea celulelor din corpul tau si al copilului tau. Cele mai bune surse de vitamina B9 sunt unele alimente si suplimentele prenatale. Acidul folic este implicat in producerea hematiilor, celulele din sange care transporta oxigenul de la plamani la organe.
De asemenea, acidul folic este esential pentru producerea unor hormoni: noradrenalina si serotonina. Acidul folic este un compus esential al lichidului cefalorahidian.
De ce este atat de important acidul folic in perioada de preconceptie si in sarcina?
Corpul tau are nevoie de mult acid folic in perioadele in care celulele cresc si de multiplica repede. Asta se intampla, evident, in perioada sarcinii, cand uterul creste in dimensiuni si cand se formeaza placenta, cand fetusul creste si odata cu el creste si cantitatea de sange circulant din corpul tau. Iata doar cateva dintre motivele pentru care acidul folic este atat de important pentru o sarcina sanatoasa.
Pastrarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si mentinerea unui nivel corespunzator de vitamine si minerale ajuta la reducerea riscului de aparitie a malformatiilor. O cantitate adecvata de acid folic reduce riscul anomaliilor de dezvoltare a tubului neural, spina bifida, anencefalie, anomalii ale membrelor sau ale inimii, anomalii are tractului urinar, ingustarea orificiilor stomacului, buza de iepure si gura de lup.
Este important sa iei un supliment de acid folic cu macar 3 luni inainte de o sarcina planificata. Defectele de tub neural apar in primele 15-30 de zile dupa conceptie, cand majoritatea femeilor nici nu stiu ca sunt insarcinate! Si avand in vedere ca doar 50% dintre sarcini apar planificat, este important ca femeile de varsta reproductiva sa ia zilnic un supliment de acid folic.
De ce este important acidul folic dupa nastere?
In toata perioada de sarcina, gravidele sunt expuse riscului de a dezvolta anemie. Acest risc se mentine si dupa nastere, mai ales avand in vedere cantitatea mare de sange care se pierde la nastere si dupa aceea, in perioada de eliminare a lohiilor. Administrarea unui supliment de acid folic si dupa nastere ajuta la o mai buna fixare a fierului si reduce riscul unei anemii feriprive severe. In plus, tinand cont de menstra lunara, suplimentul de acid folic ar trebui luat regulat de toate femeile.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Care sunt sursele alimentare de acid folic?
Acidul folic se gaseste in cantitati mari in legumele cu frunze verzi, citrice, cereale integrale si alte alimente. In prezent exista in comert fulgi pentru micul dejun fortifiati cu acid folic, de exemplu. Pentru a asigura un aport nutritiv bun de acid folic, nutritionistii recomanda consumul de spanac, linte, mazare, asparagus, broccoli, varza de Bruxelles, porumb si portocale.
Din pacate, este foarte dificil sa asiguri intregul necesar de acid folic doar din alimentatie, asadar medicii recomanda administrarea unui supliment de acid folic.
Ce complex de multivitamine mi se potriveste?
Alegerea suplimentului potrivit trebuie facuta impreuna cu medicul. Daca istoricul tau medical este unul bun, e suficient sa iei un supliment cu 0.4 – 1mg de acid folic. Exista insa situatii in care medicul poate considera ca ai nevoie de o cantitate mai mare de acid folic.
Daca ai avut o sarcina cu un bebelus cu defect de tub neural, sau daca ai avut asemenea cazuri in familie, daca ai diabet insulino-dependent, daca esti obeza sau daca iei anumite medicamente, medicul iti va recomanda un supliment care poate avea pana la 5mg de acid folic pana in saptamana 12 de sarcina, dupa care sa reveniti la doza de 0,4-1mg de acid folic zilnic pentru restul sarcinii si pentru perioada de alaptare.
Care sunt simptomele deficientei de acid folic?
Un aport insuficient de acid folic are ca prima consecinta, indifenet de varsta, sex sau stare fiziologica, anemia. Asadar semnele deficitului de acid folic sunt similare cu cele ale anemiei: oboseala, slabiciune, paliditate. Anemia se diagnosticheaza insa doar pe baza analizelor de sange specifice, deci discuta cu medicul tau daca este cazul.
Tu ai luat un supliment de acid folic in sarcina? Cand ai oprit administrarea?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.