Cercetarile arata ca nutritia este cel mai important factor non-genetic care influenteaza dezvoltarea intrauterina a bebelusului. Cantitatea de nutrienti pe care o primeste fetusul depinde de compozitia chimica a corpului mamei, de rezervele ei de substante nutritive, de dieta si de capacitatea placentei de a asigura un transfer corespunzator al acestor nutrienti.
De cum ai dat vestea ca esti insarcinata, toata lumea a inceput sa remarce ca acum trebuie sa mananci pentru doi! Este perfect adevarat, dar asta inseamna ca trebuie sa mananci cat doi? Afla adevarul despre legatura dintre cat mananci si cum influenteaza asta greutatea bebelusului la nastere!
Cercetarile arata ca nutritia este cel mai important factor non-genetic care influenteaza dezvoltarea intrauterina a bebelusului. Cantitatea de nutrienti pe care o primeste fetusul depinde de compozitia chimica a corpului mamei, de rezervele ei de substante nutritive, de dieta si de capacitatea placentei de a asigura un transfer corespunzator al acestor nutrienti.
Alimentatia femeii insarcinate si greutatea bebelusului la nastere
Inclusiv alimentatia pe care mama o are inainte de a ramane insarcinata influenteaza cresterea fetala, dezvoltarea normala a functiilor sale fiziologice si, desigur, greutatea pe care o va avea viitoarea mama pana la sfarsitul celor 9 luni.
Castigul ponderal al mamei pe durata sarcinii este cel care sustine cresterea si dezvoltarea viitorului bebelus. Problemele care pot aparea in ceea ce priveste castigul ponderal, afecteaza functionalitatea placentei, influentand si modul in care se dezvolta bebelusul.
In anii 1960 s-a descoperit ca rata mare a mortalitatii infantile era rezultatul unei greutati mici la nastere. In anii 1970 deja se dadeau comunicate oficiale care demonstrau ca un castig ponderal mic pe peroada sarcinii este asociat cu un risc crescut de greutate fetala mica la nastere. Pana in anii 1990 au aparut tabele care indicau care este castigul ponderal optim lunar pentru femeile insarcinate, in functie de luna de sarcina in care se afla. Iar in anul 2009, institutiile medicale oficiale din Statele Unite si Canada publicau noi studii care reflectau importanta greutatii materne din momentul conceptiei, pentru evolutia ulterioara a sarcinii.
Greutatea mica la nastere poate avea doua cauze: restrictia de crestere intrauterina si varsta mica a sarcinii. Pe de alta parte, un castig ponderal mic in perioada sarcinii se asociaza cu un risc crescut de nastere prematura sau cu nasterea la termen a unui bebelus cu greutate mica (<2500g).
Studiile arata ca si greutatea mamei in momentul conceptiei influenteaza evolutia sarcinii. Femeile cu un indice de masa corporala scazut prezinta risc de nastere prematura doar in cazul in care castigul lor ponderal in timpul sarcinii este insuficient.
O mama cu un castig ponderal care depaseste recomandarile medicilor prezinta un risc crescut de a naste un copil cu o greutate la nastere mai mare decat valorile medii (>4000g).
In perioada sarcinii, viitoarea mama trebuie nu doar sa manance mult, ci mai ales sa aiba o dieta echilibrata. Dietele cu continut scazut de proteine au efecte extrem de proaste asupra sarcinii si a dezvoltarii bebelusului. Iar nevoile nutritive ale mamelor care alapteaza sunt chiar mai mari decat cele din perioada sarcinii!
Necesarul de energie creste in trimestrele 2 si 3 de sarcina. Femeile care aveau o greutate corprorala normala la inceputul sarcinii trebuie sa adauge un plus de aproximativ 340 kcalorii/zi in trimestrul 2, si unul de 452 kcalorii in trimestrul 3. Femeile care alapteaza au nevoie, in primele 12 luni, de un plus de 350-400 kcalorii/zi.
Deficientele de minerale si oligoelemente sunt frecvente in randul viitoarelor mamici. Administrarea unui supliment de vitamine si minerale in sarcina se asociaza cu o crestere semnificativa a greutatii pe care o va avea bebelusului.
Studiile au aratat ca un nivel corespunzator de zinc, calciu si magneziu contribuie eficient la ducerea sarcinilor la termen, in timp ce vitamina A pare sa creasca greutatea la nastere si sa scada mortalitatea materna.
Acidul folic si fierul, desi importante pentru preventia defectelor de tub neural si a anemiei, nu au efecte asupra greutatii bebelusului la nastere. Deficitul de vitamina C se asociaza cu un risc crescut de nastere prematura, iar deficitul sever de iod poate determina retard mental si cretinism.
Alte studii arata ca o nutritie necorespunzatoare a mamei in perioada sarcinii ii predispune pe bebelusi la a dezvolta diverse boli mai tarziu in viata. Dezechilibrul dintre nevoile fatului si reusrsele mamei produce schimbari metabolice si endocrine care, pe termen lung, cresc riscul de dezvoltare a unor boli metabolice si cardiovasculare.
Tot nutritia influenteaza si dezvoltarea creierului. Subnutritia are efecte pe termen lung, putand determina deficiente majore de invatare sau tulburari de comportament. Proteinele par sa fie cea mai importanta clasa de nutrienti pentru dezvoltarea creierului, astfel ca hipoproteinemia in sarcina poate afecta dezvoltarea sistemului nervos central.
In concluzie, o alimentatie echilibrata a mamei, care sa includa alimente din toate clasele, asociata cu un supliment vitamino-mineral adecvat, special conceput pentru gravide, reprezinta cea mai buna alegere pentru evolutia buna a sarcinii.
Pe aceeasi tema: greutatea in sarcina
Calculator Greutate Sarcina: Kilograme pe Saptamani
Greutatea in sarcina – Te-ai ingrasat prea mult sau e burtica prea mare?
Factorii care influenteaza greutatea copilului la nastere
Medicul tau obstetrician ti-a vorbit despre importanta nutritiei viitoarei mame in timpul sarcinii? Stiai cat de mare e impactul greutatii mamei asupra evolutiei sarcinii?