Scurta scrisoare pentru o viitoare mama implinita pentru ca tu sa afli cateva dintre lucrurile care conteaza cu adevarat in ceea ce priveste mamiceala!
Draga mamica,
Chiar daca mai ai luni sau doar cateva saptamani pana cand iti vei tine in brate bebelusul, trebuie sa fii constienta ca esti deja mamica. Poate nu iti dai inca bine seama de asta, dar vei descoperi, pe zi ce trece, ca tot ceea ce faci se raporteaza deja la bebelusul din burtica si la binele lui. E si normal sa fie asa! Esti singura persoana din lumea aceasta, de care viata lui depinde integral. El creste in pantecul tau, zi de zi, dar este absolut neputincios. El mananca ceea ce mananci si tu, respira acelasi aer pe care il respiri tu, ia medicamentele odata cu tine, tot ceea ce faci tu il afecteaza si pe el. Asa ca te rog, gandeste-te bine ce faci, mamico! Nu sunt decat noua luni care vor trece ca vantul!
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Stiu ca pornesti la drum cu planuri si asteptari, cu temeri si emotii. Stii de pe acum ca bebelusul va dormi in camera lui, pentru ca tu si tati sa pastrati o bruma de intimitate. Stii exact ca micutul tau nu o sa faca tantrumuri si o sa doarma cate 2-3 ore intre mese din prima saptamana de viata. Si cate alte planuri mai ai!
Stiu ca nu poti sa nu incerci sa planifici cat mai in amanunt ceea ce urmeaza sa traiti. Iti da un sentiment de siguranta si te face sa simti ca ai lucrurile sub control. Insa nu e nevoie sa fie asa! Micul secret al mamicilor este ca trebuie sa fie adaptabile, deschise, sa imbratiseze cu zambetul pe buze fiecare mica surpriza pe care fiecare zi de mamicie o aduce. Pastreaza o doza de flexibilitate in planurile tale, iti va usura mult viata! Contrar asteptarilor tale sau sfaturile celor din jur, ideilor pe care incearca sa ti le induca societatea de consum, un bebelus are nevoie de foarte putine lucruri. CITEȘTE ȘI: Primele săptămâni după naștere pentru mamă și nou-născut
Bebelusul nu are nevoie de biberoane, paturi complexe, asternuturi si protectii de patut cu volane, carusele scumpe, mobiler exorbitant, carucioare care valoreaza greutatea lor in aur, un milion de schimburi, cosmetice, medicamente, servetele, sterilizatoare si inca un milion de nebunii marketate ca indispensabile unui bebelus sanatos si fericit.
Bebelusul are nevoie de mamica sa. Si de sanul ei. Asa ca investeste mai bine intr-un sistem de purtare, cateva schimburi, cateva scutece si…un aparat de fotografiat. Absolut orice iti va trebui pe parcurs, poate fi cumparat aproape de oriunde, aproape oricand. Stiu ca nu iti place sa isi bage nimeni nasul in casa ta. Tii mult la intimitatea ta, si esti o gospodina minunata. Pregateste-te insa ca dupa nastere sa faci un pas in spate, sa renunti la perfectionism si sa ii lasi pe altii sa te ajute. Obinsuieste-te sa primesti si sa ceri ajutor.
O portie de mancare pentru cina, preparata de o buna prietena. O jumatate de ora de babysitting ca sa faci un dus in liniste. Un aspirat rapid cat tu alaptezi. In mod traditional, intreaga comunitate se aduna si se ocupa de toate treburile gospodaresti ale proaspetei mame, pentru ca ea sa poata sa se odihneasca si sa se ingrijeasca exclusiv de bebelus!
Si mai presus de toate, draga mamica, nu incerca sa fii perfecta. Citeste, informeaza-te, alege-ti cu grija sursele, fii clara si ferma in ceea ce priveste dorintele tale legate de bebelus, dar renunta la iluzia perfectiunii. Nu exista oameni perfecti, si nici un bebelus nu are nevoie de parinti perfecti. Ei au nevoie doar de multa, multa dragoste!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE